Jak muže změní příchod jeho prvního dítěte?

Jak muže změní příchod jeho prvního dítěte?

Když se muž dozví, že se stane otcem, ještě netuší, že se mu brzy převrátí celý život vzhůru nohama. Po narození dítěte přicházejí některé změny náhle a jiné naopak pozvolna a nenápadně – a aniž by si toho muž všiml, je z něj po nějaké době úplně jiný člověk s novým pohledem na svět a změněnými prioritami.

Před narozením dítěte má muž velké plány...

Nastávající otec si dobře uvědomuje, že jeho kamarádi a kolegové, kterým přibyl nový člen rodiny, už nechodí s ostatními na karty, nejezdí o víkendu na kole a nevyhledávají zážitkovou dovolenou. Navzdory tomu je však plný plánů, jak bude vše dělat jako dřív, jen si s sebou bude brát dítě v kočárku. Naštěstí pro všechny muž nepanikaří a neutíká, protože ho ani ve snu nenapadne, že vše bude úplně jinak.

...a odhodlání spoustu věcí změnit

Nová situace přinutí muže víc přemýšlet o věcech, které by ho ještě nedávno ani nenapadly. Je vážnější, a ačkoli má pocit, že by dokázal pro své dítě lámat skály holýma rukama, svými činy se racionálně drží při zemi. Ještě před narozením potomka se mnohdy rozhodne najít nové zaměstnání nebo se odstěhovat z mamahotelu. Aby zajistil stabilnější rozpočet, přestane utrácet za cigarety, sportovní vybavení a zbytečnou elektroniku. Zvažuje spoření a kalkuluje, jak velkou si může dovolit hypotéku. Pokud tak ještě neudělal, s velkou pravděpodobností požádá svoji partnerku o ruku.

Den D a hodina H

Ne každý muž touží být u porodu, ale pokud si to partnerka přeje, překoná své obavy a podpoří ji. Hodně mu pomůže, když je opravdu pevně ujištěn, jak je pro ni jeho přítomnost důležitá a jak moc jí tím pomůže. Nebude si aspoň připadat jako páté kolo u vozu. S prvním sevřením novorozenecké ručky kolem jeho prstu se pak u muže nastartuje otcovská láska, která ho neopustí dokonce ani v době, kdy se miminko za patnáct let promění v protivného adolescenta.

První dny jsou nekonečně dlouhé, ...

Neustálý koloběh přebalování, umývání, kojení a oblékání má sice na starosti matka, ale ani otec neunikne a je do péče o novorozené dítě zatažen. Naučí se, které uspávací metody nefungují, jak se připevní autosedačka jednou rukou i jak obtížné je vyvarovat se používání mateřského plurálu.

….ale utečou jako voda

Všichni neustále říkají, jak si to mají rodiče užívat, dokud je miminko ještě malé. Jenže jak to má muž udělat, když si ve vzácných volných chvílích raději urve půl hodiny spánku? Dálkový ovladač televize je zanesený prachem, protože muž už nemá čas ani na přepínání programů. Naštěstí však v těchto dnech kromě nových poliček na přebalovací potřeby vyrobí i mnoho gigabytů fotografií a videí. Společně se k nim pak s partnerkou mohou po letech vracet a připomínat si dobu, která tak rychle utekla a na kterou má jen mlhavé vzpomínky.

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1