S premenstruačním syndromem není žádná legrace

S premenstruačním syndromem není žádná legrace

Býváte obětí PMS? O premenstruačním syndromu se ví jen tolik, že má řadu příčin a ještě víc příznaků. Tento leckdy dost šílený stav začíná někdy v době po ovulaci a končí v prvních dnech menstruačního krvácení. Je dost těžké ho řešit, přesto pro vás máme pár tipů, které by mohly zabrat.

Příznaků, které leckteré ženě ztrpčují druhou polovinu menstruačního cyklu, je popsáno opravdu hodně. Jedna ze studií uvádí, že nějakých tělesných a psychických změn si je v tomto období vědoma každá žena, ale čtvrtina z nich má jen neurčité potíže, nijak zvlášť neomezující běžný život. Polovina žen ve studii popisovala potíže jako středně závažné a poslední čtvrtina jako opravdu hodně vážné. Pokud jde o „hitparádu“ nejčastějších příznaků, tak na prvních pěti místech jednoznačně stojí ty psychické, které se stávají intenzivnější se stoupajícím věkem: podrážděnost, náladovost, deprese, malátnost a tenze. K fyzickým příznakům PMS, které nemůžeme opomenout, protože jsou také hodně nepříjemné, patří zadržování tekutin, nadýmání, bolesti hlavy, ve svalech, v prsech a v oblasti pánve a rovněž únava.

Více nehod i sebevražd

Anglická gynekoložka Caroline Shreeve publikovala před několika lety knihu Obtížné dny, kde citovala článek pana Moore, věnovaný změnám chování v období premenstruačního syndromu. Co se tam píše? Kvůli PMS se u žen, které již dříve páchaly trestné činy, zvyšuje kriminalita. Muži, jejichž partnerky trpí PMS, mají pozdní příchody do práce. Ženy, týrající své děti, se na nich snáze dopouštějí násilí právě v tomto období. Ženy v druhé polovině menstruačního cyklu způsobují kvůli únavě, podráždění i menší šikovnosti více dopravních nehod. A také je hlášeno více ženských pokusů o sebevraždu.

Vyzkoušejte léky a pohyb venku

To jsou dost silné argumenty pro to, aby se žena pokoušela premenstruační syndrom, pokud ji jeho příznaky hodně trápí, co nejdříve řešit. Lékaři mohou předepsat psychofarmaka a pro zastánkyně přírodní léčby například extrakt z drmku. Jelikož je hodně příznaků PMS psychických, určitě se vyplatí soustředit na relaxaci, praktikování jógy, pohyb venku či na meditaci. Další z cest je pochopit svou cykličnost a postupně jí přizpůsobit své životní tempo. Úkoly si nechte například na aktivnější části svého cyklu. Podle alternativního přístupu k životu je bolestivá menstruace a silné projevy PMS známkou obtížného přijetí své ženské stránky osobnosti, případně přílišný důraz na tuto část. Je vhodné se tedy pokusit o harmonizaci své mužské (analytické) a ženské (intuitivní) stránky. Pro náš život jsou potřeba obě.

Ženskými bylinkami nic nezkazíte

Když se vypravíte pro pomoc do lékárny, vyberou vám tam přípravek podle vašich individuálních potíží – léky na bolest počínaje, přes pupalkový olej a mateří kašičku, až po kvalitní vitaminové přípravky s minerály. Určitě se vyplatí užívat vitaminy skupiny B a hořčík. Pomoci mohou i některé bylinky. Tou úplně základní ženskou bylinou, srovnávající hormonální hladiny, je kromě drmku také kontryhel a zkusit můžete kontryhel, řebříček i hluchavku (u té však pozor neboť ovlivňuje i hormonální funkci nadledvinek).

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1