Tváří se zdravě, ale je to opravdu tak?

Tváří se zdravě, ale je to opravdu tak?

Sáhnete do regálu vždy po výrobku, který má název evokující zdraví a přírodu? Bohužel jde někdy jen o reklamní tah. Přečtěte si, jaká slovíčka vám kvalitu nezaručí, a co naopak může být skutečně zdravá výživa.

Farmářský, babiččin, nebo snad z lůna přírody? Jenom prázdné pojmy

Koupíte si spíš obyčejný chleba, nebo farmářský bochník z dědečkovy pece? V tom druhém případě jde bohužel jen o snahu vzbudit v zákazníkovi větší důvěru, kvalitnější složení a status zdravé potraviny název nezaručuje. Podobné pojmy nemají v legislativě ukotvení, nikde není psáno, jaké vlastnosti musí daný produkt mít. Poctivé máslo ze statku tak klidně může pocházet od velkovýrobce, který vůbec nesdílí v panenské přírodě, kde se pasou šťastné české kravičky.

Všechno ale není tak špatné. Třeba u pečiva se toho dozvíte poměrně hodně. Pokud je rohlík celozrnný, musí obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky. Vícezrnné pečivo zase musí být upečeno z více druhů obilovin, než je žito a pšenice.

Pozor na skryté cukry

Mnoho potravin, do kterých bychom to neřekli, obsahuje velké množství cukrů (přirozených i uměle přidaných). Typicky jde o sušené ovoce – sušením se vypaří voda, cukry ale zůstanou. 20 sušených meruněk sníme jako nic, spořádali byste jich ale 20 v čerstvé podobě? Při takovém počtu jde o nezanedbatelnou porci cukru.

Zvláštní kapitolou jsou snídaňové cereálie. U těch jde hned o několik věcí: jsou obilné, tedy jsou sacharidem samy o sobě. Pokud obsahují čokoládu a sušené ovoce, je tu další cukr navíc. Vše dovršuje fakt, že cereálie jsou ještě navíc doslazované jako celek, aby lépe chutnaly. Co s tím? Určitě si vyberte variantu bez přidaného cukru, na trhu je jich už celkem dost. Místo sušeného ovoce přidejte čerstvé, a dejte si k nim řecký jogurt pro doplnění bílkovin.

Cukr ale obsahují i potraviny na první pohled „slané“. Hodně ho najdeme v kečupu a dochucovacích omáčkách či nakládané zelenině v nálevu.

Víte, kolik tuku je ve vašem sýru?

Potřebujete k tomu umět správně číst složení výrobků. Někdy je totiž uveden obsah tuku a dalších látek na 100 g výrobku, někdy na celé balení. Mnohem důležitější je ale spočítat si, kolik dané potraviny sníte. Namažete si jednou týdně na pečivo tenkou vrstvu žervé? V tom případě vás nemusí až tak trápit, že kelímek obsahuje 20 % tuku. Pokud ale sníte ke svačině celý balíček goudy, nejspíš jste vyčerpali svůj doporučený celodenní příjem tuků.

Sýry a mléčné produkty mají bezpochyby místo ve zdravém jídelníčku. Obsahují bílkoviny, vápník a vitamín D. Je ale dobré sledovat i obsah tuků a soli, který není zanedbatelný.

A co produkty s nálepkou light?

Aby mohla tahle nálepka na obalu být, musí produkt splňovat určité parametry – obsah látky, ke které se slovíčko light vztahuje (typicky k cukru a tuku) musí být snížený nejméně o 30 % oproti srovnatelné potravině bez varianty light.

To je nám určitou zárukou, ale ne jistotou. Už není stanoveno, co light výrobek obsahovat nesmí. A protože snížení obsahu cukru či tuku vede často ke změně konzistence a chuti produktu, musí výrobce přidat něco, co cukr a tuk nahradí. Umělé sladidlo, dochucovací prostředek, zahušťovadlo nebo surovinu zajišťující krémovost.

Platí jednoduché pravidlo: light výrobek může být skvělý a pro redukci váhy ideální, pokud v jeho složení najdete jen základní suroviny bez zbytečných náhražek. Typickým příkladem je odtučněný tvaroh, nebo marmeláda se sníženým obsahem cukru.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1