Červenec ovládá krevní oběh

Červenec ovládá krevní oběh

Měsíc červenec je plný jasného a hřejivého slunce, které čas od času vystřídá bouřka. Poté se opět vyjasní, příroda ožije a je plná energie. Podobně je to i s krevním oběhem. Je to naše radost, životní náboj a bezstarostnost, ale i žárlivost a vztek. Podobně jako srdce a tenké střevo, i krevní oběh je spojen s naším vnitřním ohněm.

Krevní oběh

V těle máme krevní oběhy dva - malý a velký. Zatímco u malého krevního oběhu se krev ze srdce vhání do plic, kde nabírá kyslík, u velkého krevního oběhu tato okysličená krev proudí ze srdce do zbytku těla. Krevní oběh tedy ovlivňuje všechny tělesné orgány, neboť jim přináší potřebné živiny, kyslík, hormony, enzymy i teplo, a naopak od nich odnáší nežádoucí látky, které „uklízí“ do detoxikačních orgánů (ledviny či kůže). Nejčastějšími obtížemi spojenými s krevním oběhem bývá vysoký či nízký tlak, nedokrvování končetin, křeče, poruchy srážlivosti krve či kornatění cév.

Krevní oběh alternativně

Krevní oběh je symbolem naší životní energie. Pokud je náš tlak příliš vysoký, býváme urputní, neustupujeme a bojujeme do posledního výdechu. Tlak nízký naopak může ukazovat, že máme své hranice příliš měkké a pro zdánlivý klid často ustupujeme. Pokud se projeví nějaká porucha oběhu, může to značit nesmíření s osudem, zejména pokud se jedná o těžké životní situace jako je smrt blízkých, rozchod s partnerem či pocity nespravedlnosti.

Jak podpořit krevní oběh

Krevní oběh je velmi závislý na přijímané potravě. Čím více „nezdravě“ jíme, tím více hrozí, že přetížený trávicí systém začne do těla propouštět nejen to potřebné, ale i to škodlivé. Tím se přetíží i detoxikační orgány (ledviny a kůže). Základem je tedy vyvážená strava obsahující správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Celkově pomůže jídelníček odlehčit a méně solit. Velkou pomocí mu je konzumace sezónních potravin. Významný vliv má i dodržování pitného režimu a pravidelný pohyb.

Jídlo, byliny i doplňky

Mezi vhodná jídla podporující krevní oběh patří pohanka (její látka rutin zpevňuje cévy), obilné klíčky, kukuřice, rýže, mungo, rajčata, červená řepa, brokolice, artyčoky, hrášek a čínské zelí. Nezbytnou součástí  by měly být i potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny (tučné mořské ryby, řasy, lněný olej, dýňová semínka). Velkou podporou krvetvorby je listová zelenina. Zejména Omega 3 je vhodné konzumovat ve formě potravinového doplňku, neboť tím zajistíte dodání potřebné denní dávky.

Podpůrnými bylinkami krevního oběhu jsou černý bez, sedmikráska, divizna, bříza, řebříček, vřes, kopřiva či meduňka. Krevní tlak dobře upravuje medvědí česnek. V kuchyni se nebojte sáhnout po hřebíčku, fenyklu, kmínu, skořici, rozmarýnu či koriandru.

Červen byl měsícem tenkého střeva. Srpen se věnuje termoregulaci.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1