Fotky, obrazy, mapy. Co dalšího pověsit doma na zeď?

Fotky, obrazy, mapy. Co dalšího pověsit doma na zeď?

Nově jste vymalovali a přemýšlíte, co pověsit na prázdné zdi? Obrazy jsou okoukané a vy byste rádi něco originálnějšího? Variant existuje nespočet. Nápaditost nabízí například vzpomínkové mapy, nástěnná dekorace Macramé nebo vlastní obrazy vyrobené speciálními technikami.

Vzpomínkové mapy

Jak vypadala noční obloha, když jste potkali svou lásku? To se dá celkem rychle zjistit - stačí si pamatovat den a místo. Tam, kde vám mapu vytisknou, dokážou zjistit doslova konstelaci hvězd v konkrétním období. Jestli máte raději klasické mapy, nechte si vytisknout nějakou hezkou variantu místa prvního polibku, svatby, nebo třeba první dovolené. Mapy na zeď mají výhodu, že se hodí do každého typu interiéru, a zároveň nejde o jen tak nějakou dekoraci – je na nich zaznamenáno něco osobního. Protože mapy lze vytisknout i ve velkém měřítku, vyřešíte tak ozdobení velkých zdí a rozlehlých prostor, kde by malá fotka v rámečku zanikla.

Trend jménem Macramé

Pamatujete si Tapiko? Byl to hit v 80. a 90. letech a šlo o vetkávání různých vzorů do mřížky pomocí vlny, jimiž vznikaly pestrobarevné obrazy na stěnu. Dnes ho nahrazuje tzv. Macramé, což není nic jiného, než vznešený název pro drhání. I vy jste možná mívali pověšený květináč v ozdobném drhaném závěsu z vlny. Móda se stále vrací, a pokud se rozhodnete pověsit si nad gauč Macramé, rozhodně budete IN! Ačkoli na první pohled vypadá složitě, jde v podstatě jen o vytváření uzlů podle předlohy. A protože se používají silné provázky, práce jde pěkně od ruky. Návody na drhání či Macramé dnes najdete v mnoha hobby časopisech, ale rozhodně neuděláte chybu, když se poohlédnete na půdě po retro časopisech pro ženy. Předlohy se totiž příliš nezměnily.

Staňte se na den malířem

Jakkoli vám může znít tento nápad bláznivě, dejte mu šanci! Malovat se totiž dá i jinak, než s paletou barev a hrnkem štětců. Máte-li rádi abstraktní obrazy na stěnu, vyzkoušejte malování houbičkou, nebo plastovým příborem. V tomto případě nejde o zachycení obrazu konkrétních předmětů, takže se nestane, že by se vám dílo nepovedlo. Pořiďte si velkoformátovou čtvrtku, nebo malířské plátno. Pak postačí v podstatě jakékoli barvy vhodné na papír – kdo si skutečně nevěří, může zužitkovat staré vodovky z výtvarky. Barvu nanášejte houbičkou ve štědré vrstvě a nebojte se je kombinovat. Malujte nápisy, nebo jen čmárejte a cákejte. U olejových barev zkuste použít plastový příbor, věrnostní kartičky, nebo starou kuchyňskou stěrku. Díky husté konzistenci barev bude mít obraz efektní strukturu.

Dvakrát měřte

Pokud se chystáte na zeď pověsit víc rámečků, nejdřív si celé schéma poskládejte na zemi. Dané rozměry pak přeneste na zeď pomocí papírové pásky – ta nezanechá po stržení žádné stopy. Díky tomuhle mezikroku budete předem vědět, jak budou obrazy na stěnu vypadat po pověšení. Je totiž škoda zatloukat do zdi hřebíky zbytečně – pokud se spletete, vzniklé dírky nevypadají hezky. Dobře rozměřte mezery mezi jednotlivými rámečky – ty by měly být všude stejně široké, aby výsledná koláž působila precizně a symetricky.

Pohrajte si s barvami

Rámečky všech materiálů lze snadno přetírat barvou, nebo sprejem. Je to lepší kvůli tomu, že si namícháte odstín přesně podle svého vkusu, a přiblížíte se tak barvám, které už v interiéru máte. A také skvělá příležitost, jak dát starším poškozeným rámům nový kabát a ušetřit. Velmi dekorativně vypadá, když zvolíte více odstínů jedné barvy. Chcete-li posunout své dílko ještě o něco výš, vezměte do ruky zlatou barvu a houbičku a proveďte závěrečný tah. Zlatou barvu naneste v hodně slabé vrstvě jen na některá místa a snažte se ji skoro všechnu setřít. Zůstane jen jakýsi odlesk ve struktuře rámečku, který nepůsobí lacině, ale perfektně rozbije původní jednolitou barvu.

Prostor pro dětskou fantazii

Děti milují čmárání po zdi. To ovšem nebývá po chuti mnoha rodičům. Patříte-li k těm benevolentnějším, nechte dětem v jejich dětském pokojíčku nebo třeba i v obývajícím pokoji, kousek volné zdi, kde se budou moci svobodně umělecky vyjádřit a zvětšní vám svou fantazii jako vzpomínku. Pokud na to nemáte odvahu, pak existuje kompromis. Nalepte dětem na zeď kus bílé papírové tapety, kterou můžete kdykoli strhnout a případně vyměnit za jinou. Anebo dětem pořiďte nalepovací tabuli. Jde o fólii, na níž může kreslit jako na klasickou tabuli a výtvor následně smazat. 

Nezapomeňte – tvůrčí činnost je nesmírně důležitá pro zapojení našeho mozku, a zároveň je to výborná relaxace. A rozhodně to platí v každém věku!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1