Kojení nemusí být věda

Kojení nemusí být věda

Je to tady. Dítě, které jste doposud jen cítila skrze jeho pohyby, najednou držíte v nářučí. Je to silný okamžik. A pak vám to dojde. Kojení. Velké téma zejména prvorodiček nebo maminek, které u předchozích dětí neměly úplně světlé zkušenosti.

Důvěřujte si, jste matka!

Důležité je nesrovnávat se s ostatními maminkami a příliš nezabřednout do internetových diskuzí. Každé miminko je jiné a zcela jinak se chová i při kojení. V prvé řadě si najděte polohu, která vám bude nejvíce vyhovovat (někdo raději sedí, někdo leží, někdo to zvládne ze šátku). Také zapomeňte na tabulky a kojte podle potřeb svého dítěte. A ano, často s vámi nebude souhlasit ani vaše maminka, tchýně či pediatr. Pokud však častější kojení neohrožuje vás (například radikální ztrátou váhy, psychickým vyčerpáním nebo nedostatkem některých podstatných prvků, jako je například železo), věřte si. Jste to vy, kdo toho drobečka zná nejlépe. Máte devět měsíců předstih.

Kult matky a dítěte

Kojit na veřejnosti? Dříve nemyslitelná věc, dnes do určité míry věc tolerovaná. Je dobré, že na tuto potřebu zareagoval velký počet nákupních center tím, že vytvořily speciální místnost pro matky s malými dětmi, kde je lze přebalit a nakrmit. Pokud vás však taková událost zastihne někde na ulici, je dobré s sebou nosit šátek, který přes sebe a dítě přehodíte a nebo si najít klidnější místo. Nejde o samotnou nahotu, ale spíše intimnost celé situace (ano, přirozené). Nezapomeňte totiž, že spolu s mlékem dáváte dítěti i emoci, která vámi právě prochází.

Jak podpořit tvorbu mléka

Zejména prvorodičky občas zapochybují, zda mají pro svého potomka dost mléka a neměla by sáhnout po umělé výživě. Pravidlo je nicméně takové, že čím více kojíte a dítě pije, tím více se tvoří mléka. Pakliže chcete tvorbu mléka podpořit touto cestou, zkuste po kojení ještě mléko odsát. Lze uchovávat v mrazáku.

Pro kojení je důležitý především váš pitný režim a pravidelná strava (ideálně každé tři hodiny).  Mezi byliny, které podporují kojení patří směs z kmínu, fenykulu a anýzu, případně čaj kopřivový. Na zvýšenou tvorbu mléka působí také majoránka. Pozor na mátu, ta totiž tvorbu mateřského mléka tlumí. Další variantou mohou být i homeopatika.

Někdy se to zkomplikuje

Mezi nejčastější komplikace, které mohou v začátcích přijít, je poranění bradavek, nechuť dítěte se přisát a psychické vyčerpání matky. Často je to právě nevhodně zvolenou technikou kojení a nezkušenost, někdy jsou na vině i viry či komplikovaně utvořené bradavky. Jestliže problémy například s rozpraskanými bradavkami nepolevují nebo se syn či dcera odmítá opakovaně přisát, obrátit se můžete na specialistku, psychologa nebo laktační poradkyni.

Jak dlouho?

Běžně doporučení od lékařů zní 6 měsíců. Do určité míry to dává smysl. Kojenému dítěti se správně vyvíjí imunitní systém (zejména střevní mikrobiom), cítí blízkost matky a navíc sterilní láhev máte vždy s sebou :-)

Často se však stane, že kojení neprobíhá podle plánu. Na vině mohou být zdravotní potíže matky, ale i dítěte, které neprospívá tak jak by mělo. A pokud kojení musíte z nějakého důvodu přece jen nechat dříve, rozhodně to o vás nevypovídá, že jste špatná matka.

Současný trend je také kojit déle než 6 měsíců, obvykle do 1,5 roku, tedy do doby než dítě přejde na dětskou stravu. Jen je potřeba vzít v úvahu, že v tomto věku už dítěti rostou zoubky... Jsou také případy, kdy matky kojí až do 3 let věku dítěte.

Kojení a menstruace

Mnoho žen přestává kojit s příchodem menstruace. I toto je individuální záležitost. Každopádně kvalita i chuť mateřského mléka se s menstruací mění a mnoho kojenců jej začne odmítat.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1