Zdraví pod lupou: Nedělejte ze žaludku popelnici! Ani v létě

Zdraví pod lupou: Nedělejte ze žaludku popelnici! Ani v létě

Léto je typické mnoha věcmi. Jednou z nich je i nepravidelný stravovací režim. Chvíli vaříme doma, týden na to už se stravujeme na dovolené v hotelu či někde v kempu. Často tak v tuto dobu slevujeme ze svých pevných zásad a kombinujeme jídla, která by nás po zbytek roku ani nenapadla. Ne každý žaludek to ale zvládne a zažívací potíže jsou rázem na světě.

Asi to tak znáte, pár dní vaříte pro celou rodinu, potom jen pro dva, protože děti odjely na tábor. Pak jedete na chalupu nebo dovolenou, a často přitom ztrácíte přehled, co máte doma v lednici či spíži. Není výjimkou, že po návratu objevujete zapomenuté poklady z bůhvíjakého dne. Nehrajte si na „záchranáře“, žaludek není popelnice.

Rovnou za nosem

Jasným indikátorem, je čich a chuť. Jestli jídlo voní a chutná pořád tak, jakoby bylo čerstvé, klidně si ho naložte na talíř. I sebemenší náznak nakyslosti nebo nepřirozené hořkosti ale znamená, že už započal rozkladný proces. I když vám může být líto investovaných peněz, času a práce, jídlo v takovém případě opravdu rovnou vyhoďte. Vzpomeňte si třeba na kočku, když ji dáváte kousek něčeho v prstech. Očuchá, olízne a vyhodnotí situaci. Je jí  úplně jedno, kolik to stálo a jestli jste se s tím piplali několik hodin. Základním kritériem je, zda konzumace neznamená riziko.

Rizika rychlého občerstvení

Doma přesně víte, co se třeba s párkem a klobásou dělo od okamžiku nákupu do chvíle než jste ho snědli. Ve stáncích s rychlým občerstvením nemáte tušení, a může se stát, že dostanete maso nedostatečně tepelně upravené. Stávat by se to nemělo, ale nespoléhejte se stoprocentně na důslednost a hygienické podmínky. To platí i u zmrzliny. Pokud se vám stánek s točenou nebo kopečkovou zmrzlinou nezdá, vezměte si raději nanuk na dřívku. U masitých pokrmů zvažte, co riskujete a raději volte jídla méně riziková. Bez masa, uzenin, vajec a majolky či dresinku. Obzvlášť před cestou na dovolenou nebo přímo na ní.

Nedopečené maso není jediný problém grilování

O tom, že je maso potřeba řádné propéct, slyšeli asi všichni. Většina z nás na to dbá, protože buď hostíme přátele a rodinu, nebo jste sami hosty. Velkým problémem u grilování je podceněná hygiena. Krájíte maso, do toho sáhnete na talíř, na zeleninu, na pečivo atd. Všechny bakterie z povrchu masa se takto roznesou úplně všude. Přečtěte si článek  Bezpečné zpracování potravin aneb Pravidlo 4C, kde jsme se tomuto tématu věnovali.

Mícháte všechno

Vašemu žaludku a trávení neprospěje ani míchání všechno možné dohromady. Kombinace třešní a mléka je notorická známá, ale ono by se nemělo moc pít na jakoukoliv peckovinu, protože ovoce v kontaktu s tekutinou začíná rychleji kvasit. Známé je i pravidlo, že houby se nezapíjejí alkoholem. Na letním večírku nebo na dovolené ovšem tolik nesledujeme, co kombinujeme. Pečené maso tak střídá zelenina s dresinkem, kopeček zmrzliny, tady prosecco, tam pivo. Kachní žaludky to zvládnou, ostatní moc ne. Na dovolené se určitě nedržte zkrátka, neplácejte ale páté přes deváté.

Cestovní horečka

Trávicí ústrojí můžete mít podrážděné i z nervů a stresů. Plánování, balení a organizace, aby vše klaplo, stojí nemalé úsilí. Pokud máte ještě náročnou práci, žaludeční neuróza vás může odrovnat úplně stejně jako zkažený dresink.

Co může pomoci při bolesti žaludku?

Na rozhozený žaludek vám může pomoci následující:

  • Bylinkový čaj: Mátový čaj, heřmánkový čaj s fenyklem nebo meduňkový čaj se slézem regulují zažívání a uvolňují křeče. S mátovým čajem opatrně při pálení žáhy.
  • Kuřecí vývar: Čistý vývar bez zeleniny, masa a nudlí je balzám na podrážděný žaludek.
  • Suché rohlíky a suchary: Dodají energii a trochu zaplní žaludek. Jezte je samotné, bez sýrů a salámů.
  • Puškvorec: Podporuje trávení a uvolňuje křeče a nadýmání. Můžete si z něj buď připravit čaj, nebo žvýkat přímo kořen.

Pokud se vám nepodaří zklidnit žaludek a trávicí systém do 36 hodin, navštivte lékaře. Při opravdu výrazných potížích na nic nečekejte a naskočte do auta rovnou.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1