Léčivé kameny
Zdraví člověka lze ovlivnit mnohými metodami. O tom věděli své už naši předkové. Ti nejčastěji sahali po přírodních léčivech v podobě listů, kořenů, květů či plodů. Hojně však pracovali také s vůněmi. Mezi specifickou oblast patří práce s „léčivými“ kameny. Není náhodou, že již Karel IV. měl místa, kam chodil rozjímat a léčit se obloženy drahými kameny. Proč jejich krásu nevyužít tedy k podpoře našeho zdraví i v současnosti?

Jak kámen vybrat

Ať už se s touto oblastí setkáváte poprvé a nebo jste ostřílenější kamenný odborník, nejvhodnějším způsobem výběru je intuice. Není třeba si představit něco velkolepého, poslechněte se v tom, co se vám jednoduše líbí. Vaše podvědomí (ať už s ním pracujete nebo ne) umí sáhnout po tom, co je pro vás vhodné právě v tuto chvíli. Můžete trošku bojovat s tím, že jste přišli pro něco jemného a odcházíte s divokou barvou nebo naopak temnou výzvou. Důležité je si na výběr nechat trochu času. Pokud si nejste sami sebou jisti, můžete využít „nápovědy.“ Každý kámen je přiřazen nějakému slunečnímu znamení či působí na určitou oblast v našem těle. I samotná barevnost, tvar, velikost má svůj význam.

Pokud kámen vybíráte jako dárek, zkuste se vcítit do způsobu žití obdarovaného. Nevybírejte tedy to, co by se líbilo vám, ale to, k čemu vás to přivede, když na něj pomyslíte. Opět se lze volně inspirovat nápovědami, případně zakoupit k dárku i křišťál, který má neutralizující harmonizační účinky.

Jak s kameny pracovat?

Ať už na sílu kamenů věříte nebo ne, je dobré dodržovat určitá pravidla, jak s nimi zacházet. V prvé řadě je třeba si uvědomit, že je to vaše velmi osobní věc. Ať už jej nosíte na krku, v prstenu a nebo formou náramku, neměli byste druhým příliš dovolit se kamene dotýkat. Nese vaši energetickou stopu. Tím ostatně také přivolává pozornost druhých. Nechte si však jeho účinky spíše pro sebe, kámen pracuje s vámi. To samé platí, pokud máte kámen doma postavený někde v místnosti.

Kámen by se měl pravidelně očišťovat. Tradičně se jednalo o rituál, při kterém se kameny pokládaly například do vodních proudů. Bohužel voda z kohoutku jim až tolik neprospěje, i když částečně tato metoda použít lze. Někdy se nabízí i jejich ponoření do misky s vodou a solí. Bohužel některé kameny ve vodě křehnou, proto je třeba si jejich vlastnosti ověřit. Neutrální metodou očisty je prostřednictvím vykuřovadel.

Pokud kámen pravidelně nezbavíte nánosů (prachu a energií), jeho léčebné účinky se mohou ztrácet a dokonce vám může začít nechtěně „škodit.“ V období, kdy jste pod větším tlakem, případně máte zdravotní problémy, byste kámen měli očišťovat častěji. Pokud chcete účinek kamene posílit, noste ho přímo na kůži.

I kámen má svou „životnost“

Kameny mají jednu zvláštní vlastnost - dokážou si samy určit, kdy je jejich čas od vás odejít. Většinou pak šperk ztratíte, náramek se přetrhne a někdy se dokonce stane, že kámen pukne. A nebo se vám jednoduše přestane líbit. Stále se jedná o váš předmět, proto „vyhození do koše“ není úplně optimální cesta, jak se s kamenem rozloučit. V ideálním případě jej opět očistěte (vodou či vykuřovadlem) a poté zakopejte. Může se však stát, že si „sám“ najde nového majitele. Pokud s tím vnitřně jste v souladu, nic tomu nebrání. I nový majitel by si však kámen měl nejprve očistit.

Kameny a jejich působení na tělo

  • Bolesti zad - záhněda (přikládá se na problematická místa)
  • Únava - křišťál (povzbuzuje životní energii a harmonizuje), růženín (zklidňuje a zajistí kvalitní spánek), tygří oko (zvyšuje vitalitu)
  • Oslabená játra = vztek, nervozita - citrín nebo rubín, případně k uklidnění růženín nebo akvamarín
  • Problémy s menstruací - měsíční kámen (je všeobecně ženským kamenem) + rubín (posiluje po úbytku krve)
  • Srdce - správnou činnost podpoří rubín a harmonizuje růženín
  • Snížení dopadů stresu (a všeobecné civilizační potíže) - křišťál, citrín, ametyst, achát (pomáhá zejména při velké psychické zátěži), lávový kámen (také uklidňuje emoce a zmírňuje napětí ve svalech)

  • Práce se strachy - akvamarín (zklidňuje mysl a podporuje odvahu), amazonit, turmalín (pomáhá i při léčení střev, zácpy či syndromu dráždivého tračníku)
  • Podpora duševního zdraví - avanturin (zmírňuje i bolesti hlavy a migrény), křišťál, tygří oko (posiluje i odvahu a koncentraci)
  • Sexualita - granát (podporuje i nadšení, vůli a vytrvalost), lávový kámen (též potlačuje stres), amazonit (podporuje zejména komunikaci a sdělování vnitřních pocitů, zvyšuje sexuální touhu)
  • Nemoci dýchacích cest - tyrkys (také podporuje vyjadřování vlastních myšlenek a zesiluje intuici)

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1