Srpen - termoregulace těla

Srpen - termoregulace těla

Srpen je vrcholem léta. Zatímco první polovina bývá ryze letní, v té druhé se blížíme spíše k podzimu. Příroda si zvyká na blížící se změny. I naše tělo je v tomto měsíci soustředěno na své teplotní hospodářství. Správně zvládnutá termoregulace vytvoří dostatečné energetické zásoby na podzimní a zimní čas, posílí náš imunitní systém a navíc vyladí naši psychiku.

Termoregulace

Optimální lidská tělesná teplota, která se v průběhu dne přirozeně mění, by se měla pohybovat mezi 35,5 ˚C a 37,3 ˚C. Pokud se pohybuje v tomto rozmezí, fungují i naše orgány hladce. Pokud dojde k vychýlení (jak dolů, tak nahoru), musí nějaký z orgánů pracovat více, aby vše vyrovnal, čímž se celý systém dostane do nerovnováhy a je náchylnější k nemocem.

Termoregulace úzce souvisí s naším krevním a také s lymfatickým oběhem. Zatímco krevní oběh má za úkol cirkulovat naši krev a s ní živiny do těla, resp. odpadní látky pryč z těla (vždy skrze patřičné orgány), lymfatický systém významnou měrou ovlivňuje obranyschopnost našeho organismu a má (mimo jiné) za úkol odvádět z mezibuněčného prostoru těla odpadní látky. Součástí lymfatického systému jsou lymfatické uzliny, které fungují jako jakési bariéry bránící šíření infekce po těle tím, že by vnikly do krve.

Termoregulace alternativně

Podobně jako v červenci i v srpnu nám naše tělo ukazuje, jak zvládáme práci s našimi emocemi. Když se cítíme zvláštně, nejraději bychom se zabalili po krk do deky a nebo se nám motá a bolí hlava, dostaneme zimnici a nebo padáme únavou (a to vše bez zjevné infekce), dostáváme zprávu, že něco u nás nefunguje jak by mělo. Zatímco pocit zimy lze brát jako zprávu, že nám chybí vřelé emoce, radost a spontaneita, velké pocení či horkost těla zase naznačuje, že jsme na pokraji výbuchu tím, že své emoce nepouštíme ven a žijeme pod tlakem. V prvním případě vyrazte do společnosti s přáteli, udělejte si radost výletem a nebo něco naprosto bláznivého. V tom druhém se hlavně zastavte a odpočiňte si!

Jak podpořit správné tepelné hospodářství?

Nejlepším způsobem je samozřejmě pohyb všeho druhu. V létě je to zejména plavání. Využijte teplého vzduchu a zaplavte si na přírodním koupališti a oschněte na slunci, projděte se studenou řekou či potokem až drkotají zuby a pak se posaďte do trávy. Právě zvládání těchto teplotních šoků nám posiluje imunitu, dává pružnost naší kůži, podporuje zdraví našich orgánů a jako bonus udržuje naši náladu v příjemném módu. Pokud nemáte k dispozici potok, zkuste alespoň střídavé sprchování teplou a studenou vodou. Konkrétně lymfě velmi pomůže například skákání na trampolíně či jógové pozice s obrácenými polohami (např. svíčka).

Emoce jsou v našem těle spjaty i s dvěma dalšími orgány (tzv. čistícími), a to jsou játra a ledviny. Je vhodné je během srpna též podpořit. Jak to udělat, si můžete inspirovat v dubnovém měsíci, kterému vládnou játra.

Jídlo, byliny i doplňky

Protože i srpen je měsícem ohně a naší živosti (nyní z pohledu uvědomění si svých emocí), je strava velmi podobná té červencové. Základem je vyvážená (ideálně odlehčená) strava s dostatkem tělu prospěšných látek, pití dostatku čisté vody a méně solit. Blahodárně působí čerstvé ovoce a zelenina - jablka, melouny, ostružiny, maliny, broskve, ředkvičky, okurky, rajčata, špenát, čekanka, zelený salát, květák, brokolice či cuketa. Do jídelníčku též zařaďte rýži, kukuřici, jáhly či mungo. Spíše než „maso“ si dejte rybu, ideálně mořskou (tuňák, makrela, sardinka, losos), protože kromě tolik potřebných Omega-3 mastných kyselin obsahují i další důležité prvky. Sladkovodní ryby Omega 3 obsahují ve velmi malém množství. Pozor na potraviny, které přirozeně zvyšují teplotu těla (např. pohanka, zázvor nebo chilli). Vhodné je doplňovat i vitamín D3, spolu s vitamínem K2, které podporují nejen imunitní systém, ale podporují i svalstvo a kosti.

Červenec byl měsícem krevního oběhu. Září se věnuje slezině a slinivce.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1