Osvěžte svůj byt či dům

Osvěžte svůj byt či dům

Každý z nás občas zatouží po změně, která do jeho života vnese nový vítr. A protože ve svém domově trávíme spoustu času, jednou za čas je dobré provést změny i tam. Uvidíte, jak se díky tomu i doma budete cítit plni energie.

Barvy hrají prim

O působení barev na naši psychiku už se obecně ví. Proto nebude na škodu tyto poznatky využít i ve vašem domově. Rozhodně to ale neznamená, že máte celý byt vymalovat zářivými či dokonce reflexními barvami. Všeho spíše s mírou. Vyberte si jednu stěnu, kterou vymalujete, případně opatříte zajímavou tapetou (stačí třeba jen pruhy). Pokud se vám do tak velkých změn nechce, zkuste si alespoň nějakou ze stěn oživit dekoračními samolepkami, které se prodávají v mnoha zajímavých designech. A jaké barvy volit? Červená je stimulující, zelená navozuje pocity důvěrnosti, žlutá přináší do bytu slunce.

Starému vdechněte nový život

Již mírně omšelý nábytek jistě není tím, co by váš domov zrovna projasnilo. Proto si i s ním zkuste pohrát. Zde se nabízí hned několik způsobů, jak to provést. Jednou z nich je samozřejmě nový nátěr (zde se nebojte zkusit i netradiční barvy, jako je například fialová), za druhé lze opět použít speciální tapety a nábytek polepit, či podle moderních trendů obrousit, nalakovat a udělat patinu. Pamatujte i na to, že hodně záleží, kde daný kus nábytku stojí. Pomohou například zásady feng shui, ale pokud máte rozlehlejší dům, rada od bytového architekta se jistě bude hodit.

Vyhrajte si s detaily

Do kapsy hluboko, ale přesto máte chuť pustit se do úprav bytu? Nezoufejte a pohrajte si s detaily a doplňky. Můžete si například vyrobit nové barevné stínítko na lampu, nabarvit staré závěsy, pověsit si do obýváku zrcadla a vytvořit efekt nekonečna, nechat si vytisknout na černou lepící pásku své motto a to si vylepit třeba do předsíně, polepit si květináče na oknech ubrouskovou technikou... a ve výčtu bychom mohli pokračovat dál a dál. Především si uvědomte, že fantazii se meze nekladou a jste to vy, kdo tam žije.

Myslete i na další smysly

Zrak je pro nás jeden z nejdůležitějších smyslů, na celkové pohodě se ale podílí i ostatní. Třeba takový čich. I na něm záleží, jakou budete mít náladu, či jak budete výkonní. Jestliže chcete, aby to u vás doma hezky vonělo, můžete zkusit použít domácí osvěžovač vzduchu. Jeho výroba není vůbec náročná. A co budete potřebovat? Postačí půl litru vody, lžička jedlé sody a lžíce citronové šťávy. Směs důkladně smícháte a nalijete do rozprašovače. Citrusy krásně osvěží celý domov. A jakou vůni jinak? Inspirujte se v aromaterapii.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1