Domov plný nástrah. Na co si dát pozor s malými dětmi?

Domov plný nástrah. Na co si dát pozor s malými dětmi?

Malé děti vydrží být v klidu jen chvilku, a pak nastává ta „pravá“ zábava. Všechno prošmejdit, vzít do ručičky a šup s tím do pusy. Na co si dát pozor, když máte doma malého neposedu?

Pohoda jen na chvíli

Když si přinesete ten uzlíček štěstí z porodnice, nic nenasvědčuje tomu, že už za pár měsíců se začne plazit, lézt, chodit a především všude a všechno zkoumat. Je to jedno z nejnáročnějších období na naši pozornost, protože dítko je velmi zvídavé, ale hrozící nebezpečí si neuvědomuje. A my mnohdy také ne. Proto je ideální připravit domov, jak jen to jde. 

Kde číhá nebezpečí

Ostré rohy – Zde se nabízí velmi jednoduché řešení: speciální kryty na ostré rohy, které seženete v domácích potřebách či na internetu. Vyrábí se v mnoha barvách a provedeních, takže se nemusíte bát, že budou například na konferenčním stolku působit jako pěst na oko.

Elektrické zásuvky – Děti baví všude strkat své nenechavé prstíky. Zde by se jim to ale mohlo vymstít. Proto do všech přístupných zásuvek dejte krytky. Opět seženete v domácích potřebách. V balení je navíc i klíč k jejich snadnému vyndání, když potřebujete zásuvku použít.

Ubrusy – Vhodné je odstranit i všechny dekorativní dečky a přehozy, obzvlášť pokud jsou na nich položeny nějaké předměty. Je jen otázkou času, kdy dítě ubrus strhne. Nebezpečné je to především na jídelním stole, kam můžeme odložit hrnek s horkou kávou či třeba talíř s vařící polévkou.

Schody – Ať už jich máte v domácnosti třeba jen pár, vždy je dobré pořídit zábranu, kterou dítě jen tak neotevře. Tu je vhodné postavit i před krb či jiné topení vydávající velký žár.

Drobné předměty – Pamatujte na to, že malá dítka vše zkoumají i ústy. A u drobných předmětů hrozí nebezpečí spolknutí či zadušení. Proto si hlídejte všechny mince, korálky, ale i kousky malého lega či postavičky z Kinder vajíček. Pokud tedy máte doma i staršího potomka, je vhodné ho poučit a být více ve střehu.

Šuplíky a skříňky v dosahu – Možná vás překvapí, kam takové dítě dosáhne a co vše otevře. Proto myslete na bezpečnostní zámky všude tam, kde by mohl obsah ohrozit dítě.

Vratký nábytek – Když se dítě začíná stavět a obcházet nábytek, chytá se téměř všeho, co je v dosahu. Zde je nebezpečí, že by na sebe mohlo nábytek převrhnout. Proto je vhodné ho ke zdi přivrtat či jinak připevnit. I když například některé komody vypadají stabilně, zkuste se opřít o otevřený šuplík a uvidíte...

Okna – Děti pochopí systém okenních klik velmi brzy, proto pozor na okna, která mají v dosahu (například když vylezou na gauč, stůl apod.). I zde je vhodné instalovat bezpečnostní zámek, který dovolí okno otevřít jen na několik centimetrů.

Květiny Jedovaté květiny je vhodné z domácnosti odstranit zcela, ale ani ty obyčejné není vhodné nechávat v dosahu. Děti kromě trhání a pojídání listů totiž může bavit i vyhrabávání hlíny. A ta se například z koberce nedostává příliš dobře a jejich zažívání také nemusí udělat dobře.

Vaření – Kuchyň je považována za jedno z nejnebezpečnějších míst pro malé děti vůbec. Jednak je zde mnoho horkých či vařících hrnců, ale i mnoho ostrých nožů, vidliček apod. Při vaření proto uklízejte nože z okraje linky, hrnce nedávejte na krajní vařiče a myslete i na rukojeti, za které dítě může zachytit a převrhnout na sebe třeba pánev s horkým olejem. Hlídejte si ale i obaly od potravin. Nebezpečí skýtá i obyčejný igelitový pytlík, kterým se dítě může zadusit.

Kabely – Pohlídejte si kabely, které vedou k různým spotřebičům. Dítě za ně totiž může zatáhnout a těžký předmět na sebe shodit.

Víte, že právě doma se stává nejvíce úrazů? Je to dáno tím, že rodiče jsou méně obezřetní, než je tomu venku, v prostředí, které neznají.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1