Součástí péče o ženství je gynekologická prohlídka. Jak by měla vypadat?

Součástí péče o ženství je gynekologická prohlídka. Jak by měla vypadat?

Ne že by gynekologická prohlídka byla něco příjemného a zábavného. Pokud ale nepostrádáte pud sebezáchovy, rozhodně se na ni každý rok objednáváte. Zdraví ženských orgánů je třeba hlídat nejen kvůli reprodukci, čili rození dětí, ale i proto, že se prsům, děloze či vaječníkům nevyhýbají zhoubná onemocnění. Víte, jak má správná prevence u gynekologa vypadat? Zjistili jsme to pro vás, abyste si na příští prohlídce mohly vše ohlídat.

Ještě před pár desítkami let dostávaly dívky při 15leté prohlídce u lékaře žádanku, aby vyrazily na svou první gynekologickou prohlídku. Nyní už toto hromadné odesílání nefunguje a podle gynekologů je i zbytečné na tak brzké vyšetřování tlačit. Ke gynekologovi by dívka měla určitě vyrazit, když zahájí pohlavní život, což bývá nejčastěji mezi 15. až 18. rokem života. Poté je už dobré chodit na pravidelné každoroční preventivní kontroly, které jsou ostatně hrazené ze zdravotního pojištění. Jakou péči by každá žena měla při gynekologické prohlídce dostat, nám vysvětlil Lubomír Mikulášek, gynekolog a vedoucí lékař pražského Centra minimálně invazivní gynekologické operativy.

Nepodceňte vstupní pohovor

Gynekolog se nejprve musí důkladně vyptat na vaše zdraví a také na nemoci, které měli vaši příbuzní. Určitě lékaři řekněte co nejvíc informací. Důležité jsou třeba i užívané léky, některé, například antibiotiky, mají vliv na poševní prostředí a mohou způsobovat vaginální mykózy. Na konci pohovoru by vám měl gynekolog změřit tlak a puls a zjistit váhu a výšku.

Vyšetření v zrcadlech

Pak už následuje gynekologické vyšetření pohmatové a v zrcadlech. Při něm se provádí i kolposkopie, tedy vyšetření děložního čípku, a také celé pochvy a zevního genitálu. Kolposkop je přístroj podobný mikroskopu. V dostatečném zvětšení tak může gynekolog prohlédnout děložní čípek. Poté odebere vzorek tkáně a odešle ho do laboratoře ke kontrole.

Lepší prevence rakoviny

Běžným vyšetřením děložního čípku je u nás takzvaná cytologie, založená na hodnocení buněk získaných klasickým Pap stěrem, tedy na sklíčko. Spolehlivost tohoto vyšetření je ale pouhých 60 %. Naopak nejnovější ThinPrep Pap test, využívající hodnocení vzorku odebraného technikou LBC do tekutého média vykazuje výrazně vyšší spolehlivost, a to přes 90 %. Vzorek je navíc možné skladovat až 6 týdnů a lze jej využít k dalším doplňujícím vyšetřením. Pacientka tudíž nemusí opakovaně chodit ke gynekologovi na další odběry vzorku sliznice. Novější test provádějí jen někteří gynekologové a pacientka si doplácí za použitý materiál.

Pohled do hlubin těla

Součástí preventivní prohlídky může být i ultrazvukové vyšetření, především vaginální a případně doplněné o sono břicha. Bez ultrazvuku nevidí lékař vnitřní orgány, jako jsou vaječníky, vejcovody, děloha včetně čípku děložního nebo močový měchýř a močovou trubici, nebo střevo. S pomocí ultrazvuku může zkontrolovat, jak vypadá malá pánev a její okolí. Využívá se zejména v případech, kdy je podezření na zdravotní obtíže.

Mamograf plošně od 45

Gynekolog také ženě vystavuje žádanku na mamografický screening rakoviny prsu. Ten u nás hradí zdravotní pojišťovny ženám od 45 let ve dvouletých intervalech. Mnozí lékaři doporučují mamografické vyšetření již od 40 let věku ženy s případným doplněním vyšetřením ultrazvukovým.

Další tipy, jak pečovat o své zdraví najdete v našich článcích:

Předčasná menopauza, Bolestivá menstruace či Premenstruační syndrom.Zamyšlení nad ženstvím a její cykličnosti, kde třeba objevíte inspiraci a paralelu ve svém životě si přečtěte v článku 4 tváře ženy.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1