Ženy a posilovna?

Ženy a posilovna?

Dříve byly posilovny výhradním územím mužů, dnes už to není pravidlem. Zkuste také někdy do posilovny zavítat a dát si pořádně do těla. Odměnou vám bude nejen vypracovaná postava, ale i dobrý pocit. A pokud by vás byla mužská společnost znervózňovala, existují i fitka „jen“ pro ženy.

Nebudete za kulturistku

Mnoho žen má obavy, že jakmile vezme do ruky činky nebo začne cvičit na strojích, narostou jim svaly a ztratí svou ženskost. Pokud ale cvičení nebudete přehánět a budete ho prokládat kardio tréninkem, naopak vám pomůže zhubnout a získat vysněnou postavu. Navíc při cvičení neztrácíte svalovou hmotu, jak se děje jen při dodržování přísné diety bez pohybu. Zpevněním tělesné konstrukce navíc předcházíte bolesti zad a dokonce se bráníte vzniku osteoporózy.

Muži vám pomohou

Dnes již ženy na posilovacích strojích nejsou nic tak neobvyklého, takže se nemusíte bát, že jakmile otevřete dveře nějaké tělocvičny, muži z vás nespustí oči. Na druhou stranu bývají nakloněni pomoci. Takže když si nebudete vědět s některým strojem rady, nebojte se optat. Jestliže si v začátcích vůbec nevěříte, v každé posilovně si lze najmout osobního trenéra, který vám všechno ukáže a vysvětlí.

Jak začít?

Před samotným posilováním rozehřejte svaly. Můžete využít běžecké pásy, veslování či stepper. Ideálně alespoň deset až patnáct minut. A potom už se můžete vrhnout na stroje. Nezapomeňte ale na několik zásad:

1. Udělejte si cvičební plán – Rozvrhněte si, jaký den budete posilovat například nohy, zádové či břišní svaly, ruce apod., aby nedocházelo k posilování pouze některých částí těla a na některé jste naopak zcela zapomněla.

2. Dopřejte svalům 48 hodin regenerace – Neposilujte proto každý den stejnou oblast.

3. Zbytečně se nepřetěžujte – Ze začátku je dost možné, že si na strojích budete dávat to nejnižší závaží. Nic si z toho nedělejte. Posilování s velkou zátěží je především pro ty, co chtějí nabrat hodně svalové hmoty.

4. Provádějte 3-4 série po 20 opakování.

5. Pozor na správnou techniku – Jinak si můžete spíše ublížit a hrozí bolesti zad či hlavy.

6. Zkuste kruhový trénink – Některé posilovny jsou již na ženy připraveny a mají speciální stroje na tzv. kruhový trénink, kde jsou zastoupeny všechny problematické oblasti těla a stroje jsou navrženy pro něžnější pohlaví.

7. Nezapomínejte na jídlo a pití – Hodinku před cvičením si dejte menší svačinku a energii doplňte i při cestě z posilovny. Jestliže toužíte po větších svalech, zařaďte do jídelníčku především bílkoviny. Kulturisté údajně jí někdy až kilogram masa denně.

Posilovat se dá i doma

Pokud se přece jen mezi lidmi necítíte úplně ve své kůži, můžete posilovat v pohodlí svého domova. Potřebovat k tomu budete jen pár pomůcek. Existuje totiž mnoho nástrojů (například posilovací gumy, které lze zachytit za dveře nebo balanční podložky a míčky), díky kterým můžete cvičit za použití váhy vlastního těla. Hlavní je především to, aby vás cvičení bavilo. A je jedno kde.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1