Kočka nebo pes aneb Jaký mazlíček je pro vás ten nej?

Kočka nebo pes aneb Jaký mazlíček je pro vás ten nej?

Touha po domácím mazlíčkovi v posledních letech stoupá. Touží po nich děti, ale také mladé páry nebo nynější generace singles. Mít psa nebo kočku ale vyžaduje čas, úsilí, a hlavně lásku k danému zvířeti. Ale věřte, že být hrdým páníčkem má něco do sebe.

Život se psem

Pes se stále řadí mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. Není se čemu divit. Psi jsou velmi kontaktní, milují lidskou společnost, často se chovají jako děti, reagují na podněty, poznáte na nich, jakou mají náladu, chtějí si hrát…A možná právě proto jsou to zvířata, která se hodí k aktivním lidem.

Psích ras je nespočet a vybrat toho správného není mnohdy jednoduché. Toužíte-li po psovi, je důležité zvážit nejen váš pravidelný harmonogram, bydlení, fakt, zdali jste sami, máte děti nebo žijete v garsonce, ale také vaše časové a finanční možnosti.

Pes v domácnosti vyžaduje minimálně tři procházky, kvalitní krmivo, péči a návštěvy veterináře, hraní, mazlení a zájem. Žádný pes nechce být doma zavřený po celou dobu, kdy budete v práci, což je fakt, který je třeba zvážit, chcete-li psího kamaráda.

Jaký pes je pro vás ten nejlepší?

Než se pustíte do nákupu psa, položte si následující otázky:

  • Jaké jsou vaše zkušenosti s chovem psů?
  • Jak na tom jste? Budete psovi stačit? Gauč nebo túra po horách?
  • Kolik času můžete psovi věnovat? Ale upřímně!
  • Jak nákladnou péči o psa si můžete dovolit?
  • Na jakém prostoru bude pes trávit většinu času?

Podle těchto jednoduchých otázek a vašich odpovědí se pak pusťte do výběru vhodné rasy.

  • Aktivní plemena: border kolie, ridgeback, Jack Russel teriér, ohař, pudl, belgický ovčák
  • Pes vhodný k dětem: labrador, flat coat retriever, boxer, knírač, jorkšírský teriér, francouzský buldoček, mops
  • Psí hlídači: Cane Corso, komondor, německý ovčák, bulmastif, Akita Inu, dobrman
  • Psi pro seniory: Maltézský psík, pudl, Pegingský palácový psík, bišonek, Shi-tzu, jezevčík
  • Psi pro alergiky: labradoodle, pudl, jorkšírský teriér, basenji, čínský chocholatý pes, Irský vodní španěl

Tak co, už máte vybráno? Pro začátek by se vám mohl hodit i náš další článek o tom, jak takového pejska správně vychovat. A o tom, že pes může být skutečným osobním terapeutem a lékařem, jsme psali také. Čtěte zde.

Život s kočkou

Kočky jsou velmi svérázná zvířátka. A více než kočka vám, vy se do značné míry budete muset přizpůsobit jí. Jsou nezávislé a lásku oplácejí jen tehdy, kdy se jim chce. Ale když už na to dojde, ten příjemný dotek a pomazlení s kočičím kožíškem budete milovat.

Takže toužíte-li po domácím mazlíčkovi, který si bude tak trochu žít vlastním životem a vás jeho přítomnost nebude příliš omezovat časově, je tato malá (domácí) šelma ideální volbou.

Kočky jsou oproti psům samotářské, a tak nemůžete čekat, že vás budou s radostí vyhlížet denně u vchodových dveří. Jejich vrnění na klíně dokáže ale prokazatelně člověka uklidnit, zbavit pocitu smutku a zaplavit ho příjemnými pocity.

Ale přestože s kočkou nemusíte „lítat“ na procházky, i domácí péče o ni vyžaduje dost práce, a tak je před pořízením tohoto mazlíčka nutné myslet na hlavní aspekty soužití:

  • Kočka potřebuje svůj domácí záchod, tudíž i pravidelné čištění a úklid.
  • Jsou to vybíraví tvorové. Než se kočce trefíte do chuti, chvilku to potrvá.
  • I když budete mít krátkosrstou kočku a budete jí obden vyčesávat, bude pelichat. Smiřte se s tím, že budete muset každý druhý den třeba smést podlahu. Počítejte i s tím, že pokud nebude kočka dostávat pasty na trávení a bude mít delší srst, že najdete občas vyzvracenou hromádku chlupů.
  • Pozor na květiny, závěsy nebo dekory v domácnosti. Kočky si rády hrají, nejlépe v noci. Stejně tak si rády pilují drápky, bez škrabadla se proto neobejdete. Nechcete-li přijít o sedačku nebo křeslo.
  • Pokud není kočce něco po chuti, umí se mstít, tedy značkovat. A v takovém případě je nutné zjistit důvod.

Nejpopulárnější kočičí plemena

  • Britská kočka – Skutečné aristokratky s anglickým chováním. Jejich povaha se vyznačuje klidem, přátelskostí a vyrovnaností, nenechají se však příliš chovat ani mazlit, čímž ještě podtrhují svou ušlechtilou královskou modrou krev. 
  • Mainská mývalí kočka – Jedno z nejimpozantnějších kočičích plemen. Vyznačuje se svou enormní velikostí. Tato kočka je známá svojí mírumilovností a hravostí, hodí se do rodin a díky své nenáročnosti také pro lidi, kteří kočku nikdy předtím neměli.
  • Siamská kočka – Charakteristické svojí živou a velmi energickou povahou – takže na záclony zapomeňte! Siamka nemá zábrany si z bytu udělat zábavní park. Je přátelská a velmi komunikativní.
  • Perská kočka – Dlouhosrsté robustní plemeno se specifickým zploštělým čumáčkem, takže se někomu může zdát stále zamračená. Je však velmi milující a povětšinou nekonfliktní.
  • Ragdoll – Je to skutečný mazel, který si oblíbí své majitele, má totiž téměř až „psí povahu“ ve vztahu ke člověku. Nerad zůstává sám, proto je dobré ho mít buď v početné rodině, nebo mu pořídit dalšího kočičího kamaráda.
  • Bengálská kočka – Velmi zvědavé, chytré a energické plemeno. Její přátelská a živá povaha je jejím dominantním znakem, rozhodně to však neznamená, že je agresivní, nebo otravná.

Pořídili jste si mazlíčka teď v zimě? O tom, jak se o něj v chladném období starat, jsme psali v předchozím článku Jak chránit domácí mazlíčky před zimou? Tak si ho pro inspiraci přečtěte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1