Projekt Jedu s dobou podporuje řidičskou dlouhověkost

Projekt Jedu s dobou podporuje řidičskou dlouhověkost

Být aktivním řidičem není doménou jen mladších řidičů. Řídit v seniorském věku je normální a je atributem elánu, chuti do života a neutuchající svěžesti. O tom svědčí i velký zájem o projekt Jedu s dobou ze strany aktivních řidičů nad 65 let.

Podle loňských statistik za volant sedají stále více aktivní řidiči v seniorském věku. Ve věku nad osmdesát jich bylo loni napočítáno dokonce skoro 100 000. „V souvislosti s demografickou změnou, a tedy i zvyšujícím se počtem osob v seniorském věku, neustále roste i význam této skupiny s ohledem na bezpečnost silničního provozu. Naše pojišťovny zaznamenávají 21 % klientů povinného ručení osobních automobilů ve věku 65 let a výše. Statistiky ukazují, že škodu z povinného ručení způsobí přibližně 3 klienti ze 100 pojištěných v této věkové kategorii a v kategorii 80–85 let je už riziko o polovinu vyšší. I proto Komise fondu zábrany škod zvolila kampaně zaměřené na seniory jako jedno z prioritních témat letošního roku,“ upřesňuje Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

A proto, máte-li stále aktivní rodiče, anebo prarodiče, dárek ve formě přihlášky do bezplatného vzdělávacího programu Jedu s dobou, je ideální volbou.

Jeďte také s dobou

Nemusíte mít strach, že by se „váš senior“ cítil nepatřičně. Kurz totiž kromě praktické části, která informuje například o změnách v legislativě, novinkách v dopravních předpisech, v nichž mohou „plavat“ i výrazně mladší ročníky, nebo o nových trendech, obsahuje také část praktickou. Na polygonu si tak řidiči mohou vyzkoušet zvládnutí krizových momentů a poznat chování vozidla v mezní situaci. Mimo jiné jde o správné zvládnutí smyku, správnou techniku vyhýbacího manévru či krizové brzdění v různých rychlostech a na různých površích. Kurz obsahuje také praktické ukázky první pomoci, do kterých se za vedení zdravotnických instruktorů zapojují všichni frekventanti.

Patronem je „Monsieur Dakar“

Kdo jiný se měl stát patronem projektu než legendární závodník Karel Loprais, jedna z největších osobností Rallye Dakar. Ze všech závodníků v historii má „Monsieur Dakar“ na svém kontě druhou nejlepší bilanci pódiových umístění, před ním je již jen nedostižný Stéphane Peterhansel. Karel strávil velkou část svého dětství spolu se svým otcem na dílně, kde vznikaly vozidla vlastní konstrukce. Stejnou podobu měly roky školní až do roku 1967, kdy začal pracovat v kopřivnické Tatře na montáži a následně jako zkušební řidič. Testování a servis vozidel značky TATRA v zahraničí se staly zdrojem cenných zkušeností.

Skutečné závodnické začátky Karla Lopraise se datují až se počátkem tatrovácké účasti na Dakaru v roce 1986. V té době byl už zkušeným testovacím jezdcem Tatry a v závodě zúročil léta praktických poznatků s provozem těchto vozidel v extrémních podmínkách. Už při druhé účasti v roce 1987 získal pro Tatru dakarské stříbro a o rok později poprvé vyhrál. V letech 1988-2001 zvítězil celkem šestkrát a v době svého šestého prvenství byl nejúspěšnějším dakarským závodníkem historie.

Karel Loprais byl rovněž zvolen českým motoristickým sportovcem století, několikrát získal Zlatý volant ve své kategorii a v roce 2007 obdržel Zlatý volant za celoživotní přínos motoristickému sportu.

„Za svoji závodní kariéru jsem za volantem prožil spoustu horkých momentů, ze kterých jsem si vždycky snažil vzít ponaučení. Projekt Jedu s dobou podporuji, vyzkoušet si reakce vozidla na polygonu je jeden z nejlepších tréninků pro bezpečnou jízdu v silničním provozu, neznám lepší recept,“ říká legendární závodník.

Proč vzdělávat „své“ seniory?

Je jedno, zdali je řeč o rodičích nebo prarodičích, tato „univerzita třetího věku“ je ideálním nástrojem, jak oprášit znalosti, které každý majitel řidičského průkazu většinou získal s úderem osmnáctého roku. Projekt Jedu s dobou je také způsob, jak seniory vzdělávat, diskutovat nad otázkami z oblasti silničního provozu a reálně si trénovat co nejbezpečnější pohyb i v té nejvypjatější situaci na silnici.

Bezplatný vzdělávací program Jedu s dobou realizuje Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR. Finanční podporu projekt získal z Fondu zábrany škod. Termíny a přihlášky na kurzy najdete na http://www.jedusdobou.cz/terminy-a-rezervace/.

Zdroje fotografií v tomto článku: projekt Jedu s dobou; auto.cz

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1