Udělejte vítr ve své knihovně

Udělejte vítr ve své knihovně

Minimálně dvakrát do roky dělají zejména ženy čistku svého šatníku. Ale co takhle k této tradici přidat i úklid knihovny? Společně s Knihobotem na tom můžete klidně i vydělat nějakou tu kačku.

Důkladně projít a vytřít knihovnu, to není aktivita, do níž bychom se pouštěli dnes a denně. A proto se nám často knihy hromadí, kupí, překáží, práší se na ně a jsou jen odloženou dekorací v bytě. Není to ale škoda? Lidé nejsou zvyklí o své knihovny pečovat a části knih se pravidelně zbavovat, naplňují jimi police i skříně, a nakonec nevyhnutelně dochází prostor a knihy tak putují v banánové krabici do sklepa či na půdu. Stačí ale pár dní ve vlhkém prostředí a kniha je nenávratně zničena.

Dejte knihy do „sekáče“

Málokdo má srdce na to, aby přečtené a navždy odložené knihy hodil do popelnice. Možná proto jsou populární knihobudky v parcích či na nádražích, kde můžete knihu nechat a vzít si jinou. Ve venkovních podmínkách však kniha nepřežije. Stačí jeden den a plíseň začne útočit. Prodej přes tradiční antikvariáty je často problémová záležitost – knihy musíte na místo dopravit a velká část z nich může být odmítnuta. Prodej přes internet zase přináší starosti s focením, dopravou i komunikací. A pak je tu Knihobot. Online knihový „sekáč“, který se o knížky nejen stará, ale také je vykoupí a prodá. 

Jaké knihy frčí a co se vyplatí v tomto online antikvariátu prodat?

  • Nejlépe se prodávají knihy z posledních 30 let.
  • Knihy z doby socialismu, které vycházely ve velkých nákladech se prodávají hůře. Musí u nich jít o opravdu kvalitní tituly, nejlépe světovou nebo českou klasiku.
  • Nejlepší cestou, jak vracet knihy do oběhu je posílat je dál hned po jejich přečtení.
  • Pokud jsou některé z vašich knih špinavé, potrhané či jinak poškozené nebo na nich naleznete flíčky, které značí plíseň, je nejlepší se jich zbavit. Mohly by „nakazit“ zbytek vaší knihovny.
  • Za knihy, které Knihobotu nabídnete, dostanete také odměnu. „Při přebírání knih si od vás vezmeme detaily vašeho bankovního účtu, na který vám po prodeji jednotlivých knih budeme pravidelně vyplácet 60 % z dosažené ceny bez 29 Kč. Pokud se kniha prodá za desítky korun, moc na ní nevyděláte. Pokud se ale prodá kolem 300 Kč, což je u nás poměrně běžné, odnesete si více než polovinu výdělku. To je o dost více než při klasickém výkupu knih, kdy se platí „na ruku“.“

Takže? Hurá do čistky!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1