Omega-3: Aby děti lépe spaly

Omega-3: Aby děti lépe spaly

Také denně svádíte urputné boje se svou ratolestí, která tvrdošíjně odmítá hupsnout večer do postýlky, kam ji zpravidla odnesete až poté, kdy padne únavou a vyčerpáním? Jestli ovšem nepadnete dřív vy sami… Za potíže se spánkem a usínáním nemohou jen špatné návyky a příliš volně nastavený režim, ale někdy také strava, která postrádá některé důležité živiny, především omega-3 mastné kyseliny. Což je vlastně dobrá zpráva, neboť tenhle deficit jde snadno napravit.

O tom, že je kvalitní spánek pro člověka naprosto zásadní, není pochyb. Pro děti, které rostou a vyvíjí se, to platí dvojnásob. Přibližně kolem 22. hodiny začne mozek produkovat hormon melatonin, který usnadňuje usínání a prodlužuje nejhlubší fázi spánku. Ta je nezbytná k tomu, abychom přes noc načerpali nové síly a důkladně se zregenerovali. V opačném případě se ráno probudíme unavení, bez energie a celým dnem se potom ploužíme jako mátohy. Nemluvě o tom, že dlouhodobý nekvalitní spánek způsobuje i různé zdravotní problémy, u dětí pak následně i poruchy učení a chování, což velmi snadno poznáte na tom, že vašemu potomkovi přibývají v žákovské knížce poznámky a zhoršuje se mu prospěch. Těmto nepříjemnostem se dá však snadno a účinně předcházet. Jak? Tím, že do jídelníčku dítěte zařadíte více potravin s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Záleží i na vzájemném poměru

Na tento pozoruhodný fakt upozorňují v poslední době také vědci. Například oxfordská studie publikovaná v odborném časopise Journal of Sleep Research zkoumala vliv užívání doplňků stravy s omega-3 mastnými kyselinami na spánek dětí. A jaký byl výsledek? U dětí, které měly problémy se spánkem (případně s učením a chováním) byl ve většině případů zjištěn nedostatečný příjem právě těchto zdraví prospěšných tuků. To ale není všechno. Záleží také na celkovém poměru mastných kyselin. Pro lepší odpočinek a regeneraci je podle odborníků optimální zvýšení příjmu omega-3 a snížení příjmu omega-6 kyselin. V rámci zmíněné studie byly některým dětem podávány potravinové doplňky s omega-3 mastnou kyselinou DHA (kyselina dokosahexaenová), která je nezbytná pro dobrou funkci mozku. Doba spánku se u těchto dětí zlepšila v průměru o jednu hodinu. Děti spaly také mnohem klidněji a méně se v průběhu noci budily.

Naučte své ratolesti na rybičky

Omega-3 mastné kyseliny se někdy označují jako esenciální. To znamená, že naše tělo si je nedokáže samo vyrobit, takže je musíme přijímat v potravě už „hotové“. Jejich nejlepší přírodní zásobárnou jsou hlavně tučné mořské ryby (losos, tuňák, treska, makrela, sardinky, halibut, sleď, mořský pstruh), které by se v našem jídelníčku měly objevovat co nejčastěji (ideálně třikrát týdně). Dalším zdrojem jsou olejnatá semínka, ořechy, vejce, rostlinné oleje, avokádo, špenát, brokolice, květák nebo růžičková kapusta. Kromě mořských ryb jsou dobrým a dobře využitelným zdrojem také potravinové doplňky – kapsle s kvalitním rybím tukem, který obsahuje dvě nejdůležitější omega-3 mastné kyseliny: už zmíněnou DHA a EPA (kyselina eikosapentaenové).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1