Má smysl péct zdravé vánoční cukroví?

Má smysl péct zdravé vánoční cukroví?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, co to vlastně zdravé vánoční cukroví je? Pojmy jako „zdravé mlsání“, „sladké bez výčitek“ nebo „cukroví, kterého můžete sníst, kolik chcete“, se na nás zejména teď před Vánocemi valí z časopisů, z televize i food blogů. Může to být ale docela zavádějící…

Zdravé vánoční cukroví nám zhubnout nepomůže

Velká část receptů na zdravé vánoční cukroví je stejně kalorická, jako na klasické cukroví. Ano, neobsahují zbytečná barviva, umělé suroviny, nekvalitní polevy a často najdeme i snížený obsah cukru. To vše je správně. Tyto recepty často stojí na přírodních oříškách, kokosovém oleji, celozrnné mouce, anebo různých alternativách (mandlová mouka, kaštanová mouka). O každé jednotlivé surovině nelze říct nic špatného, ba naopak. Jsou bohaté na minerály, omega-3 i vlákninu. Tak co je špatně? I zdravé vánoční cukroví upečené jen z ořechů je velkou kalorickou bombou. Výše zmíněné suroviny jsou velice tučné samy o sobě. Pro srovnání – 100 g přírodních ořechů (malá miska) má stejnou kalorickou hodnotu, jako větší sáček smažených brambůrků.

Má tedy smysl péct zdravé vánoční cukroví?

Pokud máte rádi změnu, tak ano. Je dobré pohlížet na něj jako na nový a neokoukaný druh cukroví. Možná už vás vanilkové rohlíčky a pracny za ta léta nudí a hledáte novinky. V tom případě pro vás bude neslazené ořechové cukroví to pravé ořechové! V žádném případě bychom si ale neměli myslet, že když napečeme zdravé vánoční cukroví, znamená to, že ho bez výčitek můžeme sníst celou krabici. Takové kokosové cukroví, i když bez cukru a bez másla, je ještě kaloričtější, než klasické perníčky.

Tři kousky lineckého vám konfekční velikost nezmění

Je velká škoda, že proti klasickému vánočnímu cukroví se vede skoro až boj a je odsuzováno jako něco ultra nezdravého. Zaměřit bychom se měli spíš na náš přístup, než na to, zda má hladká mouka více kalorií, než polohrubá. Žádným jídlem není dobré se přecpávat, ani na Vánoce. Střídmost a rozum jsou klíčem ke stabilní váze i klidnému zažívání. Dejme si ke kávě pár kousků cukroví, které máme opravdu rádi a dobře si ho vychutnejme. Také zdravé vánoční cukroví je velice chutné, ale i toho bychom měli jíst spíše degustační porce.

Hledáte nové recepty na cukroví?

Moc hezká tradice je držet si každý rok pár stejných, osvědčených druhů, ale přidávat k nim pokaždé nějakou novinku. Co takhle plněné perníčky? Jsou krásně vláčné a dlouho vydrží, protože obsahují málo tuku. V těstě se používá žitná mouka. Mnozí ji považují za zdravější alternativu, ale zde je důležitá pro svoji oříškovou chuť.

Recept na plněné perníčky

Ingredience na těsto:

  • 350 g žitné mouky
  • 40 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 3 lžičky perníkového koření

Postup: Těsto zpracujeme klasickým způsobem – smícháme všechny suché suroviny, a ty pak rozdrobíme s máslem. Jako poslední přidáme vajíčka, a pokud je těsto suché, trošku rumu nebo mléka. Vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici do druhého dne odležet. Těsto rozválíme a vykrajujeme tenčí perníčky, než jsme zvyklí, nepotíráme je vajíčkem. Pečeme při teplotě 170 stupňů. Je důležité je hlídat, protože jsou upečené za pár minut.

Možností, čím perníčky slepit, je více. Vynikající a neobvyklá je šípková marmeláda. Použít můžete i jakoukoli jinou, která je vaše oblíbená. Pokud se chcete opravdu blýsknout, zkuste ořechovou nádivku:

  • 100 g meruňkové marmelády
  • 100 g směsi mletých oříšků
  • špetka skořice a rum na dochucení

Všechny suroviny smíchejte a nechte odležet, aby se propojily. Nádivka je výrazná, proto perníčky slepujeme jen tenkou vrstvou.

Slepené perníčky změknou během dvou dnů a měli bychom je uchovávat spíše na chladném místě.

V čem je tento recept zdravý? Žitná mouka je o něco bohatší na vlákninu a minerály, než hladká pšeničná. Těsto obsahuje jen takové množství másla a cukru, jaké je nezbytné. Vynechat je ale nelze z technologických důvodů. Všechny suroviny hrají svou roli a jen díky správným poměrům se vyhneme tvrdému, a ne moc chutnému cukroví. Pro zdravější varianty cukroví je dobré prohlédnout si více receptů. Zjistíte, že je jich mnoho, ale v surovinách se hodně liší. Snažte se vybrat si takové, které obsahují méně cukru a tuku a také vyřaďte ty, kde je ještě navíc nějaká poleva, cukrové zdobení nebo máslový krém.

Zdravé Vánoce = střídmost. Pokud jsme v jídle rozumní po celý rok, nemusíme se obávat, že se po svátcích nevejdeme do kalhot.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1