5 způsobů, jak se zklidnit

5 způsobů, jak se zklidnit

Každý se občas dostane do vypjaté situace. Nervy pracují a člověk by si nejradši zanadával. Jenže na veřejnosti se to nehodí. Zkuste alternativu. Osvojte si některý z následujících cviků, které vás zaručeně uklidní.

Dýchání je základ

Je to taková stará dobrá klasika. Každý to zná, ale málo kdo opravdu využívá. A přitom stačí zhluboka dýchat a u toho soustředěně počítat do deseti. Počítejte vždy nádech a výdech jako jeden úkon. Takže se celkem desetkrát nadechnete a vydechnete. Pokud vám tento počet opakování nebude stačit, pokračujte s dýcháním dál. Dostatek kyslíku v organismu zajistí, že se vztek opravdu jakoby „vypaří“ a vy můžete situaci řešit opravdu funkčně nikoli plni emocí. Navíc je výhoda, že toto cvičení můžete provádět úplně všude.

Akupresurou ke klidu

Tradiční čínská medicína stanovuje dva body na našem těle, které když stlačíte, uklidní vás to. Jeden se nachází uprostřed nohy nad levým kolenem. Druhý najdete na vnitřní straně pravé ruky. Zhruba dva centimetry od zápěstí směrem k lokti. Oba body střídavě stlačujte a držte zhruba minutu. Opakujte, dokud nebudete zase sami sebou, nikoli vyskakujícími čertíky z krabičky. Tyto cviky se dají dělat téměř neviditelně. Hodí se tak do jakéhokoli prostředí.

Jóga pomáhá

Jóga jako taková má uklidňující účinky. Jestli jste ve stresu často, zkuste ji cvičit pravidelně. Jeden ze cviků, který vám pomůže se uklidnit, je cvik zvaný zajíc. Pozice začíná v sedu na patách. S nádechem vzpažíme. S výdechem se i s nataženými pažemi předkloníme až k zemi. Paže i čelo se dotknou podložky. V této pozici uvolníme celé tělo a chvíli v ní setrváme. S výdechem se pomalu vracíme do výchozí pozice. Toto cvičení několikrát opakujte.

Napětí a uvolňování svalů

Tato technika je založena na úmyslném vytváření napětí. To následně uvolňujete i se svaly. Provádí se postupným rozšířením nosních dírek, semknutím očních víček a stisknutím zubů, čelistí a rtů. Po vytvoření napětí vždy následuje výdrž. Poté uvolnění celého obličeje. Při cvičení se soustředíme na dýchání. Snažíme se dýchat pomalu a plynule. Důraz klademe na pocit uvolnění.

Jednoduchá formulka

Naučte se, že vám za ten stres nikdo nestojí. V knize Čtyři dohody je moc hezky napsáno:  „Ať se kolem nás děje cokoliv, neberme si to osobně.” Když někdo vyřkne něco urážlivého, vypovídá to o něm, ne o vás. Buďte nad věcí. Ať si o vás kdokoli myslí cokoli, není to váš problém, ale jeho. Pro začátek je dobré naučit se říkat: „To není můj problém, to je tvůj názor.” A pokaždé si tato slova aspoň pro sebe opakovat. Klidně je ale můžete říct i osobě, která se vám snaží zkazit den. Brzy těm slovům začnete opravdu věřit. Pak už na vás nikdo nedosáhne.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1