Pomozte svým dcerám zvládnout první menstruaci

Pomozte svým dcerám zvládnout první menstruaci

Menstruace činí dívku ženou. V dřívějších dobách byla tato chvíle oslavována a chápána jako přechodový rituál. Momentem prvního krvácení totiž pomyslně „dozrála“ a je schopna počít dítě. Jak svou dceru nebo vnučku na tento moment připravit a proč mu věnovat pozornost?

Jistě si samotné vzpomenete, když „to“ na vás jako na dívky přišlo poprvé. Styděly jste se? Věděly jste, co se děje a nebo jste si myslely, že umíráte? A jak vás do nové etapy života uvedla maminka? Některé měly to štěstí, že s dlouhým vzdechem sáhla po balíčku vaty či vložek, jiné se ptaly kamarádek, protože se doma nedokázaly „přiznat.“ Doba pokročila a moderní dívka toho ví díky elektronickým vymoženostem mnohem více než my, ale přesto. Zažít první krvácení je zvláštní moment pořád. Usnadněte jim ho.

9 praktických rad a informací

  1. Mluvte doma o menstruaci otevřeně. Je to téma, které je samozřejmě trošku náročnější, přesto velmi důležité. Matky mají v této fázi nezastupitelnou roli. Pokud máte pocit, že se dívka neptá, mluvte o vlastních zkušenostech a tipech, jak to máte vy sama. Klidně přiznejte, že se také stydíte. Vysvětlete i zdánlivě „jasnosti“ (kolik vložek na den, jak často měnit, na co si dát pozor...). Nezapomeňte, že pro vaši slečnu je to skutečně poprvé! A na rozdíl od líčení, tyto rady na sociálních sítích nejsou až tak oblíbené...
  2. Věk první menstruace bývá mezi 10. a 14. rokem. Vliv má nejen genetický základ, ale také strava, životní styl rodiny a psychický stav dívky. 
  3. Průběh samotné první menstruace je velmi individuální. Podobné je to i s pravidelností. Obvyklý cyklus přibližně 28 dní a délka krvácení 4 - 7 dní se ustálí až po pár letech. Přeci jen, tělo je stále uprostřed hormonálních bouří a změn. Pokud je však menstruace opakovaně příliš častá nebo naopak jsou mezery velmi dlouhé, případně krvácení silné, je vhodné vyhledat lékaře.
  4. Pokud je menstruace bolestivá, může pomoci kontryhel, mochna husí či ploštičník. Je vhodné také upravit stravu. O dalších tipech, jak si ulevit při bolestivé menstruaci se můžete dočíst v našem předchozím článku.
  5. Pomozte dívce vybrat vhodné pomůcky. Zpočátku jsou vhodnější klasické vložky (ideálně bez vůně, které mohou dráždit pokožku a sliznice). Vysvětlete jí však i další možnosti (varianty tampónů či menstruační kalíšky). Nabídněte jí pomoc s prvním používáním. Upozorněte ji na nutnost zvýšené hygieny a vyberte případně i vhodnou kosmetiku. 
  6. Hormonální změny, kterých je menstruace součástí, probíhají již několik let před samotným krvácením. Obvykle se nejprve začne měnit dívce postava a začnou růst prsa. Několik měsíců před první menstruací se pravděpodobně nárazově objeví i tlaky v podbřišku nebo pocity plnosti.
  7. Přišel čas na skutečný „sexuální“ rozhovor. Je potřeba jasně vysvětlit či zopakovat, že nyní může nechráněný styk vést k neplánovanému otěhotnění.
  8. Pokud ještě dívka nechodí ke gynekologovi, nyní je ta chvíle. Jak by taková gynekologická prohlídka měla vypadat si můžete u nás také přečíst.
  9. Krvácením se sice posune dívka ve fyziologickém vývoji, avšak často je psychicky ještě dítětem. Myslete na to. Nechte ji dozrát.

Trocha zamyšlení nad ženskostí

Menstruace do života ženy přirozeně patří. Kromě hormonálních a fyziologických změn  se dívce nabídne ještě možnost nového přístupu k ženskosti. Spolu s krvácením totiž vstupuje do jejího života i cykličnost. Nejznámější fází je samozřejmě premenstruační syndrom, který vyděsí nejednoho muže a často i nejednu ženu. Rozhodně je třeba jej nepodceňovat. Fází je však více a každá má své specifické místo a projevy. Pokud se je dívka naučí „znát,“ resp. je na svém těle a projevech pozná, bude schopna včas na ně reagovat a vyhne se nepříjemným situacím. Menstruace totiž není proti nám, ženám. Je náš spojenec a auditor. Pokud nebudeme jeho zprávám naslouchat, prostě přitvrdí. Navíc, kdy chceme dospět, když jeden z hlavních projevů ženy jako takové považujeme za nepříjemný?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1