Přiveďte léto do svých domovů. Využijte středomořský styl.

Přiveďte léto do svých domovů. Využijte středomořský styl.

Doma jako u moře? Můžete to hravě mít. Stačí si zařídit bydlení ve středomořském stylu. Díky jednoduchým trikům a úpravám si můžete užívat mořské atmosféry po celý rok. Nebudete muset jen vzpomínat, jaké to bylo u moře. Inspirujte se, jak na to.

Zaměřte se na ty správné barvy

Středomořský styl bydlení využívá především kombinace světlých odstínů barev. Tmavé tam příliš nenajdete, a když, pak jen jako kontrast či vyjádření dramatu. Styl je inspirovaný přímořskou přírodou prozářenou sluncem. Základem je modrobílá námořnická kombinace. Modrá (velmi často se pracuje s odstíny tyrkysové) představuje nekonečné dálky moře, příslib dobrodružství a volnosti. Bílá vzdává holk mořské pěně a oblakům. Dalšími oblíbenými barvami jsou variace žluté či zlaté. Doplňky mohou mít i oranžovou nebo levandulovou barvu. Speciální atmosféru vytvoříte, pokud máte možnost nechat odhalené cihly. Zachovejte je v původním vzhledu nebo je přetřete na bílo. Nevzdávejte se trámů!

Materiály, které nesmí chybět

Ve středomořském stylu se hojně používá masivní dřevo. Slouží jako připomínka vyplaveného dřeva a především lodí. Navíc do domu vnáší autenticitu přírody a specifický pach. Nebojte se ani proutí či ratanu. Ať už pořídíte koš na prádlo, mísu, věnec, křeslo nebo stoličku pod nohy, vše bude krásně ladit. Len a jiné hrubé tkaniny u vás doma nesmí chybět. Hodí se například na záclony, přehozy na sedačku či ubrusy. Květiny zkrášlí každou domácnost i tu středomořskou. Ideálně volte levandule, fíky, sukulenty či citrusy. Nábytek může být také opatřen patinou nebo sáhněte po kovovém provedení.

Nebojte se dlažby

Podlaha z dlaždic je ve Středomoří tím nejtypičtějším povrchem. V horkých letních dnech své obyvatele příjemně chladí. U nás pod ni ideálně dejte topení, aby vás dlažba nechladila příliš. Nebo pokud víte, že máte opravdu rádi teplo, využijte marmoleum či vinylovou podlahu se vzorem dlaždic. Dobře vypadá i dřevěná podlaha, ideálně z velkých „hrubých“ prken. Rozhodně byste neměli pořizovat těžké koberce, ty se u moře skutečně nenosí.

Přidejte doplňky

Pro doladění celkové atmosféry můžete využít například svých suvenýrů zakoupených na dovolené. Vybírejte námořnické motivy jako kormidlo, plachetnici, kotvu, kompas, maják, vlajky... Pro tvořivé duše zde mohou dostat šanci sesbírané mušle v kombinaci s kamínky, provázky či kousky dřeva. Vytvořte z nich menší či větší doplňky, ozdobte rámečky fotografií a nebo zrcadla či rámy oken a dveří. Obývák můžete vyladit vhodnými polštářky. V kuchyni využijte zajímavých obkladů s ornamenty. Nesmrtelná je dlažba cotto nebo právě mozaika (ideálně modrobílá). Praktické a zároveň estetické jsou v kuchyni bylinky zasazené v ozdobených květnících. Celkovému vyladění pomohou i světla. Mohou být kovová a nebojte se dekoru luceren.

O tom, jaké další styly můžete doma vytvořit si můžete přečíst v našem předchozím článku Podpořte vaši osobnost stylem vaší domácnosti.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1