Med – sladký recept pro zdraví i krásu

Med – sladký recept pro zdraví i krásu

Na med si vzpomeneme většinou až tehdy, když nás začne škrabat v krku. Tento úžasný přírodní lék se dá přitom využít i mnoha dalšími způsoby. Věděli jste například, že je vynikajícím prostředkem pro krásnou pleť, který hravě trumfne i ty nejdražší krémy? Že pomáhá proti zácpě, čistí tělo od škodlivin, hojí popáleniny a zmírňuje otoky? A tím výčet jeho schopností ani zdaleka nekončí.

Složením lze med bez nadsázky přirovnat k super zdravému koktejlu nabitému živinami a energií. Najdete zde cukry (hlavně glukózu a fruktózu), bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy A, B1, B2, B6, B12, C, D, K a E, dále flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová), z minerálů draslík, fosfor, vápník, sodík, chlor, železo, křemík, hořčík, měď, síru a selen.

Blahodárné účinky medu znali už lékaři ve staré Číně i v arabských zemích. Používali ho na různá poranění a kožní problémy, hojili s ním popáleniny, omrzliny, proleženiny, vředová onemocnění, ošetřovali suchou pokožku nebo různé ekzémy.

Dělejte to stejně jako Medunka

Moderní věda jejich zkušenost potvrdila – med napomáhá hojení ran dokonce rychleji, než mnohá farmaka. Zmírňuje otoky, likviduje odumřelé buňky a bakterie a stimuluje tvorbu nových tkání. A jak ho aplikovat? Úplně jednoduše. Vzpomeňte si na doktorku Medunku z příběhů o Neználkovi, která všechny boule a odřeniny kurýrovala výhradně medem (na rozdíl od Pilulkina a jeho „výchovné léčby“ štiplavým jódem). Na ránu naneste tenkou vrstvu medu, přikryjte gázou a zavažte obvazem. Medový zábal měňte jednou denně a med z rány nijak neodstraňujte. Opakujte až do úplného vyhojení.

Obejdete se i bez drahého séra

Trápí vás přibývající vrásky? Zapomeňte na předražená séra. Opět si vystačíte s trochou medu. Naneste ho večer na vyčištěnou pleť (na místa, kde máte nejvíc vrásek) a nechte působit asi 10 minut. Potom lehce setřete vatovým tamponkem a noční krém už nenanášejte. Aplikujte jednou týdně a brzy uvidíte, jak vaše pleť přímo zázračně mládne.

Med také dokáže sjednotit tón pleti a vrátit pokožce její přirozenou barvu. Připravte si následující masku: smíchejte 1 lžíci medu, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy a 1 lžičku skořice. Směs naneste na obličej (nejlépe večer před spaním) a nechte působit 30 minut. Opakujte 2–3krát týdně. Prospívá hlavně suché pleti.

Zarazte virózu hned v počátcích

Při prvních příznacích virózy je neocenitelná medová směs s kurkumou (a černým pepřem - jinak kurkumu spálí jaterní enzymy). Smíchejte 100 g domácího medu, 2 lžíce kurkumy a 1/2 lžičky černého pepře a vložte do uzavíratelné sklenice. Pro lepší účinek můžete ještě přidat lžíci olivového oleje. První den užívejte každou hodinu jednu lžičku, druhý den půl lžičky každé dvě hodiny a třetí den půl lžičky třikrát denně. Směs hned nepolykejte, ale nechte ji rozplynout v ústech.

Vyčistěte si tělo medovou masáží

Pokud často marodíte, nebo jste v poslední době užívali antibiotika, zajděte si na medovou masáž. Med do sebe dokonale absorbuje všechny toxiny a škodliviny a vašemu tělu se tím nesmírně uleví. Posílíte imunitu,  lymfatický a nervový systém a podpoříte krevní oběh.

Máte trable se zácpou? Vyzkoušejte následující kúru: 1 lžíci kvalitního medu zalijte vlažnou vodou a počkejte, dokud se úplně nerozpustí. Potom tímto nápojem přelijte1 lžíci lněného semínka. A vše následně vypijte. Tuto proceduru provádějte po dobu 10 dní a pak preventivně jednou za týden.

Usnadněte si období přechodu

Velmi cenným včelím produktem je také mateří kašička – výměšek hltanových žláz mladých včel, kterým je mateří plod krmen po celou dobu svého vývoje a královna v době, kdy klade vajíčka. Mateří kašička se buď přidává rovnou do medu nebo se užívá v přirozeném stavu (obvykle 0,5–1 gram denně nalačno přímo pod jazyk). Obsažené látky pomáhají při průduškovém astmatu a opakujících se zánětech horních cest dýchacích, zvyšují odolnost proti virovým onemocněním, snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují krvetvorbu, léčí stavy po srdečním infarktu a mozkové mrtvici, mají příznivý vliv na psychiku, nervový systém a zdravý spánek. Přispívají rovněž ke zvýšení sexuální aktivity, využívají se při léčbě klimakterického syndromu, zlepšují činnost jater a střev, zpomalují příznaky stárnutí a napomáhají snazšímu otěhotnění.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1