Marie Kondo vám uklidí v domácnosti i v duši

Marie Kondo vám uklidí v domácnosti i v duši

Na pěkně vyskládané oblečení a věci na polici se dobře dívá. Úklid domácnosti, ale nespočívá jen v tom mít všechno uspořádané. Očistná je schopnost odpoutat se od věcí, které, jak říká Marie Kondo, vám nepřináší radost. Tato světoznámá drobná Japonka je přebornicí na úklid. Neporadí vám, jak rychle zpacifikovat byt, když se blíží návštěva. Dá vám ale šanci uspořádat si celý život, pokud budete dodržovat její zásady.

V čem tedy spočívá metoda KonMari, kterou sledují miliony lidí po celém světě? V umění zbavovat se efektivně zbytečností v domácnosti podle toho, zda z nich máte radost či užitek. A všichni víme, že méně věcí doma, znamená i snadnější úklid.

Motivujte se k úklid

První pravidlo říká, že úklidovou změnu, kdy se odstřihnete od věcí, které vám nic nepřinášejí, musíte myslet vážně. Dejte si na ni čas, nalaďte se hudbou nebo kávou a promyslete si, proč to vlastně děláte. Motivace by měla být trochu hlubší, než že už doma nemáte kam co dát. Mnoho lidí má v přeplněném domě či bytě stísněný pocit a potřebují k úklidu postrčit. Jiní se zase nedokážou od svých věcí odpoutat, ačkoliv ví, že fixace na ně nemá význam.

Představte si svoji ideální domácnost

První pravidlo mluvilo o čase. Podle druhého byste si zase měli promyslet, jak vypadá vaše ideální domácnost. V jakém domě chcete bydlet? Jak se v něm chcete cítit? Jak vám je v současném domě nebo bytě? Zamyslete se, jaký styl vás vnitřně těší. Pomůže vám to najít jasnou vizi toho, co opravdu chcete. Principem totiž není bezmyšlenkovitě všechno vyházet, ale vnímat budoucí význam konkrétních věcí ve vaší domácnosti. A může to být klidně něco, co roky neužíváte.

Po kategoriích, ne po pokojích

Postupujete při úklidu místnost po místnosti? Podle Marie to nepřinese dlouhodobý užitek. Například ručníky máte v koupelně a čisté často v obýváku ve skříni. Ložní prádlo je na postelích a kde máte čisté náhradní? Marie říká, že takto ani netušíte, kolik věcí z jedné kategorie vůbec máte. Nemáte přehled, kolik z toho je skutečně užitečných a kolik jen zbytečně zabírá prostor, protože jsou rozstrkané po celé domácnosti. Lepší cestou je vzít „čistku“ po kategoriích. Začít byste měli tím, co má pro vás nejmenší význam – oblečení a prádlo, knihy, papíry, komono (= všehochuť drobností) až skončíte u předmětů, ke kterým máte citovou vazbu a jsou spojené se zážitky. Marie doporučuje začít tříděním právě oblečení a knih, ale pořadí si zvolte klidně podle sebe. Důležité je, abyste se nepustili zkraje hned do něčeho, kde máte kus srdce, to se daleko nedostanete. Obzvlášť pokud víte, že se svého majetku jen těžko zbavujete.

Mám z toho radost a užitek?

Řekněme, že začnete oním oblečením. Vytáhněte všechno oblečení ze všech koutů, skříni a místností na jednu velikou hromadu. Kousek po kousku vezměte do ruky a zeptejte se sami sebe. Mám z toho radost nebo užitek? Patří tato věc do mého budoucího života? Jestli si odpovíte „ne“, bez milosti se toho zbavte. Zda naplníte kontejner, prodáte nebo nabídnete jiným, záleží na vás. Jednotlivé kousky možná už nemají místo ve vašem životě, mohou ale potěšit jiné. Jak budete postupovat kategorii po kategorii, půjde vám vše snáz. Energie a nadšení porostou a ten pocit, kdy se zbavíte všeho, co nepotřebujete, je osvěžující. Není to úleva jen pro vaši domácnost, ale i pro duši. V tom je kouzlo metody KonMari.

Žádné vršení komínků

Jakmile dáte stranou to, co chcete vyřadit, je na čase uspořádat si vše, co zůstane. Skládáte oblečení v policích do komínků? V jednom trika, v dalším mikiny a ve třetím komínku svetry? Pak to asi znáte, začnete-li vytahovat spodní kousek, vše nad tím se zbortí. Málokdy máte čas vše rovnat a obsah skříně zůstává prakticky stále takový neuspořádaný a chaotický. I zde má Marie Kondo radu. Zkuste si pořídit textilní skládací boxy a oblečení neskládat do komínků na výšku, ale naležato. Možná budete překvapeni, jak praktický tento systém je, zejména na skládání trik i punčocháčů.

Úklid s dětmi

Je samozřejmě rozdíl udržovat po takové čistce uklizeno v domácnosti single člověka nebo rodiny s dětmi, kde platí jiná pravidla. I zde se při vyhazování můžete řídit pocitem radosti a užitečnosti. Zejména pokud plánujete pořídit si více dětí. Oblečení a hračky ve většině rodin standardně přechází ze staršího sourozence na mladšího. S dětmi je také samotný úklid komplikovanější, protože ať děláte, co děláte, nikdy není uklizeno. „Když jsem se poprvé stala matkou, cítila jsem se frustrovaná, protože jsem nemohla uklidit svůj domov přesně tak, jak jsem chtěla. Poté, co jsem měl druhé dítě, jsem ani neměla energii, abych mohla užít některou z mých dřívějších praktik po domě! Mateřství mě naučilo více odpouštět sobě. Radost, která pochází z rodičovství, přesahuje veškerou spokojenost, která mohla pocházet z dokonale elegantního domova,“ říká na svých stránkách Marie Kondo a uvádí i pár tipů, jak zefektivnit úklid s dětmi.

  • Udělejte z toho zábavu – Vysvětlete dětem, že uklízíte, aby se vám doma žilo spolu hezky a zapojte je, co nejdříve. Pokud děti uvidí, že uklízíte s úsměvem, budou to brát jako pozitivní každodenní činnost. Nikoliv jako otravnou nutnost, do které je budete muset časem kopat.
  • Všechno má svůj domeček – Každý předmět, každá hračka má své místo, kde je uložená, pokud ji nepoužíváte nebo si s ní nehrajete. Jakmile děti začnou chodit, chytněte je za ruku a ukazujte jim, kam co patří. Rychlejší je samozřejmě udělat si vše sám než denně chodit po domácnosti s batoletem. Nicméně v dlouhodobém měřítku je důležité naučit děti uklízet a udržovat pořádek.
  • Respektujte prostorová omezení – Stanovte místo, ve kterém budou pouze věci vašich dětí včetně praktických věcí jako ubrousky a plenky. Uznáním, že je tento prostor omezený, zabráníte tomu, aby se to, co patří dětem, rozpínalo po celé domácnosti.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1