Připravte zahradu na zimu

Připravte zahradu na zimu

Zahrada na podzim potřebuje naši péči, kterou jí oplatíme její krásu a plody, jež nám v předchozích měsících poskytla. A také je to skvělý čas na výsadbu trvalek a cibulovin! Zkrátka, ani na podzim práce na zahradě nekončí!

Zazimování zahrady a nutné opravy

Zryjte všechny záhonky, nešetřete hnojem, a sesbírejte poslední plody, které spadnou ze stromů a keřů. To je základ pro zdravou a úrodnou půdu pro příští rok. Podzimní práce na zahradě není lehká, ale je to to nejlepší fitness centrum! Teď je ideální doba opravit zahradní nářadí a stroje, provést před zimou ochranné nátěry přístřešků i zadělat díry v plotě. Zejména ten by neměl mít vady, aby zahradu uchránil před nevítanými hosty.

Myslete na jaro

Říká se, že tulipány, narcisy, hyacinty a další cibuloviny by se po odkvětu a zatažení měly vyrýt v době, kdy dětem končí v červnu škola. Zpět do země se mají zasadit, když se v září děti do školy vrací. Protože počasí a klima se přece jen trochu mění, můžeme s jejich výsadbou počkat na říjen. Cibuloviny koření rychle, a pokud je zasadíme v příliš teplém počasí, mohly by začít rašit dříve a umrzly by. Sázíme pouze pevné, nepoškozené cibule, a to do hloubky, která je 3x větší než velikost cibule. Nemusíme se bát zasadit je blízko sebe – na jaře se nám odmění kobercem květů.

Růže a keře

Podzim se pro výsadbu hodí daleko lépe, než jaro. Rostlina má větší šanci, že dobře zakoření a ujme se. Na podzim nejen sázíme, ale i přesazujeme a stříháme okrasné keře a růže. Rozhodně je vhodné přihnojení hnojivem s obsahem dusíku, aby rostlina dala svou sílu do kořenů. Jestliže máme zahradu v oblasti, kde hodně mrzne, je dobré vše zakrýt chvojím. Růže je možné sázet až do začátku prosince, když je teplý rok. Pozornost věnujte typu růže, kterou si pořizujete – ty popínavé potřebují zasadit tak, aby rostly s oporou.

Pozor na škůdce

Všechno shnilé ovoce, staré listí, ale i části stromů a rostlin, které jsou napadeny škůdcem, musí nutně pryč. Nejlepší je spálit je, v žádném případě bychom je neměli nechávat na zahradě, odkud by se šířily dál. Zároveň proveďte postřik proti chorobám. Je to nejméně zábavná práce na zahradě, odstraňování napadených částí. Ale je to krok, kterým si ušetříme starosti do budoucna. Choroby a škůdci se rádi drží také ve starém dřevě a pařezech – zvažte, zda si na zahradě chcete potencionální líheň ponechat.

Listí musí pryč

Rychle začne tlít, a poskytne tak místo pro množení plísní a houbových chorob, které by se mohly přenést na zdravé rostliny nebo na trávník. Shrabané listí ale nemusí být vhodné do kompostéru – raději ho vyhoďte do kontejneru na bioodpad. Důležité je zejména pečlivě shrabat trávník, a poté ho provzdušnit vertikutátorem. V tuto dobu je také možné aplikovat postřik proti chorobám, případně holá místa dosít travou. Závěrečné posekání v druhé polovině října je poslední tečkou, co se péče o trávník na podzim týká.

Odstraňte vše, co může zničit mráz

Zmrzlá voda se rozpíná, a tak snadno roztrhne plastové nádoby, sklo, keramické květináče, ale poškodí i sud na vodu a zahradní dekorace. Ukliďte na zimu zahradní nábytek, ani slunečník a markýzu nenechávejte napospas povětrnostním vlivům. Co naopak vyndejte ven, je krmítko pro ptáky. Nezapomínejte ani na čtyřnohé obyvatele zahrady, a dokud počasí dovolí, ponechte jim volně přístupnou misku s vodou.

Udělejte rozloučení se sezónou

Tak jako naši předkové děkovali přírodě za úrodu a obživu a zároveň se snažili získat náklonnost dobrých bohů, můžete i vy symbolicky pro letošek zakončit práce na zahradě. Třeba táborákem, výzdobou z přírodních surovin a rozjímáním, jaké to letošní léto vlastně bylo. Příroda je v tuhle dobu krásně, i když trochu pochmurně magická!

Zdroj fotografií v tomto člinku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1