Přeřaďte na vyšší rychlost, zrychlete metabolismus

Přeřaďte na vyšší rychlost, zrychlete metabolismus

Cítíte se často unavení, nemáte energii a ani hubnutí nejde tak, jak jste si představovali? Z činek máte mozoly, nohy vás pálí od běhu, jíte podle posledních zdravotních trendů a stále nic? Možná váš organismus zpomalil. Co s tím?

Nesvádějte to na geny

O tom, jak funguje náš metabolismus částečně rozhoduje náš tzv. metabolický typ. Můžete mít rychlé nebo pomalé spalování a nebo vám dominuje jeden z typů nervové soustavy. Proto existují lidé, kteří mohou sníst téměř cokoliv a jejich tělo to hravě spálí. Většina z nás však bojuje s opačným problémem. Stačí se na jídlo jen podívat nebo pomyslet a kila už letí nahoru. Není to však jen o jídle...

Hýbejte se

Nedostatek pohybu způsobuje zpomalení metabolismu. Proto si ho dopřejte dostatek. Může se jednat o cvičení, běh, chůzi, kolo, lyže... Ideálně kombinace. Čím více svalů máme, tím lépe dokážeme spalovat přijaté kalorie. Právě ve vyšším věku často dochází ke zpomalení metabolismu, protože pohybu z různých důvodů ubývá.

Velkým pomocníkem (v každém věku) mohou být omega 3 mastné kyseliny (ať už z mořských ryb nebo ve formě doplňků), které kromě jiných svých účinků pomáhají budovat svalovou hmotu. Vhodné je také zvýšit příjem železa (které pomáhá okysličovat svalstvo). Zvlášť ženy v období menstruace mají na železo vyšší požadavky.

Vyspěte se

Stejně jako pohyb je důležitý i spánek. V případě dlouhodobého nedostatku se náš organismus též zpomaluje.

Bílkoviny nejsou jen maso

Každodenní konzumace masa zpomalí trávení. Na druhou stranu bílkoviny (neboli proteiny) by měly tvořit podstatnou část našeho jídelníčku. Musí to však být jen maso? O tom, jak zajistit dostatek bílkovin neboli proteinů se můžete dočíst v našem předchozím článku. Prozradíme, že mezi další zdroje bílkovin patří luštěniny, tvaroh, brokolice nebo zelené řasy.

Káva se do pitného režimu nepočítá

Jestliže jste milovníkem kávy nebo černého čaje, vystavujete své tělo nebezpečí dehydratace. A pokud tělo nemá dostatek tekutin (ideálně čisté vody), nemohou zde procesy fungovat optimálně a metabolismus zpomaluje. Navíc nedostatkem tekutin namáháte například ledviny, srdce i střeva.

Sacharidy potřebujeme, ale jaké?

Stejně jako bílkoviny jsou sacharidy pro správné fungování těla potřebné. Nedostatek sacharidů způsobuje zpomalení organismu. Pozor si však dejte na skryté cukry. Ty se vyskytují v např. ovocných džusech, slazených minerálkách, v dochucovadlech, v pečivu, v hotových jídlech či v některých zdánlivě zdravých pochutinách, jako jsou například nízkotučné jogurty. Bílý cukr lze naradit. Jak, se můžete dočíst v našem článku.

Dejte si pozor i na nedostatek jídla

Především v době, kdy držíte dietu, se může stát, že váš organismus přejde na „záložní“ systém a celkově zpomalí. Snaží se šetřit energií a paradoxně i to málo co sníte začíná ukládat. Bojí nedostatku v blízké budoucnosti. Proto je se sníženými porcemi dobré zahájit i pevný režim příjmu potravy. Tělo si zvykne na pravidelnost a nemá tendence ukládat a zpomalovat.

Zrychlujte...

Potraviny zpomalující organismus: brambory, maso (převážně díky jeho obtížnějšímu trávení), tučné sýry, uzeniny, alkohol, konzervované potraviny, kouření

Potraviny zrychlující organismus: celozrnné obiloviny, ocet, chilli papričky, mandle, bílý jogurt, mořské ryby jako tuňák či losos (resp. rybí tuk obsahující omega-3 mastné kyseliny), fazole, zelený čaj, zázvor, kari, pepř, bazalka, zelí, dýně, kapusta, avokádo, ořechy, ananas, skořice, česnek či celer.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1