V organismu hrají bílkoviny důležitou stavební funkci a podílí se i na jeho obranyschopnosti. „Bílkoviny mléka patří mezi plnohodnotné, obsahují všechny důležité (esenciální) aminokyseliny. Další výhodou mléčných výrobků je, že obsahují méně purinů a jsou vhodné i pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové,“ říká doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborný garant Vím, co jím a piju. Tvaroh, jogurt nebo skyr obsažené v hlavní složce nanuků, jsou také výborným zdrojem vápníku.
V posledních letech ale stoupá počet lidí, kteří nejí mléko a mléčné výrobky. Buď nemohou ze zdravotních důvodů nebo se jim vyhýbají pro jejich živočišný původ. Ať tak či onak, jde o trend moderní doby a ačkoli jsou názory ze stran odborníků smíšené, veganů a vegetariánů ve společnosti každým rokem o něco přibývá. A roste proto i nabídka v obchodech. I když z hlediska vyhlášky se v tomto případě nejedná o zmrzliny, protože mražené krémy s rostlinným tukem v sobě musí mít mléčnou složku a výrobky pro vegany přirozeně mléko neobsahují. Na některé trendy ve výrobě potravin se zatím trochu pozapomnělo a jejich vymezení v rámci skupin potravin tak chybí.
Iniciativa Vím, co jím a piju nechala otestovat 8 mléčných a 6 veganských nanuků, abychom věděli, co si dovolit a čemu je lepší se raději vyhnout. Hodnotila se chuť, výživové hodnoty, složení, cena a legislativní náležitosti. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky i nejlepší.
Vítězem testu mléčných nanuků je tradiční Míša (Unilever), který získal celkové prvenství díky nejvyššímu podílu mléčné složky a nejlepší chuti. Míša využívá jako základní surovinu tvaroh (53 %), který je zdrojem kvalitních proteinů, proto má téměř nejvíce bílkovin na 100 g. V množství bílkovin ho o pouhou desetinku předběhl Skyr Natur (Tipafrost). Bohužel Skyr však hodnotitelům v laboratořích příliš nechutnal. Naopak velmi dobré hodnocení dostal Prima Kuba (Bidfood Opava), který je na hezkém druhém místě. Pyšnit se může velice příznivou cenou a nejnižším množstvím tuků mezi testovanými mraženými krémy.
Naopak nejméně bílkovin obsahuje Zmrzka (Hollandia), která oproti ostatním není z tvarohu, ale z 51 % z jogurtu. Nepříliš dobře si vedla i při ochutnávání, špatné známky získala zejména za zvláštní netypickou chuť čokoládové polevy a nakyslého kondenzovaného mléka. Chuťově neoslnil ani Mýval mražený krém (Tipafrost), který připomíná spíše zmrzlou vodu. Cenově jde o jeden z nejlevnějších nanuků.
A jak dopadly veganské ledové pochoutky? Nejlepší volbou je Solero Mango (Unilever). Odborníky si získalo za částečně kandované kousky manga, přiměřené množství cukrů a přijatelnou cenu 29 Kč za balení (70 ml). O pár korun levnější je sice mangová zmrzlina Fresca Paleta Mango (Fresca Paleta). Ta ovšem neoslnila svou chutí a výtku dostala i za deklarovanou nepřítomnost konzervačních látek, což je u mražených krémů zcela obecná vlastnost. Kdo má rád osvěžující chuť citrusových plodů, může sáhnout po BabaSucco Sicily Lemon (Unilever). Jeden nanuk na dřívku stojí sice 70 Kč (65 ml), zato je bohatým zdrojem vitaminu C (23 % denní doporučené dávky.)
U nanuků, které nemají podíl ovocné složky, oslovil odborníky Magnum Vegan Almond (Unilever) díky své krémové chuti s příjemně křupajícími mandlemi. Jde ale o mražený krém s 26 g cukru na 100 g, což z něj činí nejkaloričtější výrobek v testu a bude lepší, když si ho dáte jen příležitostně nebo s někým napůl. Za jednu porci (90 ml) zaplatíte 44,90 Kč. Kdo raději ušetří peněženku, může sáhnout po Valsoia Sójovém nanuku (Valsoia S.p.A.), který je o polovinu lacinější.
Kompletní test je dostupný na www.aktivneazdrave.cz a na www.vimcojim.cz
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com