Aby si léto užívali i vaši mazlíčci

Aby si léto užívali i vaši mazlíčci

Sluníčko svítí, teplota stoupá a občas se pořádně zapotíme. A podobně jsou na tom naši (nejen chlupatí) mazlíčci. V horkých měsících byste na ně proto měli o to víc pamatovat. Aby i pro ně bylo léto pohodové.

Přímému sluníčku se raději vyhněte

Podobně jako u dětí, ani zvířata by neměla být na přímém slunci tehdy, když nejvíce pálí. Tedy zhruba od desáté hodiny do čtvrté odpolední. Procházky proto raději naplánujte na ráno či podvečer. Zvíře by vždy mělo mít možnost schovat se před sluncem na nějakém chladném místě. Pamatujte na to především tehdy, když máte psa například v kotci. Také byste se měli vyhnout nadměrné aktivitě, jako je například běhání za míčkem apod.

Pozor na dehydrataci

Stejně jako u nás lidí, i u zvířat se s parným počasím zvyšuje spotřeba vody. Byť se nepotí stejně jako my, protože například psi mají potní žlázy jen na packách a chladí se vyplazeným jazykem. Stále ale myslete na to, aby měli přístup k misce s vodou. Ta by měla být ideálně odstátá. Větší množství vody navíc potřebují i ta zvířata, která jsou krmena suchou stravou – tedy granulemi. Průměrně se počítá, že pes potřebuje denně 120 ml na kilogram své váhy, kočka si vystačí s menším množstvím, kdežto štěněti naopak nabízejte čistou vodu každé dvě hodiny.

S osvěžením pomalu

Dejte si pozor na šokové zchlazení, kdy pes rozhicovaný z auta skočí třeba do řeky. Může dojít k celkovému kolapsu, protože pes teplo odvádí roztaženými cévami na povrchu svého těla. Pokud však pes rychle skočí do studené vody, cévy se stáhnou a teplo pak nemůže ven. Raději psa ochlazujte pomalu a postupně, ideálně ne studenou vodou, ale vlažnou. Postačí, když mu namočíte tlapky, břicho, třísla a záda necháte suchá.

Když už s vámi vyráží na cesty

Především psi jsou rádi, když mohou se svými páníčky vyrazit na dovolenou. Kočky změnu místa naopak často nesou nelibě. Pokud tedy své chlupáče berete s sebou někam na delší cestu, raději vyrazte na noc. Nikdy psa ani kočku nenechávejte, byť na pět minut, v rozpáleném autě na sluníčku. Zde je velmi vysoké nebezpečí přehřátí. Dělejte pravidelné zastávky, nechte zvíře se proběhnout a vyvětrat. Nabízejte mu vodu a jídlo uzpůsobte dle toho, jak chlupáč zvládá cestu autem (někteří například zvracejí).

Týká se to nejen psů a koček

Možná vás ani nenapadne, že vysoké teploty nemusí vadit jen zvířatům, které chodí ven, ale i těm, které máte například doma v teráriích či klecích. V teráriích hlídejte především dostatečnou vlhkost vzduchu, ta by měla být stále stabilní. Křečci, myši či morčata by také měla mít neustále dostatek čerstvé vody, případně můžete jídelníček obohatit o zeleninu bohatou na vodu.

Jak poznám, že je zle?

Máte pocit, že vás mazlíček není ve své kůži? Psům a kočkám hrozí především dehydratace, případně úžeh ze sluníčka. A jak to poznáte? Často se objevuje zrychlené dýchání, v horších případech i malátnost, zmatenost či nechuť k jídlu a zvracení. V takovém případě je nezbytné neprodleně vyhledat veterináře. O lehčí dehydrataci mohou svědčit dásně – bývají suché, světlé a odhalují kořeny zubů.

Když jim chcete dopřát

Klasická zmrzlina není pro zvířata zrovna vhodná, především kvůli obsahu cukru, ale i laktózy. Existují ale již i speciální zmrzliny pro psy a kočky. Případně jim nějakou můžete vyrobit sami doma. Na internetu najdete spoustu zajímavých receptů. Je libo třeba lososovou, nebo mrkvovou?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1