Zdravé a veselé aneb Zůstaňte fit i o Vánocích!

Zdravé a veselé aneb Zůstaňte fit i o Vánocích!

Vánoce jsou svátky klidu, pohody, vaječného likéru, cukroví, svařeného vína, bramborového salátu a všech možných dobrot. Je to období, kdy lidé zpomalí a po celém roce pracovního shonu si užívají více domácího pohodlí a pohádek v televizi. V neposlední řadě je to také čas, kdy v lednu začne váha ukazovat o pár kilo více, a to je pro mnoho lidí nepříjemné. Takže, jak zůstat fit i během svátků?

Mnoho lidí má svátky vánoční spojené s tím, že se takzvaně urvou ze řetězu a užijí si všeho dobrého bez výčitek. Takový přístup k Vánocům patří, lidské tělo, které je zvyklé v průběhu roku na zdravou stravu, pravidelný jídelníček a dostatek tekutin, může být z takové horské dráhy trochu rozhozené. Z přemíry tučných a nezdravých pochutin pak můžete přibrat nejen nějaké to kilo, ale také si rozhodit zažívání, cítit se zbytečně unavení, plní a bez energie. Není to ale škoda? Co takhle zkusit letošní svátky prožít se vším, co k tomu patří, ale navrch přihodit trochu více pohybu a méně stravovacích kotrmelců?

Krok č. 1: Mysl v pohodě

Předvánoční období bývá plné stresu, a tak je přirozené, že si budete chtít svátky užít v tom nejpříjemnějším duchu. Nejen vaše tělo, ale i mysl si musí odpočinout. Nezapomínejte proto dostatečně spát. Čím větší je totiž spánkový deficit, tím více se bude váš organismus bránit – klesne vám nálada a tělo bude mít tendenci tvořit si zásoby „do foroty“, aby mělo odkud brát energii. A proto spěte, spěte a spěte.

Krok č. 2: Cukroví po ránu

Rok co rok přibývá všude tipů a receptů na zdravé vánoční cukroví. Ruku na srdce, přeci celý rok nečekáme a netěšíme se na to, abychom si o svátcích dali super odlehčený vanilkový rohlíček, který bude prakticky bez chuti nebo vyrobený z datlí. Když cukroví, tak poctivé! Snažte se ale dopřávat si jej po ránu, nikoliv večer před spaním. Jednoduchou radou je denně si dopřát tolik cukroví, kolik se vám vejde do jedné hrsti.

Krok č. 3: Vařte zdravěji

Vánoce bez tradičního bramborového salátu a řízků si mnoho lidí nedovede představit. Štědrovečerní večeře bývá ale mnohdy pořádný výkon a doslova se odvalit od sváteční tabule ke stromečku dá zabrat. Zkuste si proto tento rok připravit řízky nikoli v trojobalu, ale na přírodní způsob. Ryba či maso na pečícím papíře připravené v troubě je stejně dobré, přesto lehčí. Tradičního kapra, který se řadí mezi tučné a hůře stravitelné ryby, lze nahradit aljašskou treskou nebo lososem. Místo klasické rybí polévky vyzkoušejte francouzskou lahůdku – boullabaissu.

A jak odlehčit salát? Jednoduše! Tučnou majonézu vyměnit za bílý jogurt, anebo tyto dvě ingredience alespoň smíchat 1:1.

Krok č. 4: Pozor na alkohol

Alkohol obsahuje spoustu prázdných kalorií a kolikrát byste ani neřekli, že vlastně vypijete daleko víc, než sníte k celé Štědrovečerní večeři. Navíc, čím více alkoholu a čím větší mix druhů, tím větší kocovinu se druhý den přivodíte. Pijte proto s mírou.

Krok č. 5: Hýbejte se

Pohyb je alfou a omegou zdravého a spokojeného těla a mysli. Nechcete-li se vzdávat všech vánočních pochutin, měla by se stát nějaká sportovní aktivita vaší každodenní rutinou.

Běh v zimních měsících a v chladu podporuje rychlejší spalování, doma si můžete zacvičit podle videí na Youtube a formovat tak svou postavu. Inspirovat se můžete i v našich článcích. Vybere si milovník jógy, pilates i třeba kruhových tréninků.

A pokud sport není šálek vaší kávy, vyrazte alespoň na svižnou procházku nebo bruslit na městské brusliště či do přírody. Zábava, kterou ocení i vaše děti.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1