Červen - tenké střevo

Červen - tenké střevo

Tenké střevo je umístěno ve středu našeho těla a má funkci pomyslných vah. Rozhoduje nejen o prospěšnosti přijaté potravy, ale citlivě reaguje i na emoční a prožitkové stavy. Co nám tenké střevo sděluje a jak jej podpořit?

Tenké střevo

Tenké střevo je součástí trávicího traktu, navazuje na žaludek jako dvanáctník, pokračuje jako lačník a před napojením na tlusté střevo se z něj stane kyčelník. Hlavní funkcí tenkého střeva je vstřebávání většiny živin, a to přes svou stěnu, která je vybavena klky, čímž může svůj objem dle potřeby zvětšovat.

Tenké střevo alternativně

Tenké střevo je párovým orgánem srdce. Oba orgány jsou nositeli elementu ohně, což znamená výbušné energie, živočišnosti, aktivity. Proto bychom v tomto období měli trávit hodně času venku, ideálně sportem (od procházek, přes jízdu na kole po surfování) nebo prací na zahrádce. Vítaná je tedy fyzická aktivita. Naopak dlouhý spánek a lenošení je v tomto období spíše zatěžující. Můžete si všimnout, že i potřeba přijmu potravin se zmenšila a jídelníček se výrazně změnil.

Alternativní přístup považuje tenké střevo za jakéhosi správce a analytika našich prožitků. Stejně jako se v něm rozhoduje, co je z přijaté potravy pro tělo vyživující (a to je skrze střevní stěnu propuštěno do našeho těla) a co není vyživující (vyloučí se přes tlusté střevo ven z těla), pomáhá třídit a hodnotit naše prožitky.

Pakliže se rádi opakovaně vracíme k nějakým zážitkům (většinou negativním), mohou se látky v tenkém střevě hromadit a vznikat zácpa. Nechceme tzv. věci pustit dál, aby z našeho života odešly. Naopak průjem může být příznakem nižšího sebevědomí, vnitřního napětí a stresu, že nesplníme očekávání ostatních (často se však jedná o naši vykonstruovanou představu bez návaznosti na okolí). Chceme z celé situace rychle utéct. Bolesti v oblasti dvanáctníku zase mohou představovat náš vnitřní tichý nesouhlas k dané problematice (ať už situační či vztahové), tj. nemůžeme něco v našem životě „strávit.“

Jak podpořit tenké střevo

Zajistěte si dostatek pohybu během dne (kterým se rozhýbou nejen svaly, ale i peristaltika), naučte se vědomě zhluboka dýchat (ve stresu se dech krátí a zatěžuje se srdce a tím i tenké střevo, které pak nepracuje správně) a nepřevalujte myšlenky v hlavě příliš dlouho. Nějaké rozhodnutí bývá lepší než žádné rozhodnutí. Nezapomeňte, že rozhodnutí není konečné neměnné razítko. Spolu s narůstající životní zkušeností můžete přirozeně situaci změnit (aniž by to znehodnotilo předchozí rozhodnutí).

Jak pracovat se stresem jsme vám již nabídli v předchozím článku. Stres primárně není nepřítelem, jen se ujal vlády v situacích, kde nám více škodí než pomáhá. Můžete se také vrhnout na intuitivní tanec, který pomůže nejen tělu, ale i vaší psychice.

Jídlo, byliny i doplňky

Jak jsme již avizovali, srdce a tenké střevo spolu souvisí. Proto není překvapením, že i strava se hodně podobá té, která podporuje srdce. Velmi podporující je Omega 3 mastné kyseliny, které najdete v mořských rybách, avokádu nebo lněném semínku, případně si denní dávku zajistěte z kvalitních potravinových doplňků (ujistěte se, že účinné látky ALA a DHA jsou v dostatečné míře).

V minulosti došlo k velkému rozmachu nesnášenlivosti lepku. Právě lepek rozleptává sliznici tenkého střeva, resp. uvolňuje její těsné spojení, a látky například z kravského mléka (kasein) se dostávají do krevního řečiště, kde páchají spousty škod. Proto je vhodné minimálně na tento měsíc omezit přísun lepku a kravské výrobky nahradit ovčími či kozími. Pokud je to možné, pak je úplně vynechat.

Vhodné je jíst sezónní zeleninu a ovoce, přirozeně bezlepkové potraviny jako jsou rýže, jáhly, pohanka, podporující je i naklíčené mungo, třešně, jahody, meruňky, červená jablka, špenát, čekanka, chřest, ředkvičky či okurky. Vhodným kořením jsou kurkuma (vždy s pepřem), skořice, fenykl či kardamon, majoránka, tymián, pampeliška.

Květen byl měsícem srdce, červenec se zaměří na krevní oběh.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1