Jak ulevit přírodě? Snižte množství svého domácího odpadu

Jak ulevit přírodě? Snižte množství svého domácího odpadu

Už jste se někdy zamysleli nad tím, kolik vaše domácnost vyprodukuje odpadu? Že vám občas ani nestačí popelnice? Pojďte s tím něco udělat. Ušetříte a ještě vám příroda poděkuje.

Ve stylu zero waste

I když nejste zrovna ekologický nadšenec, jistě vám neunikl termín zero waste, který se především v poslední době v médiích často objevuje. Označuje snahu člověka zanechávat po sobě co nejmenší stopu – tedy co nejméně odpadu, ideálně odpad nulový (zero – nula, waste - odpad). Je zřejmé, že život zcela bez odpadu není zcela snadný, proto pro začátek vyzkoušejte alespoň některý z níže popsaných bodů a uvidíte, že odpadkový koš nebudete muset vynášet tak často.

 1.    Ne plastovým sáčkům a taškám

Jednorázové sáčky a tašky tvoří obrovský podíl plastového odpadu. Proto jsou dnes již k dostání sáčky a tašky látkové. Můžete si je koupit a nebo sami doma vyrobit. Hodí se lehké a vzdušné materiály, třeba i staré záclony.

2.    Nákup nového oblečení si rozmyslete

Celých 60% oblečení, které vidíte v obchodech, nakonec končí jako odpad. Nepodporujte tuto nadprodukci a raději zajděte třeba do second handu, nebo si udělejte s kamarádkami bazárek. Věřte, že stačí mít v šatníku jen několik kvalitních kousků, které se dají dobře kombinovat.

3.    Zkuste potraviny bez obalů

Trendu zero waste odpovídají i obchody takzvaně bez obalu. Zde dostanete vážené těstoviny, obiloviny, ale třeba i stáčené mycí prostředky a kosmetiku. Stačí si jen přinést například zavařovací sklenici a nabrat si tolik, kolik skutečně potřebujete.

4.    Vyrábějte si vlastní čisticí prostředky

Poděkuje vám nejen životní prostředí, ale  vaše peněženka. Výroba domácího pracího prášku a ostatních prostředků není náročná. Většinou si vystačíte se základními surovinami, které seženete v každé drogerii (ocet, jedlá soda, žlučové mýdlo atd.) A návodů na jejich výrobu je doslova plný internet.

5.    Omezte jídlo ve fastfoodech a donášku

Stačí si jen zajít na hamburgera, nebo si nechat domů dovézt oběd a už máte plný odpadkový koš. Kelímky, brčka, krabičky, plastové talíře i příbory... ještě vás nepřešla při té představě chuť?

6.    Opravujte

Dnešní doba velí, že když se něco rozbije, je nejjednodušší si dojít do obchodu pro novou věc – ať už se jedná o pračku, fén, či telefon. Zkuste na to jít jinak a nepodléhejte hned kouzlu konzumu. Možná vás překvapí, jak jednoduše jdou některé věci opravit a zase budou sloužit další roky.

7.    Darujte

Plánujete velký úklid a ideálně přistavení kontejneru, kam chcete všechno naházet? Zkuste to jinak. Uspořádejte garážový výprodej. Uvidíte, jak některé věci najdou své nové majitele a ještě udělají radost. Místo toho, aby jen ležely na skládce.

8.    Sklo je klasika

Plast je lehký a nerozbije se. Ale i přes tyto argumenty raději volte výrobky uložené ve skle. To se po vyprázdnění zase může vrátit do procesu a nebo ho využijete doma. Na rozdíl od plastů, které okamžitě skončí v koši.

9.    Zřiďte si kompost

Kompost je takový malý zázrak. Můžete do něho dát zbytky zeleniny, ovoce, ale i čajové sáčky, nebo skořápky od vajec. Navíc po čase získáte skvělé hnojivo pro vaše květiny. Dnes se dokonce vyrábějí i malé přenosné komposty, které jsou určeny do bytu. A ještě dobře vypadají.

10. Využijte jídlo do posledního drobečku

Jídlo je jednou ze surovin, kterými nejvíce plýtváme. Nakupujeme více, než dokážeme spotřebovat. Základem je tedy nakupovat s mírou. Rovněž se ale snažte využít vše. Staré pečivo na strouhanku, kuře na polévku, řízky, ale třeba i pro domácího mazlíčka. Nechte se inspirovat přístupem našich předků. Ti dokázali prase či krávu zpracovat od hlavy až po oháňku.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1