Detoxikace a půst pro začátečníky

Detoxikace a půst pro začátečníky

Vnější očista, jako mytí rukou, sprchování nebo oblékání čistého prádla je pro nás samozřejmostí. Vnitřní očista neboli detoxikace se však z našich západních životů vytratila. Ponechme teď stranou očistu mentální a soustřeďme se čistě na fyzickou stránku. Přeci jenom, duchovní růst a psychická pohoda je snazší ve zdravém těle.

Proč detoxikace

Pokud své vnitřní prostředí zaneseme škodlivinami z nevhodného jídla, pití, chemických léků a celkového životního stylu, po čase se někde něco ucpe, přetíží nebo přetrhne. Tak vznikají nemoci. Pravidelnou detoxikací tělu pomůžeme. I když k trvalé změně je samozřejmě potřeba přístup celostní, nikoli jen hašení aktuálních problémů.

Pravidla detoxikace

Základem každé detoxikace je příjem velkého množství neperlivé vody (ideálně převařené a vystydlé) a eliminace červeného masa, kávy, černého čaje, alkoholu, cigaret, sladkostí, vaječných a mléčných výrobků a potravin z bílé mouky. Omezte také příjem soli. Naopak do jídelníčku přidejte vlákninu a trávení podpořte probiotiky.

Mezi detoxikační byliny patří ostropestřec (podporuje i činnost jater), bříza či kopřiva (mají pozitivní vliv i na ledviny) a pýr plazivý (ten je vhodný i po užívání antibiotik). Žádná z těchto bylin by se neměla užívat dlouhodobě.

Detoxikace je nejúčinnější na jaře, kdy se naše tělo probouzí do dalšího roku. Může trvat od 3 dnů po několik týdnů. Detoxikovat můžete celkově nebo se zaměřením na jednotlivé důležité orgány. Pro začátek je vhodná detoxikace celková a spíše kratší.

Pravidla půstu

Zatímco detoxikace je vhodná víceméně pro každého, u půstu tomu tak není. Zatímco jednomu pomůže, druhý se může cítit výrazně hůř, a to nejen po fyzické, ale i psychické stránce. Půst také není primárně o hubnutí, ale o očistě. Každému půstu by měla předcházet detoxikace, aby největší nánosy škodlivin odešly již před samotným půstem.

Půst, na rozdíl od detoxikace, je naprosté vynechání jídla včetně polévek a ovocných či zeleninových šťáv a pití pouze (destilované) vody. Na půst je potřeba si zvykat. Pro tělo je náhlý nedostatek jídla velký šok! Zpočátku tedy volte jen jednodenní půsty a pozorujte. Když začínáte a svému tělu ještě neumíte naslouchat, je kontrolním prvkem barva moči. Pokud se zhnědne, okamžitě s půstem přestaňte a navyšte množství vody.

Návrat k jídlu

Důležitou fází půstu je návrat ke stravě. I po jednodenním půstu vaše tělo a chuťové pohárky velmi zcitliví. Proto je potřeba začít jíst skromně (malé misky nikoli talíře jídla). Hodí se na páře připravená jednodruhová zelenina (spíš nedovařit než převařit) a dostatek vody. Pokud se půst stane vaší  pravidelnou součástí, dobu návratu poznáte sami, nicméně do té doby je pravidlo 1den půst = 1 den návrat, 3 dny půst = 3+ dny návrat...

Půst a Velikonoce

Nejznámější období půstu začíná popeleční středou před Velikonocemi. Tomuto období předchází Masopust, který začíná na Tři krále a končí masopustním karnevalovým průvodem v úterý před popeleční středou. Slavnost měla ve starých slovanských zvycích rituální charakter. V současné době se jedná spíše o zábavu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1