Předčasná menopauza

Předčasná menopauza

Pro žádnou ženu není snadné vyrovnat se s menopauzou. Přestože se jedná o naprosto přirozený jev, kdesi hluboko v ní se rozezní teskná melancholie. Některé z nás mají pocit, že život ztrácí svůj smysl, a kvůli různým náladám, které se v této době střídají jako aprílové počasí, přestáváme rozumět samy sobě. Nemluvě o tom, zaskočí-li nás menopauza v době, kdy to absolutně nečekáme...

Termínem předčasná menopauza se označuje stav, kdy organismus zastaví tvorbu ženských pohlavních hormonů před dovršením čtyřicátého roku věku. Tím zároveň dochází i k zástavě menstruace (tzv. amenorea) a žena na sobě začíná pociťovat všechny příznaky spojené s nízkou hladinou estrogenů. Je to i váš případ a marně se stále ptáte: „Proč právě já?“ Ne vždy se podaří určit konkrétní příčinu. Existuje však celá řada možných spouštěčů.

Na vině je dědičnost i stres

Patří mezi ně zejména různá autoimunitní onemocnění (kdy si tělo vytváří protilátky proti vlastním vaječníkům), poškození vaječníků infekcí (např. příušnicemi), chemoterapie, ozařování, ale i dědičné predispozice (předčasnou menopauzou obvykle trpí ženy, jejichž matka měla stejný problém) nebo Turnerův syndrom – vrozené onemocnění vyskytující se u žen, jehož podstatou je absence jednoho chromozomu X (zdravé ženy mají dva ženské pohlavní chromozomy X).

Na vině však může být i nízká tělesná hmotnost, špatná výživa či chronický stres, se kterým se v dnešní hektické době potýká spousta žen. To je možná i důvod, proč se dnes předčasná menopauza objevuje mnohem častěji než třeba před patnácti nebo dvaceti lety. Podle statistik postihuje každou dvacátou ženu, a to někdy i ve velmi mladém věku („dvacítky“ nevyjímaje). Malou inspiraci, jak na stres můžete najít v našem předchozím článku.

Diagnózu potvrdí krevní testy

Předčasná menopauza s sebou přináší v podstatě stejné příznaky jako „přirozená“ menopauza: nepravidelný menstruační cyklus nebo vynechávání menstruace, návaly horka, noční pocení, nechtěný únik moči, bolesti kloubů, šlach a svalů, vaginální suchost a sníženou chuť na sex, potíže se spánkem, podrážděnost a sklony k depresím, častější vypadávání vlasů, větší lomivost nehtů, suchost pokožky apod.

Při podezření na předčasnou menopauzu vás lékař vyšetří a odebere krev, aby vyloučil jiné příčiny potíží. Pro stanovení diagnózy je nejdůležitější určení hladiny FHS (folikuly stimulující hormon), což je látka, která nařizuje vaječníkům vyrábět estrogen. Právě pokles hladiny estrogenu s sebou přináší řadu vážných zdravotních rizik, jako je osteoporóza (řídnutí kostní tkáně a s tím související zvýšená lomivost kostí), onemocnění dásní a ztráta zubů, rozvoj šedého zákalu, náchylnost k srdečně-cévním onemocněním atd.

Pomozte tělu stárnout pomaleji

Přírodě neporučíte. Můžete ale zmírnit příznaky předčasné menopauzy a celý proces výrazně zpomalit. Jak? Nejlépe tím, že budete pravidelně cvičit, dbát na pestrý a vyvážený jídelníček a ze stresu udělejte víc pomocníka než nepřítele. Fyzická zátěž posiluje kosti a pomáhá udržovat svaly v potřebném napětí, a zvýšená konzumace vitaminů a minerálů nedovolí tělu rychle stárnout.

Zkuste do svého života také přibrat více radosti. Například tím, že si najdete čas na sebe. Zajděte na kosmetiku, ke kadeřníkovi, do sauny, na výstavu, do divadla nebo na masáž. Pečujte o sebe (= nezapomínejte na sebe). Významnou pomoc nabízí i celá řada bylin obsahujících fytoestrogeny (látky, které se svým složením podobají estrogenům). Mezi nejoblíbenější patří červený jetel, andělika čínská, ploštičník hroznatý, bazalka, len (lněný olej), sója, pupalka dvouletá, kotvičník zemní a řeřicha peruánská (maca).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1