Jsou adrenalinové zážitky ukázkou šťastného života nebo spíš deprese?

Jsou adrenalinové zážitky ukázkou šťastného života nebo spíš deprese?

Nemůžete se dočkat víkendu či dovolené, abyste konečně zažili něco obrovského? Čekáte na to jak na smilování, ale nevyhledáváte jen obyčejný relax, chcete pořádný odvaz. Plánujete seskok s padákem, obrovský večírek, luxusní dovolenou nebo výstup na vrcholky Alp. Takový je váš život. Jiný by ani neměl cenu. Jenže možná to naznačuje depresi.

Život s adrenalinem

Extrémní zážitky jsou dnes populárnější než kdy dřív. Obchod s nimi zažívá již několik let svůj boom a mnohé společnosti nabízí adrenalin všech forem a odrůd. Chtěli jste zkusit seskok s padákem, bungee jumping, jízdu v tanku nebo ve formuli? Není problém. Mnoho lidí pak vyráží i na měsíc nebo dva do exotických destinací bez hotelu, plánu a all inclusive za dobrodružstvím. Taková je doba. Dělá to každý, kdo to nedělá je nudný, nebo dokonce divný. Čeho je však moc, toho je příliš!

Přehnaná honba za zážitky

Není nic špatného chtít zažít něco obrovského, co nás na chvíli vyhodí z komfortní zóny. Zejména v mládí je to zcela normální. Zbystřit bychom však měli, pokud se bez adrenalinových zážitků tak nějak nedokážeme neobejít. Alarmující je i to, když člověk nevidí žádný smysl v době, kdy se nic adrenalinového neděje. Pokud to tak máte, měli byste zpozornět a zamyslet se nad svým životem.

Adrenalinové sporty jako zlozvyk

Nutkání k nějakému extrémnímu zážitku může spočívat v dlouhodobě neuspokojivé životní situaci. Může se jednat o nespokojenost v práci, konfliktní vztahy nebo jsme účastníci nějaké dlouhodobě stresové události. Pohnutky však mohou být i skryté. Každopádně nám najednou ke zlepšení nálady nestačí „pouhá“ procházka nebo odpočinek. Potřebujeme sáhnout po něčem větším, bombastičtějším, co by dalo našemu životu zas nějaký smysl, šťávu a také to naplnilo naše sociální sítě. Obrovské a adrenalinové zážitky jsou jednou z možností, která je navíc společností spíše obdivována a pozitivně přijímána (na rozdíl od alkoholu nebo drog). A co víc, v těle se nám samým vzrušením začne produkovat endorfin, tzv. hormon štěstí. Ten vyvolává euforické pocity, zmírňuje úzkostlivé stavy, depresi i bolesti. Jenže je to opravdu cesta? Z extrémních zážitků se totiž snadno stává závislost ne daleka právě drogám. Je to zlozvyk, ve kterém může jít o život.

Návrat ke kořenům

Řešení tedy nebývá ve vyhledávání dalších extrémních zážitků, ale v cestě vedoucí k narovnání našeho života, tedy přijetí situace. Teprve pak se může začít něco opravdu dít. Do té doby jen „maskujeme“ příznaky. Nikdo neříká, že je to jednoduché - z práce člověk mnohdy odejít nemůže (chytil se do kolečka úvěrů a hromadění předmětů) a i vztahy mají své pády i vrcholy. Než náročné období přejde, je dobré si naordinovat pravidelný odpočinek, vhodné potraviny a pobyt na sluníčku. To vše vede ke zvýšení produkci serotoninu, dalšího hormonu štěstí, který v mozku stimuluje pocit klidu a pohody. Vhodný je též pravidelný sport. Platí zde jednoduše stejné pravidlo jako v dietách, nikoliv radikální a krátkodobou změnu, ale takovou, kterou je možné trvale a hlavně přirozeně začlenit do našeho života. Jen tak se vyhneme „jojo efektu“, ve váze i v životě.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1