Jak nemít chudou krev? Doplňujte železo.

Jak nemít chudou krev? Doplňujte železo.

Bledá tvář a únava. Dva z typických příznaků chudokrevnosti neboli anémie, což je název pro nedostatek železa v krvi. Řeší to zhruba každý desátý z nás, seniory a dětmi počínaje, přes ženy v těhotenství až po ty v období menopauzy. V určitých obdobích života prostě nezbývá, než tento základní stopový prvek do organismu doplňovat.

Ve skupině chudokrevných ženy jednoznačně převažují. Zatímco pouhých 5 % mužů se potýká s nedostatkem železa, ženy jím trpí v 10 – 20 %. Může za to například silná menstruace. Organismus po ní nedokáže rychle ztrátu krve nahradit a po měsíci se nedostatek železa opět prohloubí po dalším silném menstruačním krvácení. Problém mívají také nastávající maminky obvykle ve druhé polovině těhotenství, a ženy v období před menopauzou, které menstruují často a silně. Železo často chybí ženám po gynekologických operacích, či onkologickým pacientkám. Pokud tento stopový prvek chybí ženám po menopauze, bývá to leckdy způsobeno špatnou skladbou jídelníčku.

Únava k padnutí

Proč je železo tak klíčové? Nutně ho totiž potřebujeme při tvorbě červeného krevního barviva hemoglobinu, a tedy i při transportu kyslíku do celého těla. Na dostatečném zásobování železem je závislý veškerý náš energetický metabolismus. Kdo někdy železo postrádal, jistě si vzpomíná, že se cítil strašně vyčerpaný. Kromě únavy a nedostatku energie jsou dalšími příznaky chudokrevnosti poruchy koncentrace a pokles výkonnosti v práci či ve škole, ale také vypadávání vlasů, lámavost nehtů, mírné bolesti hlavy, dušnost, snížená imunita, či studené ruce a nohy.

Kdy prověřit krev

Hladiny železa v krvi odhalí jednoduchý laboratorní test, není ale třeba ho provádět plošně napříč celou populací. Kdo je zdravý a jí pestře, s velkou pravděpodobností nepotřebuje železo doplňovat potravinovými doplňky. Naopak dobré je zjištění, jak jsou na tom se železem, u pacientů, kde se jeho chybění předpokládá - třeba v souvislosti s některými chorobami, jako jsou rakovina, celiakie, nebo chronické choroby ledvin. Testování má smysl také u lidí se stravu chudou na železo a vitamíny, či u mladých vrcholově sportujících jedinců, zejména u žen.

Skvělé zdroje železa: maso či luštěniny

Doporučená denní železa činí 14 miligramů. Jak ho nejlépe získat? Olizování hřebíků nepomůže. Ideálně ho tělu dodáte jídlem. Mezi potraviny bohaté na železo patří játra, hovězí a jehněčí maso, dary moře, luštěniny (např. fazole a hrách), listová zelenina či sušené meruňky a rozinky. Když ale testy prokážou nedostatek železa, je nutné ho do organismu dodat buď léčivy na předpis, nebo doplňky stravy. Při užívání železa lidé bohužel často trpí zažívacími potížemi, jako je zácpa, průjem, bolesti žaludku a pocit na zvracení. Naštěstí už existuje i doplněk stravy, obsahující hemové železo,, které je součástí krevního barviva hemoglobin. Železo zaobalené v hemové molekule se vstřebává mnohem lépe a také nedráždí střevní sliznici.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1