Vyzkoušejte pilates

Vyzkoušejte pilates

„Tati, já bych chtěl být hadem. Protože had, když jde, tak při tom leží.“ Pamatujete si na tuhle větu z filmu S tebou mě baví svět? Kdo z nás by občas nechtěl jen ležet a při tom sportovat? Zkuste pilates!

Tenhle systém cvičení na první pohled vypadá jako takové „nic“. Ležíte nebo klečíte na karimatce a provádíte ohyby, které vlastně ani moc nejsou vidět. Nikdo vám neměří vzdálenost a nenutí vás do krkolomných pozic. Nepotřebujete víc než sami sebe. Jenže výsledkem tohoto „nicnedělání“ jsou zpevněné vnitřní svaly. To jsou ty, o kterých víme většinou až ve chvíli, kdy se začínáme hroutit, kroutit a deformovat.

Metoda pilates, která má své kořeny ve Spojených státech, u nás není žádná novinka. Hojně se začala cvičit po revoluci spolu s aerobikem a některými druhy jógy. Pak na pár let trochu upadla v zapomnění, abychom ji začali znovu objevovat. O co vlastně při cvičení jde?

Všechny cviky, které jdou v sestavě přesně za sebou, mají posilovací i protahovací funkci. Důležitá je absolutní přesnost prováděných pohybů, kterou si určuje každý cvičící podle sebe – respektive ji určuje jeho tělo, podle toho, v jaké je kondici. Pilatesova metoda je vhodná jako doplňkové cvičení pro sportovce, stejně jako pro ty, kteří cvičí rekreačně nebo potřebují rehabilitaci.

Výsledky nejsou viditelné hned, po pár měsících ale zjistíte, že máte více narovnaná záda, pevnější břicho nebo svaly pánevního dna, které se při běžném sportu procvičují dost těžko.  Pilates, stejně jako jóga, respektuje holistický, tedy celostní přístup. Naučíte se lépe dýchat a celkově vnímat své tělo. A to už rozhodně překračuje prostor karimatky, na které strávíte většinou pětačtyřicet minut nebo hodinu. Ještě pořád přemýšlíte, proč vyzkoušet pilates? Uvidíte sami!

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1