Doma jako služebná? Najděte si prostor pro sebe

Doma jako služebná? Najděte si prostor pro sebe

Máte-li pocit, že jste doma za služku, někde se patrně stala chyba. Ačkoliv jsou děti ve věku, kdy by v domácnosti pomáhat mohly, jste to vy, kdo jim pravidelně uklízí dětský pokoj. A muž má svou práci, ze které chodí tak vyčerpaný, že si doma přece potřebuje odpočinout. A zatímco si všichni dopřávají zasloužený relax, tak vás namísto odpočinku čeká po návratu z práce druhá směna. Že se vám to zdá nespravedlivé? Ano, je to nespravedlivé. Otázkou ale je, zda si za to ženy nemohou občas tak trochu samy.

Ženský perfekcionismus

Ženy si často stěžují, že jsou na všechny domácí práce samy a připadají si jako služky. Proč? No, protože nikdo jiný to neudělá tak dobře jako ony samy. Pokud žena pokaždé když muž ustele, jde a začne to po něm přerovnávat, není se čemu divit, když muž příště stlát odmítne a argumentovat bude právě manželčinou nespokojeností. „Když to dělám tak blbě, tak si to radši udělej sama.“ Většině mužů, na rozdíl od žen, příliš nesejde na tom, jak úhledně srovnané jsou peřiny či naskládané nádobí v myčce. Chcete-li, aby vám ostatní pomáhali, smiřte se s tím, že ne vždy bude všechno přesně podle vašich představ.

O pomoc je třeba požádat

Na rozdíl od mnohých mužů jsou ženy více empatické. Pokud žena neví, „kam dřív skočit“, automaticky očekává, že jí muž nabídne pomoc. Pokud se pomoci nedočká, raději to udělá sama. Nebude se přece doprošovat. Na druhou stranu, proč by se muži do práce hrnuli, když to dosud fungovalo bez jejich spoluúčasti, že? Chce-li někdo od druhého pomoci, je třeba o pomoc požádat, protože do hlavy druhému nevidíme, a to ani když jsme manželé deset let. Neřeknete-li si o pomoc, služebnou zůstanete.

Žena v domácnosti není Mamahotel

Muži ve své ženě mnohdy vidí kromě partnerky také jakousi pečovatelku a vyžadují stejné služby, které jim byly poskytovány v jejich původní rodině. Ideální pečovatelka? To je samozřejmě maminka. A to je pro ženy opravdu silná konkurence. Maminky stihnou uklidit, nakoupit, navařit, napéct, vyprat, postarat se o děti, a ještě k tomu zvládnou chodit do práce. Pokud zůstaly na mateřské dovolené, pak byla péče tak nějak samozřejmostí. Takhle to přece v rodině partnera fungovalo a totéž by mělo fungovat i u vás. V mnohých rodinách je model žena, služebná stále nastaven a funguje. A podle mužů funguje dobře. Nikoliv podle mnohých žen.

Nastavte si pravidla už na mateřské dovolené

Nastavit si pravidla nejspíš nebude problém. Horší bude pravidla dodržovat. Napište, co kdo bude dělat a samozřejmě přihlédněte k časovým možnostem jednotlivých členů rodiny. Vše začíná už na mateřské dovolené, kdy máte tendenci o všechny pečovat. Nezapomeňte však, že mateřská dovolená neznamená práce/péče bez odpočinku 24 hodin denně. Tento návyk má tendenci se navíc přehoupnout i do období po rodičovské dovolené. Je třeba o svých potřebách komunikovat. Hrdinství v tomto směru ještě nikomu neprospělo. Zapojte i děti, samozřejmě s ohledem na jejich věk. Čím dříve je zapojíte, tím lépe. Již od útlého věku budou vědět, že aby domácnost fungovala, je třeba, aby se na jejím chodu podíleli všichni.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

 

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1