Mýty a fakta o detoxikaci

Mýty a fakta o detoxikaci

S příchodem jara se to na internetu i v časopisech doslova hemží pojmy jako očista či detoxikace a zejména ženy horlivě diskutují o tom, čím letos rozhýbou zpomalený metabolismus a vyženou pryč ty zatracené toxiny. Vodou s citronem? Zeleným ječmenem, ovocným půstem nebo snad instantním nápojem s chlorellou? Nevěřte všemu, co se říká, a než se do něčeho pustíte, udělejte si v tom jasno. Jde přece o vaše zdraví. A s tím není radno experimentovat.

Zázračná metoda neexistuje

Žádná z očistných metod – ať už funguje sebelépe – není samospasitelná. Můžete pít denně litry čistících bylinných čajů, ale pokud dál budete obědvat ve fast foodech, po večerech budete vysedávat před televizí s miskou chipsů a sklenkou portského a do postele se dostanete nejdřív kolem půlnoci, nezachrání vás ani ty nejúčinnější bylinky. Detoxikace je komplexní proces, který se týká těla i duše, a jako k takové k ní musíte přistupovat. Co je vám platné, že si vyčistíte játra ostropestřcem nebo šišákem bajkalským, když se dál budete užírat starými křivdami, lítostí a výčitkami, které se nám ukládají právě v tomto orgánu? Když už detox, tak se vším všudy. A nezapomeňte, že co funguje jednomu, nemusí vyhovovat vám.

V sauně se toxinů nezbavíte

Chodíte rádi do sauny? To je moc fajn, posílíte imunitu a podpoříte dobrou náladu. Jestli ale spoléháte na to, že se po divoké party půjdete „vypotit z opičky“, musíme vás zklamat. Potem odcházejí z našeho těla především voda a minerály. Toxiny pot sice také obsahuje, ale pouze v zanedbatelném množství, které nemá zásadnější vliv na celkovou detoxikaci.

Pestrá strava je lepší než klystýr

Je pravda, že lidová medicína tuto metodu doporučuje poměrně často, ale o tom, zdali je pro vás skutečně vhodná, by měl rozhodnout váš lékař. To se týká i tzv. hydrocolon terapie, což je v podstatě střevní sprcha, při které vám střeva vypláchnou až desítkami litrů vody. Může pomoct lidem s chronickými trávicími potížemi, ale co se týče detoxikace, v tomto ohledu jsou odborníci spíše skeptičtí. Nemluvě o tom, že základem správného zažívání by měl být v prvé řadě pestrý a vyvážený jídelníček, a nikoli klystýry. Spolu s klystýrem navíc vyplavíte i ty blahodárné bakterie a tudíž si střeva musíte znovu osídlit. Do té doby jste náchylnější i k nemocem (podstatná část imunity sídlí právě ve střevech). V tomto případě pomohou třeba probiotika nebo rybí tuk.

Ovoce je skrytá kalorická bomba

Může se to zdát jako dobrý nápad – konzumovat několik dnů jenom samé ovoce, ale má to jeden háček. Ovoce je hodně sladké. Obsažený cukr (fruktóza) je ve větších dávkách dokonce nevhodný. Kromě toho podporuje chuť k jídlu, a tím nás nutí přijímat ještě další, větší dávky energie, což následně vede k tloustnutí. Nahraďte ovoce raději zeleninou, které můžete sníst, co hrdlo ráčí a která je navíc bohatá na řadu důležitých minerálů a stopových prvků.

S půstem se musí začít postupně

Rozhodli jste se, že od zítřka skoncujete s přejídáním a dáte si půst? Zpomalte! Přechod na režim, při kterém budete pít pouze vodu, bylinkové čaje nebo ředěné šťávy, by měl být pozvolný. Nejprve na pár dnů/týdnů vysaďte alkohol, potom kávu a kofeinové nápoje, a když si vaše tělo přivykne, teprve pak přejděte na půst, který by však u začátečníků neměl trvat déle než tři dny. I při této pozvolné variantě počítejte ovšem s některými doprovodnými příznaky, jako je bolest hlavy, podrážděnost, zvýšená únava, zhoršený spánek apod. Přeci jen je to pro tělo šok, i když v mnoha případech ozdravný. Lidé, kteří mají oslabené zdraví, by se měli předtím poradit se svým lékařem.

O tom, jak zrychlit metabolismus si můžete přečíst i v našem článku „Přeřaďte na vyšší rychlost.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1