Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Co vykouzlit ze švestek?

Publikováno: 26.8.2020
Co vykouzlit ze švestek?

Markéta Veselá

Redaktorka

Více o autorovi

Čas švestek a oblíbených receptů z nich je tady. Z tohoto klasického ovoce našich zahrádek se dají udělat knedlíky, povidla, ale nejen to! Zkusit je můžete třeba i s masem.

Chutnají i pomáhají

Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta, které najdeme obvykle na každé zahradě. A to se určitě hodí, protože jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Obsahují vitamín E, draslík, vápník, železo a hořčík. Kromě toho jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Pomáhají při problémech s ledvinami, krevním systémem či revmatismem. Podporují správnou funkci střev. Koneckonců jsme o tom již psali v našem předchozím článku Užijte si úrodu švestek.

Švestky mají široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Několik receptů nabízíme i my.  

Švestkové muffiny

Koláč se švestkami je už taková trochu nudná klasika, která nikoho nepřekvapí. Můžete to ale zkusit pojmout jinak, například zkusit vláčné muffiny se švestkami.

Ingredience:

  • 2,5 hrnku hladké mouky (může být například i špaldová),
  • 0,5 hrnku cukru – krystal či třtinový,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 lžička citronové šťávy,
  • 2 vejce,
  • 0,5 hrnku slunečnicového oleje,
  • 15 švestek,
  • 1 hrnek zakysané smetany,
  • dle chuti můžete přidat i mletý mák, zhruba třetinu hrnku

Postup: Vejce si ušlehejte spolu s cukrem, přidejte postupně olej a vyšlehejte. Poté přidejte smetanu a citronovou šťávu. Nakonec dejte suché ingredience a jako poslední prášek do pečiva, který už jen jemně vmíchejte. Do formy na muffiny vložte lžíci těsta, poté pokrájené švestky a postup opakujte. Pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 20 minut.

Švestková povidla

Když je řeč o švestkách, nemůžeme zapomenout na klasiku – povidla. Hodí se nejen na vánoční cukroví a do buchet, ale v dalším receptu z nich můžete připravit i omáčku pod maso.

Ingredience:

  • 3 kg švestek,
  • 125 ml obyčejného octa,
  • zhruba 0,75 kg cukru krystal či krupice

Postup: Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky, vložte do hrnce a přidejte ocet a cukr, promíchejte. Zakryjte a nechte ideálně do druhého dne odležet. Švestky pustí šťávu, kterou rozhodně neslévejte. Dejte hrnec na sporák a vařte hodinu na prudším ohni, poté ho ztlumte a vařte ještě dvě hodiny, dokud se švestky zcela nerozvaří. Poté ještě horké plňte do skleniček, které následně otočte dnem vzhůru. Pokud chcete dodat povidlům šmrnc, můžete přidat 1 dcl rumu, nebo špetku skořice.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Kynuté švestkové knedlíky patří také mezi stálice, ale co si budeme povídat, kynuté těsto je těžké a nemusíme se po něm cítit dobře. Proto tentokrát zkuste těsto tvarohové. Knedlíky jsou lehké, vláčné a navíc i zdravé.

Ingredience:

  • 1 vanička měkkého tvarohu,
  • 250 gramů hrubé mouky,
  • 2 vejce, špetka soli,
  • 200 gramů švestek,
  • 1 lžíce másla,
  • na posyp moučkový cukr, strouhaný tvaroh a rozpuštěné máslo

Postup: Změklé máslo umícháme s vejci, přidáme tvaroh, sůl a mouku. Vypracujeme hladké těsto, do kterého balíme kousky švestek. Poté vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou nahoru. Na talíři sypeme tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem dle chuti.

A co třeba k masu?

Švestky se nehodí jen do sladkých receptů, ale skvěle ladí například i se zrajícími sýry nebo masem. Vyzkoušet můžete třeba vepřové plátky se švestkovou omáčkou.

Ingredience:

  • 6 plátků vepřové pečeně,
  • 5 lžic povidel (recept viz výše),
  • 1 cibule,
  • 1 hrnek vývaru či vody,
  • 100 gramů slaniny,
  • pepř, sůl,
  • olej na opékání

Postup: Maso očistěte, osolte a opepřete. Poté ho opečte na oleji dozlatova (nedusit, jinak bude maso tvrdé). Do výpeku vložte pokrájenou cibuli a slaninu, opečte a přidejte povidla. Přilijte vývar či vodu tak, aby vzniklá hustá omáčka. Krátce ji povařte, dochuťte solí a pepřem a podávejte s masem. Jako příloha se hodí brambory, ale třeba i rýže. A stejně skvěle jako vepřové, chutná například i kuřecí či kachní prsa.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)