Jak chránit domácí mazlíčky před zimou?

Jak chránit domácí mazlíčky před zimou?

Občas říkáme, že je venku takové počasí, že by ani psa nevyhnal. Každý pejskař ale ví, že na procházku se musí, i kdyby trakaře padaly. Jak ale naše mazlíčky na zimu připravit?

Obleček není jen módní výstřelek

Myslíte si, že oblékání psů je prostě jen hloupý nápad a způsob, jak z lidí dostat peníze? Uvědomte si však, že psi (a samozřejmě i kočky, ale ty nechodí příliš ven) s námi žijí ve vytápěných domácnostech a tak je pro ně procházka v chladném počasí stejný teplotní šok jako pro nás. Proto především pro plemena, která nemají hustý kožich, nebo jsou jinak náchylná (například starší psi trpí artritidou), není na škodu nějaký ten obleček pořídit. Ideálně nepromokavý, ale aby se v něm pes nepotil.

Myslete na venkovní zvířata

Jestliže vaše kočka nebo pes tráví celý rok venku, zajistěte jim ještě před zimou dostatečný úkryt. Vyteplenou boudu, případně se vyrábějí i vyhřívané deky. Také nezapomeňte na to, že při ranních mrazících může zamrznout voda a zvíře nebude mít co pít. Pelíšek připravte i pro kočku, která se většinu dne sice někde toulá, ale nespoléhejte na to, že si najde nějaký úkryt před zimou sama. Pokud však teplota klesá hluboko pod bod mrazu, zvažte, zda neposkytnete zvířatům úkryt například v garáži. Teplota v boudě by nikdy neměla klesnout pod pět stupňů Celsia. Časté prochladnutí může způsobit řadu zdravotních komplikací.

Buďte vidět

Stmívá se čím dál tím dříve a tak myslete nejen na svoji bezpečnost, ale opatřete si pro svého psa i kočku výstražný obojek. Ten pro kočky by měl být vždy s bezpečnostní pojistkou, kdyby se někde při prolézání zachytila, nedojde pak k udušení, ale obojek se roztrhne. Pro psy existují dokonce i svítivé obojky, které se po procházce dají opět nabít. Budete tak vědět, kde se váš chlupáč pohybuje a vyhnete se například srážce s vozem či jiné nehodě.

Při procházkách opatrně

I když mají psi čtyři nohy, občas se ani oni neudrží na namrzlém chodníku a přijde pád. Obvykle se nic nestane, ale může dojít například ke zlomenině. Proto v zimě opatrně s aportováním a rozhodně nenechte psa běhat například po zamrzlém rybníku. Tam navíc hrozí reálné riziko propadnutí.

Když začne mrznout

Silničáři pak mají plné ruce práce a sypou sůl snad všude – chodníky, silnice, parky. Proto především psům vždy po procházce nezapomeňte umýt packy, případně je ošetřit speciálním krémem. Sůl je totiž může nejen nepříjemně poleptat, ale zvíře si pak nohy olizuje a mohou přijít i zažívací problémy a zvracení. Stejně tak by psi neměli jíst sníh, který je v blízkosti silnic. I ten obsahuje řadu chemikálií.

Myslete i na dobroty

Především zvířata, co jsou přes zimu venku, mají v tuto dobu o poznání větší spotřebu energie, než je tomu například v letních měsících. Proto byste měli uzpůsobit i jejich stravu. Ta by měla být bohatší a kaloričtější. To však neznamená, že jim budete dávat tučné maso a to, co vám zbylo od oběda. Spíše to chce kvalitní granule, které můžete polít například vývarem a obohatit rybím tukem.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1