Třídím, třídíš, třídíme

Třídím, třídíš, třídíme

Každý může přispět svým malým dílem k ochraně přírody. Třeba zrovna tím, že bude třídit odpad. Má to smysl a každý kousek se počítá.

Co říká zákon

Málo kdo ví, že povinnost třídit odpad vychází ze zákona o odpadech. Ten nám říká, že bychom v ideálním případě měli odpadům předcházet. Všichni víme, že to není tak lehké. Většinou to ani nejde. Můžeme se ale snažit ho produkovat co nejméně. Pokud už nám nějaký odpad vznikne, máme povinnost ho v první řadě připravit k opětovnému použití. Tuto podmínku splníme tříděním. Dále se odpad musí recyklovat. Předposledním bodem je jiné využití odpadů, např. energetické. Nejméně k přírodě šetrným krokem je jeho uložení na skládku. Proto abychom co nejlépe chránili přírodu, musíme se snažit co nejvíce odpadu recyklovat a znovu použít.

Co kam patří

Všichni známe barevné popelnice na tříděný odpad. Místům, kde se kontejnery nachází, se říká sběrná hnízda. V dnešní době máme všichni barevné nádoby od domu vzdáleny do 96 metrů. To jsou v průměru 2 minuty chůze. Třídit odpad je tedy časově nenáročné. Že papír patří do modré, plasty do žluté a sklo do zelené nebo bílé víme všichni. Ale kam vyhodit krabici od džusu nebo mléka? Kam patří obal od vajíček, zbytek ruličky z toaletního papíru nebo plechovka od piva?

Vyhazování některých odpadků se může různit podle regionů. Možná vás překvapí, že nápojové krabice v některých regionech nevyhazujeme do papíru, ale do plastů. Někde mají dokonce své vlastní popelnice. Obal od vajíček a ruličku z toaletního papír vyhazujeme vždy do komunálního odpadu. Jedná se sice o papír, ale nedá se dále využívat. Pokud plechovky nemají vlastní kontejner, opět v některých regionech patří do žluté nádoby. Vždy se dobře podívejte, jaký recyklační znak máte na odpadku a co všechno patří do vašeho kontejneru.

Tipy na třídění doma

Aby pro vás bylo třídění jednodušší, třiďte pravidelně. Pořiďte si domů nádoby na jednotlivé složky odpadu. Pěkné tašky dávají na městských úřadech některých měst. Zkuste se zeptat tam. Jinak můžete improvizovat a nádoby si třeba vyrobit. Pokud si s tříděním nevíte rady, udělejte si tahák. Nalepte si doma na koše, co do kterého patří. Třídění pro vás bude hračka a nebude představovat žádné zdržení. Jestli vaše obec vybírá biologicky rozložitelný odpad, bydlíte v rodinném domě nebo chcete zkusit kompostování v bytě, zřiďte si koš na bioodpad.

Kompostování

Dnes už neplatí, že se kompostování mohou věnovat pouze lidé, co bydlí v domě se zahradou. Hezký kompostér seženete i do bytu. Můžete si ho dát na balkón, do kuchyně nebo chodby. Zařízení nestíhají zapáchat, jelikož se žížaly o bioodpad postarají vždy dřív, než se stihne rozkládat. Takto funguje vermikompostování. Další možností je domluvit se s lidmi ve vchodě a zřídit si společný kompostér v okolí domu. U takového volně dostupného kompostéru je nutné hlídat, aby vám do něj cizí lidé nevyhazovali nežádoucí odpad. Nejlépe ho zamknout. Odměnou za tuto práci je kompost, který využijete při hnojení záhonků nebo pro sadbu do květináčů.

Zajímavosti

V roce 2016 třídilo odpad 72 % obyvatel České republiky. Naštěstí má třídění vzestupnou tendenci, takže se dá očekávat, že v současné době bude číslo ještě vyšší. V celé republice se nachází 307 000 barevných nádob. V minulém roce se tak povedlo zrecyklovat a znovu použít 77 % všech obalů. A to nejhezčí na konec. Díky třídění jsme zachránili 2 100 000 stromů, protože jsme vytřídili 526 000 tun papíru. Pokud vás problematika zajímá, doporučujeme podívat se na web www.jaktridit.cz .

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1