Jak zvládnout syndrom opuštěného hnízda

Jak zvládnout syndrom opuštěného hnízda

S odchodem dítěte z domova často přicházejí pocity smutku, osamělosti a prázdnoty. Tento stav, který bývá označován jako tzv. syndrom prázdného hnízda (empty nest syndrome), není ničím ojedinělým. Jak si s tímto náročným životním obdobím poradit?

Mnoho matek odchod svých dětí z domova prožívá. Přesto panují mylné představy, že syndrom prázdného hnízda potkává pouze matky, které jsou v domácnosti a které si svůj svět vybudovaly okolo péče o rodinu. Ve skutečnosti tomu tak není. Tyto pocity mohou zažívat i nezávislé ženy s úspěšnou kariérou.

I když se hovoří o syndromu opuštěného hnízda, myslete na to, že ve skutečnosti nejde o opuštění, nýbrž o odchod a nevyhnutelnou životní změnu. Nezapomínejte, že vás sice čeká zcela nové období vašeho života, ale to neznamená, že bude horší než to předchozí a že vás nic zajímavého nečeká. Možná právě naopak.

Je to bezesporu čas vhodný k zamyšlení se nad tím, co vás baví a naplňuje, nad svými zálibami a vztahy. Zkuste se zamyslet nad činnostmi, ke kterým byste se ráda vrátila, nebo naopak, co nového byste ráda vyzkoušela. Teď je doba, kdy se můžete zaměřit na sebe a na váš vztah s manželem nebo partnerem.

Navíc v dnešní době moderních technologií je velmi snadné zůstat v kontaktu, i když je třeba vaše dítě stovky kilometrů daleko. Sociální sítě, email, skype. Tohle všechno vám může pomoci udržovat komunikaci, i když třeba ne na denní bázi, jak jste byla zvyklá.

Ale především platí – akceptujte svoje pocity a nebojte se o tom, co prožíváte, mluvit. Zároveň na sebe nespěchejte. Zvyknout si na novou situaci vyžaduje čas.

Na druhou stranu je důležité své pocity na děti nepřenášet, nevyčítat jim například, že se vám tak často neozývají, a nevytvářet tak tím zbytečné napětí. Nezapomínejte, že (i když pro vás napořád zůstávají dětmi) nadešel čas, aby se postavily na vlastní nohy.

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1