Zpestřete si jídelníček o krevety

Zpestřete si jídelníček o krevety

Máte pocit, že ve svém jídelníčku pořád obměňujete pár surovin dokola? Zkuste něco trochu exotického, jako jsou například krevety. Nejen, že skvěle chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše zdraví.

Poklad nejen z moře

O krevetách již zřejmě slyšel každý, i když ne všichni již měli tu čest je ochutnat. Jedná se o korýše, který se vyskytuje nejen v moři, ale i ve sladkovodních vodách. Existuje dokonce kolem dvou tisíc druhů krevet a většina z nich je považována za velkou pochoutku. Ať už se jedná o ty malé, které mají kolem jednoho až tří centimetrů, nebo o velké, dosahující délky až 25 centimetrů. Obecně mají válcovité tělo, dlouhé nohy, krunýř a tykadla. V našich končinách se konzumuje jen masitá část ocasu a krevety se tepelně připravují.

Co ukrývají?

Pokud ponecháme stranou otázku, zda a v jakém množství krevety obsahují škodliviny objevující se v moři, mají pro naše zdraví pozitivní přínos. Je to dáno především jejich vitamíny a minerály. Konzumací krevet si doplníte Omega 3 mastné kyseliny (mají opravdu vysoké množství), železo, draslík, sodík, vápník, hořčík, zinek, ale i vitamíny A, E, D a B6 a B12. Za povšimnutí stojí i obsah jódu. O prospěšných účincích těchto látek si přečtěte v našem Slovníčku.

Jak nám krevety prospějí?

  • Pomáhají svými antioxidační účinky proti stárnutí (i proti degenerativnímu onemocnění očí – makulární degeneraci).
  • Posilují vlasy a jsou prevencí proti jejich vypadávání (zejména díky zinku).
  • Zpomalují stárnutí kostí a udržují jejich pevnost.
  • Blahodárně působí na mozek - zlepšují paměť i schopnost se učit a soustředit.
  • Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (zejména díky Omega 3), umí se poprat se „špatným“ cholesterolem.
  • Díky selenu se považují za dobrou prevenci vzniku rakoviny.
  • Mohou dokonce pomoci s hubnutím (snižují chuť na sladké i pocit hladu).

A mají také nějaké negativum? Jako u některých jiných mořských plodů, tak i krevety mohou vyvolávat alergii. Nejdříve je tedy dobré zkusit malý kousek, než se pustíte do plného talíře.

Mražené?

Moře bohužel nemáme a tak nám nezbyde, než nakupovat krevety v supermarketech. Tam jsou dnes k dostání již nejen mražené, ale i čerstvé. Pokud sáhnete po těch zmražených, bývají většinou již připraveny ke konzumaci. To znamená, že jsou zbaveny krunýře, ale i střívka. U čerstvých vás tedy čeká víc práce. Je třeba je vyloupnout a pak vyndat střívko pomocí naříznutí krevety po celé její délce. Vždy pamatujte na to, že při následné přípravě musí být krevety dokonale propečené, asi jako kuřecí maso, které se také nikdy nejí syrové.

Pochutnejte si: Krevety mají velmi jemnou a lahodnou chuť, proto je vhodné nepřebíjet je přílišným množstvím koření, ale nechat je vyniknout.

Krevety se špagetami

Ingredience:

  • 150 g čerstvých krevet,
  • 1 balení špaget (500 g),
  • 1 cibule (nejlépe šalotka),
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • šťáva z 1 citronu,
  • 150 g cherry rajčat,
  • hrst čerstvé bazalky, sůl, pepř, případně dle chuti chilli paprička

Postup:

Na pánvi rozpalte olej, přihoďte pokrájenou cibuli a až zesklovatí, přidejte i nadrobno nakrájený česnek. Po chvíli přidejte krevety, rajčata, bazalku (část si nechte na dozdobení) a šťávu z citronu. Pokud máte rádi pálivé, je také vhodná chvíle pro vhození pokrájené chilli papričky.

Mezitím si v osolené vodě uvařte špagety. Zhruba po 10 minutách je přihoďte ke krevetám, které jste předtím osolili a opepřili. Příliš špagety neoplachujte a vůbec nevadí, když se ke krevetám dostane nějaká voda z těstovin. Krásně omáčku zahustí. Pak už stačí jen ozdobit bazalkou a podávat.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1