Pololetní vysvědčení: odměňovat děti nebo ne?

Pololetní vysvědčení: odměňovat děti nebo ne?

Blíží se pololetní vysvědčení a s ním se objevuje otázka, zda dítě odměnit nebo ne. Správná odměna může dítě motivovat a posílit jeho vztah k učení. Jak tedy správně k odměňování přistupovat?

S pololetním vysvědčením se pojí řada emocí. Strach, zklamání, smutek i radost. Ať už dítě přinese ze školy známky jakékoliv, je dobré ho ocenit za práci, kterou za poslední půl rok odvedlo, za jeho snahu a píli.

Rozhodně nemá cenu dítěti ukládat přísné tresty za neúspěch ve škole. Zamyslete se spíše nad tím, čím jsou jeho výsledky dány. Věnujete svému dítěti dostatek času? Nestaly se nějaké nepříjemné události, které mohly mít vliv na soustředění vašeho dítěte ve škole?

Neméně podstatné pak je, aby rodiče měly reálná očekávání od svých potomků. Každý rodič totiž může vnímat jako neúspěch něco jiného. Podporujte tedy dítě ve zlepšení, ale neklaďte na něj nesmyslné nároky.

Pokud jde o odměnu jako takovou, samozřejmě záleží na konkrétním dítěti, na jeho věku i zálibách. Oblíbeným, ale nepříliš vhodným dárkem je domácí mazlíček. Přeci jen by mělo jít o promyšlené rozhodnutí celé rodiny, a ne o odměnu za zlepšení známky z matiky. U větších dětí pak mnoho rodičů volí odměnu finanční. Pokud chcete vašemu dítěti za vysvědčení dát peníze, odměna by rozhodně neměla být příliš vysoká. Platí totiž, že ani peníze neumí děti k učení příliš motivovat.

V každém případě materiální odměna by neměla nahrazovat slovní ocenění. Když dáváte svému potomkovi dárek, doplňte ho o pochvalu. Tím posilujete sebevědomí dítěte a pomáháte budovat jeho pozitivní vztah k učení.      

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1