Když prarodiče mluví do výchovy

Když prarodiče mluví do výchovy

Dědečkové a babičky jsou někdy k nezaplacení a jsme rádi, že jim můžeme potomka svěřit. Když ale přijde řeč na výchovu, mohou se objevit neshody.

Pro každého je to nová role

Především s narozením prvního vnoučka či vnučky v rodině nastanou velké změny, se kterými se musí všichni vyrovnat. Nejen rodiče, ale i prarodiče jsou postaveni do pro ně zcela nové role. Je proto možné, že se budou snažit pomáhat za každou cenu, přispět finančně, ale i dobrou radou či pomocnou rukou. Nebo tomu může být zcela naopak. Nová generace jim připomene, že se přiblížilo stáří, podzim života a s tím se někteří nechtějí jen tak smířit. Dejte proto svým rodičům dost času, aby se s novou zkušeností sžili a nechtějte po nich hned zázraky.

Nastavte hranice

Tím, kdo určuje výchovu dítěte, by měl být rodič. To ale neznamená, že si nemůžete nechat poradit. Vyslechnout si však neznamená automaticky se tím řídit. Pozor, platí to i naopak! Pokud se tedy objeví rozdílný názor, je dobré si vše v klidu vysvětlit. Velká gesta nikomu nepomohou. Svět se mění, ať se nám to líbí nebo ne a i vaše děti jsou jiné než jste byli vy.

Mějte na paměti, že to prarodiče prostě umí jinak. Měli by však vzít v potaz, že nesmí u dítěte podrývat vaši autoritu. Zároveň je možné, že se určitá pravidla mohou měnit s místem, kde se dítě nachází. Zatímco doma, kde jste vy to prostě je po vašem, u nich to může být s lehkými odchylkami jinak. Už jenom proto, že vaši rodiče prostě žili svůj život a jejich zkušenost je jiná než vaše. Pokud po nich chcete hlídání, nemůžete vystupovat jako generál se seznamem požadavků. Neužil by si to nikdo a napětí se jen přenese do vzájemných vztahů. Je dobré, nechat je to vzájemně si užít. Nejde o rezignaci na své názory, jde o uvědomění si, že i takto vypadá vaše rodina.

I prarodiče mají vlastní život

Nikde není psáno, že se dědeček s babičkou musí starat o svá vnoučata kdykoliv si jejich rodiče vzpomenou. Dnes jsou navíc lidé velmi aktivní i do vyššího věku a prarodiče tak mohou mít ještě řadu koníčků, někteří ještě pracují a nebo třeba cestují. Stát se „hlídací babičkou“ tedy není povinnost.

Pro dítě jsou nesmírně důležití

Prarodiče učí děti respektu ke stáří, navíc jim mohou předávat své zkušenosti, povídat jim o minulých časech a bývají to nejlepší vypravěči pohádek. Mají nezastupitelnou roli i z toho důvodu, že se děti učí, jak funguje rodina jako celek. I z toho důvodu se nesnažte řešit problémy tím způsobem, že zakážete prarodičům svá vnoučata vídat. To nadělá ve výsledku více škody, než užitku.  

Někdy se prarodič rodičem stane...

„Můj bratr má šestiletého syna a protože se se svou ženou rozvedl, má ho ve střídavé péči. Jenže jeho výchovu nezvládá a Tomášek doma může všechno, na co si jen vzpomene. Moje mamka, tedy jeho babička, nemá ale pro volnou výchovu příliš pochopení. Tomáškovi se snaží nastavit nějaké hranice, naučit ho říkat prosím a děkuji a vůbec slušnému chování. Jenže to se mu samozřejmě nelíbí a pak přijde řev a stížnosti tátovi. Ten stojí na straně rozmazleného syna. A doma jsou kvůli tomu samé hádky, což mě mrzí...“ vypráví třicetiletá Martina z Východních Čech a ukazuje tak na model, kdy babička s dědečkem nejsou těmi, kteří jen rozmazlují. Někdy na sebe musí vzít i roli, kterou by měl zastávat rodič.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1