Hemoroidy – problém, o kterém se nemluví

Hemoroidy – problém, o kterém se nemluví

Sedět na toaletě, nutit se na velkou, a přitom bojovat s bolestí a tlakem uvnitř konečníku? Kdo to někdy zažil, ten ví, že není o co stát. Stejně jako v případě úporného svědění, kvůli kterému se osm hodin strávených vsedě na židli v kanceláři dokáže proměnit v hotové peklo. Neblaze proslulá „zlatá žíla“ trápí lidstvo odnepaměti. V dnešní době postihuje až tři ze čtyř osob. Máte s hemoroidy trable i vy? Nezoufejte. Při včasném řešení se lze tohoto problému zbavit.

Hemoroidy jsou žilní pletence v oblasti konečníku, které za normálního stavu nepůsobí žádné potíže. Ty nastanou teprve ve chvíli, kdy dojde k jejich zduření a zvětšení. Nejčastější příčinou je nevhodný životní styl (nedostatek pohybu a sedavé zaměstnání). Na vině však bývá také dědičnost. Máte-li rodiče či sourozence, kteří měli tento problém, hrozí vám až třikrát vyšší riziko. Ohroženou skupinou jsou i těhotné ženy, u kterých narůstající váha zvyšuje tlak na cévy.

Nevěřte tomu, že to přejde samo

Potíže s hemoroidy mají několik stadií. Dvě první, mírnější se ohlašují například po dlouhém sezení nebo při dlouhém cestování. Projevují se svěděním, pálením, svrběním a nepříjemnými pocity v oblasti konečníku. Většina z nás řešení problému odkládá, tiše trpí a doufá, že všechno brzy samo odezní. V další fázi se však již může objevovat krvácení a bolest, zejména po stolici. V posledních stádiích jsou již hemoroidy trvale vyhřezlé. Čím dřív tedy začnete potíže řešit, tím větší je šance, že se jich nadobro zbavíte. Takže na nic nečekejte, navštivte lékaře, který může předepsat léky na posílení žil. Nedílnou součástí léčby hemoroidů je však také úprava životosprávy.

Zařaďte větší množství vlákniny

Je celkem logické, že problémy s hemoroidy zhoršuje námaha při vyprazdňování, které často komplikuje zácpa. Té se dá však snadno předejít vhodnou úpravou jídelníčku, ve kterém by se mělo objevit dostatečné množství ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilnin s vysokým obsahem vlákniny. Někdy bývá zácpa samostatný problém, jindy se jedná o příznak provázející některá onemocnění. Až 95 procent případů však tvoří návyková (habituální) zácpa, která vzniká zejména kvůli nesprávnému životnímu stylu (nedostatek pohybu, málo tekutin, nevhodná strava).

Mlsejte rozinky a sušené švestky

Právě při léčbě habituální zácpy je nutné přidat do jídelníčku vlákninu, která zvýší objem potravy ve střevech, podpoří trávení, zrychlí střevní peristaltiku, a tím usnadní vyprazdňování. Doporučený příjem vlákniny je u dospělého člověka přibližně 25–30 gramů na den, většina lidí však konzumuje sotva polovinu. Nejvíc vlákniny najdete v ovoci a zelenině, luštěninách, ořeších a celozrnných výrobcích. Bohatým zdrojem jsou také otruby (45 g vlákniny na 100 g), lněné semínko (38 g), rozinky (35 g), sojové boby a fazole (18 g), sušené švestky (17 g), mandle (15 g), zelený hrášek (12 g), celozrnné pečivo (10 g), ovesné vločky (7 g) nebo rybíz (6 g).

Pozor na čaje, které odvodňují

Vyšší příjem vlákniny vyžaduje zároveň víc tekutin. K tomu, aby vláknina správně účinkovala (zvětšila svůj objem a urychlila pohyb střev), potřebuje dostatek vody. Zvýšíte-li pouze příjem vlákniny a nebudete přes den pořádně pít, zácpa se ještě zhorší. Zdravý člověk by měl denně vypít 2 až 2,5 litru (vyšší spotřebu má samozřejmě ten, kdo dělá fyzicky náročnou práci nebo aktivně sportuje). Ideální je čistá voda, balené kojenecké vody nebo minerálky bez bublinek. Do pitného režimu se nepočítá černý čaj, káva, alkohol a některé bylinné čaje, které podporují odvodňování (např. kopřivový).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1