Přijetí situace nám pomůže život usnadnit

Přijetí situace nám pomůže život usnadnit

Ne vždy se všechno v životě odehrává podle našich představ. V životě každého člověka se občas přihodí něco, s čím se jen velmi těžko smiřuje. Kolik energie a času ale člověk ztratí tím, že se rozčiluje či trápí nad věcmi, které jsou mimo jeho moc? Nebylo by lepší vyhnout se zbytečnému filozofování a trápení se nad tím, proč se nám to děje a některé věci zkrátka přijmout?

Přijmout znamená připustit

Přijmout znamená připustit, že se věci dějí jinak, než chceme, nebo jinak, než jsme doposud byli zvyklí. Rozčilujeme se nad věcmi a událostmi, které se neodehrávají podle našeho plánu. Pochopitelnou reakcí na nechtěnou situaci je náš odpor. Zcela zbytečně vydáváme energii na něco, co už nelze změnit. Ale pozor, přijetí, nebo chcete-li smíření neznamená, že si nasadíme růžové brýle. Jde o přijetí toho, co se děje a znovuobjevení životního smyslu a ochoty jít dál.

Jak se naučit věci přijmout?

V období, kdy se snažíme nějakou životní ztrátu či těžkost překonat, je velmi důležité umět se zastavit a uvědomit si, co všechno už jsme prožili a jak jsme to zvládli.  Pokud situaci přijmeme, uvědomíme si, že i přes spoustu překážek, které nám život staví do cesty, je život krásný. Někdy je zkrátka lepší nechat věci volně plynout. Důležité je mít na paměti pár jednoduchých pravidel.

Život není fér

Ano, je to tak. Špatné věci potkají někdy každého z nás. Život už je zkrátka takový a nikdo z nás to neovlivní. Zlé věci se dějí i dobrým lidem, bez ohledu na to, jestli to je nebo není fér.

Všechno nejde podle plánu

I když všechno nejde zrovna podle plánu, může se stát, že plán B je mnohem lepší než původní plán A. Konec konců život by byla jedna velká nuda, kdybychom měli všechno předem nalinkované. Změny nás naučí improvizaci a přinesou dobrodružství.

Změna je život

Ať chceme nebo nechceme, změny se dějí a my na ně často nemáme žádný vliv. Žijeme v neustálém pohybu, a proto je lepší naučit se změny přijímat než jim klást odpor. 

Nikdo není perfektní

Nikdo není perfektní a ani nikdy nebude. Dokonalost je častokrát nudná, a proto buďme raději opravdoví, i se všemi chybami.

Součástí přijetí situace je i odpuštění. Umíte odpustit?

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1