Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta, které najdeme obvykle na každé zahradě. A to se určitě hodí, protože jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Obsahují vitamín E, draslík, vápník, železo a hořčík. Kromě toho jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Pomáhají při problémech s ledvinami, krevním systémem či revmatismem. Podporují správnou funkci střev. Koneckonců jsme o tom již psali v našem předchozím článku Užijte si úrodu švestek.
Švestky mají široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Několik receptů nabízíme i my.
Koláč se švestkami je už taková trochu nudná klasika, která nikoho nepřekvapí. Můžete to ale zkusit pojmout jinak, například zkusit vláčné muffiny se švestkami.
Ingredience:
Postup: Vejce si ušlehejte spolu s cukrem, přidejte postupně olej a vyšlehejte. Poté přidejte smetanu a citronovou šťávu. Nakonec dejte suché ingredience a jako poslední prášek do pečiva, který už jen jemně vmíchejte. Do formy na muffiny vložte lžíci těsta, poté pokrájené švestky a postup opakujte. Pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 20 minut.
Když je řeč o švestkách, nemůžeme zapomenout na klasiku – povidla. Hodí se nejen na vánoční cukroví a do buchet, ale v dalším receptu z nich můžete připravit i omáčku pod maso.
Ingredience:
Postup: Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky, vložte do hrnce a přidejte ocet a cukr, promíchejte. Zakryjte a nechte ideálně do druhého dne odležet. Švestky pustí šťávu, kterou rozhodně neslévejte. Dejte hrnec na sporák a vařte hodinu na prudším ohni, poté ho ztlumte a vařte ještě dvě hodiny, dokud se švestky zcela nerozvaří. Poté ještě horké plňte do skleniček, které následně otočte dnem vzhůru. Pokud chcete dodat povidlům šmrnc, můžete přidat 1 dcl rumu, nebo špetku skořice.
Kynuté švestkové knedlíky patří také mezi stálice, ale co si budeme povídat, kynuté těsto je těžké a nemusíme se po něm cítit dobře. Proto tentokrát zkuste těsto tvarohové. Knedlíky jsou lehké, vláčné a navíc i zdravé.
Ingredience:
Postup: Změklé máslo umícháme s vejci, přidáme tvaroh, sůl a mouku. Vypracujeme hladké těsto, do kterého balíme kousky švestek. Poté vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou nahoru. Na talíři sypeme tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem dle chuti.
Švestky se nehodí jen do sladkých receptů, ale skvěle ladí například i se zrajícími sýry nebo masem. Vyzkoušet můžete třeba vepřové plátky se švestkovou omáčkou.
Ingredience:
Postup: Maso očistěte, osolte a opepřete. Poté ho opečte na oleji dozlatova (nedusit, jinak bude maso tvrdé). Do výpeku vložte pokrájenou cibuli a slaninu, opečte a přidejte povidla. Přilijte vývar či vodu tak, aby vzniklá hustá omáčka. Krátce ji povařte, dochuťte solí a pepřem a podávejte s masem. Jako příloha se hodí brambory, ale třeba i rýže. A stejně skvěle jako vepřové, chutná například i kuřecí či kachní prsa.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com