Zdraví pod lupou: Zažívací potíže nejenom v létě

Zdraví pod lupou: Zažívací potíže nejenom v létě

Bolest břicha, nadýmání, plynatost, v těch horších případech problém s vyprazdňováním nebo průjmy potkají čas od času každého. Napadlo vás ale, že by to tak vůbec nemuselo být? Sžívat se s pocitem, že nafouknuté břicho už k vám patří navždy, rozhodně nemusíte!

Trávení má svůj systém

Už v ústech začíná proces trávení, který pokračuje v žaludku. Veškerá potrava je rozmělněna a pomocí trávicích enzymů se postupně začíná rozkládat. Než se hmota posune do tenkého střeva, pobude v žaludku asi 3–5 hodin. Právě v tenkém střevě se absorbují živiny, což si vyžaduje další čas. Poslední stanicí je tlusté střevo. Tady se vstřebává už jen voda, aby se obsah zahustil. Všechno, co tělo nevyužilo, je hostinou pro bakterie. Proto můžeme tím, co jíme, ovlivnit naše zažívání – krmíme totiž nejenom sebe, ale i bakterie. A to jak přátelské, tak i nepřátelské. A právě bakterie jsou tím, co nám zajišťuje buď bezproblémové trávení, nebo naopak zažívací potíže.  

S prevencí pomůžou přátelské bakterie – pěstujte si svůj mikrobiom

Trávicí potíže nastávají ve chvíli, kdy máme v těle nepoměr přátelských a nepřátelských bakterií. Ty hodné si můžeme celkem relativně snadno dodat pomocí zakysaných mléčných výrobků, fermentované zeleniny či formou doplňků stravy. To bychom ostatně měli dělat po celý rok, a ne jen v období před dovolenou. Při výběru však čtěte příbalové informace. Existuje spousta produktů, jejich účinnost se však velmi liší. Prospěšné bakterie ale dokáže zničit špatný životní styl, stres, nepravidelný příjem jídla, a samozřejmě nezdravé potraviny. 

Probiotika a prebiotika

Probiotika jsou látky, které obsahují přátelské bakterie a jsou nejlepší podporou trávení. Najdeme je třeba v kysaném zelí nebo kefíru. Prebiotika jsou něco jiného – je to výživa pro probiotika. Aby se naše mikroflóra vesele rozmnožovala a plnila svou důležitou funkci, potřebuje také z něčeho žít. Proto je důležité konzumovat nejenom potraviny, které obsahují prospěšné bakterie, ale také ty, které je budou živit. Příkladem prebiotika jsou třeba luštěniny, ovoce, zelenina nebo obiloviny.

Proč právě v létě trpíme na zažívací potíže víc?

Protože na nás číhají bakterie v jídle i ve vodě. Těm, které způsobují zvracení, průjem a bolest břicha, se totiž daří v teplém prostředí a velice snadno se množí. Maso, mléčné výrobky a vejce, která nejsou v lednici, se během pár hodin stanou doslova líhní bakterií. Hned dalším problémem je nedostatečná tepelná úprava. Doma si ohlídejte správné uskladnění a zejména během oblíbeného grilování dbejte na dobré propečení. Ve stáncích s občerstvením a v restauracích to však ovlivnit nemůžete, proto pokud je to možné, vyhněte se rizikovým pokrmům úplně. Problematická je zmrzlina, která může obsahovat vejce i mléko, ale vzhledem k její povaze je tepelná úprava nemožná.

Dopřávejte si tedy v maximální možné míře vhodná probiotika a potraviny, u kterých máte jistotu, že jsou čerstvé a správně zpracované.

Jak ještě můžete podpořit své trávení? Tipy naleznete v následujících článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1