Advent přichází. Vyrobte si věnec či kalendář pro děti

Advent přichází. Vyrobte si věnec či kalendář pro děti

Letos to sice bude pod rouškou nepříznivé situace, ale jedno je jisté. Překrásný adventní čas a Vánoce jsou tu! Nehledejme důvody, proč být naštvaní z těch okolností. Pojďme to vzít jako příležitost. Letos to totiž skutečně mohou být klidné, kouzelné Vánoce. A tomu bezesporu pomůže výzdoba, na kterou už je čas.

Vánoční výzdoba letos ve znamení přírody

Vedeme teď trochu jiný život, jehož součástí je i častější chození do přírody. Nikdy nevyrážejte bez košíku a nůžek! V lese si nasbíráte spoustu surovin na pozdější vánoční tvoření. Co víc, budete mít moderní adventní věnec! Minimalistické přírodní dekorace totiž frčí. Březová kůra, modřínové šišky, ale i žaludy a bukvice, které nastříkáte zlatým sprejem, jsou k tomu všemu i skoro zadarmo.

Adventní věnec bez věnce

Voňavé jehličí, červené mašle a zlaté svíčky. Klasika všech klasik. Měli jsme ji ale už tolikrát, že chceme nabídnout i alternativu. A o čtyři svíčky nepřijdete!

Potřebujete: krásný talíř nebo podnos, menší sklenku na stopce, tavnou pistoli, a dále vše, na co jste zvyklí – svíčky, jehličí, skleněné kuličky, mašle a další dekorace

Začneme s výrobou ozdobného podnosu. Na spodní část talíře nalepte obrácenou skleničku. Ani jedno by se při použití tavné pistole nemělo poškodit, pokud byste chtěli v budoucnu tuhle dvojku ještě rozdělit. Talíř můžete ale klidně použít i samostatně.

Další nezbytný krok je nalepení svíček. Opět poslouží tavička. Je to z toho důvodu, aby svíčky zůstaly stabilní na svém místě, a vytvořili konstrukci pro další dekorace.

Potom už je to snadné – začněte větvičky pokládat hezky vedle sebe, případně je také přilepte. Úplně na závěr přidejte ozdoby, i když doporučujeme střídmost. Tenhle netradiční adventní věnec vyniká podstavcem a čerstvými zelenými větvičkami, a zbytečná přízdoba by ho mohla udusit.

Adventní kalendář na tisíc způsobů

A nemusí být jenom pro děti! Adventní kalendář může představovat i 24 svíček, a každý den zapálíte jednu. Může to být 24 splněných přání, nebo vtipných úkolů pro členy rodiny. Ale je jasné, že nejoblíbenější asi vždy zůstanou sladkosti a dobroty, které na děti každý den čekají. Nejkrásnější jedlý adventní kalendář je ten perníčkový. Nevadí, že neumíte zdobit – perníčky namočte v čokoládě nebo polevě, a posypte cukrářským zdobením. A milovníci zdravého jídelníčku navíc mohou nahradit klasickou mouku žitnou, nebo pohankovou.

Potřebujete: 24 základních perníčku (případně další na ozdobu), tenkou stuhu, barevné čtvrtky, nůžky a zlatý fix

I když zdatnější duše mohou číslice na perníčky napsat přímo zdobící polevou, máme i jiné řešení. Čtvrtku nastříhejte na malé visačky a popište je fixem. Na perníček je přivažte pomocí dírky a stužky. Práce s papírem je snazší, proto se můžete vyřádit a kartičky krásně vyzdobit a pomalovat. Zkuste použít i třpytky, nebo přivázat snítku jmelí.

Kam s očíslovanými perníčky? Navlékněte je na silnější stuhu, nalepte na placku z perníkového těsta, nebo je zabalte do celofánu a hezky naaranžujte na ošatku. Je tenhle adventní kalendář dárek? Potom je můžete dát i do krásné krabice s velkou mašlí.

Dalšími tipy na domácí adventní kalendář se můžete inspirovat i v našem starším článku Vyrobte si netradiční adventní kalendář.

To ale není zdaleka vše, co můžete na Vánoce vyrábět! Co takhle vánoční ozdoby z malovaných vlašských oříšků, nebo dřevěných korálků? Jestli vám sedlo spíš tvoření s papírem, můžete letos zazářit s těmi nejoriginálnějšími visačkami na dárky. A zavzpomínat na dětství díky vystřihovaným vločkám do oken!

Tak ať je ten advent poklidný a provoněný domovem! Dárky pořízené na maratonu po supermarketech totiž opravdu nejsou důležité!

Zkuste se letos více zaměřit na tradice, které se s krásným adventním obdobím pojí. Neví jaké? Přečtěte si v článku Advent. Znáte jeho význam a tradice?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1