Uvolněte ztuhlé kyčle

Uvolněte ztuhlé kyčle

Kyčle jsou jedny z největších kloubů v našem těle, díky kterým se můžeme bez problémů posadit, ohnout se, otočit a vykročit směrem vpřed. Což samozřejmě platí ale pouze v případě, že chrupavky, vazy a šlachy fungují tak, jak by měly. Někdy však dochází ke zkrácení a zatuhnutí kyčelních flexorů (zejména povázky stehenní, bedrokyčlostehenního svalu nebo přímého svalu stehenního), které člověka dokáže pořádně potrápit.

Právě tyto svaly mají výraznou tendenci ke zkracování, protože jsou téměř neustále v činnosti, zapojujeme je doslova při každém kroku. Důvodem toho, proč začínají tuhnout, bývá často i fakt, že hodně času trávíme vsedě, ať už v práci, v autě, nebo třeba doma u televize. 

Zkuste si malý domácí test

Myslíte si, že vás se tenhle problém netýká? Udělejte si malý test a hned zjistíte, jak jste na tom. Lehněte si na vyvýšenou podložku (stůl, lavice) tak, abyste hýždě měli na konci podložky. Potom přitáhněte obě skrčené nohy co nejblíž k hrudníku. Pozvolna spusťte jednu nohu přes okraj podložky a druhou stále přidržujte přitaženou k hrudníku. Dbejte na to, aby pánev a bedra byly přitisknuty k podložce a spojnice kyčelního kloubu se nacházela v rovině s osou ramen. Potom požádejte někoho, aby zkontroloval, zda je vaše stehno spuštěné nohy v prodloužení trupu, případně směřuje mírně šikmo dolů. Koleno by nemělo být vychýlené do stran a úhel mezi bércem a stehnem by neměl být větší než 90 stupňů. Pokud stehno směřuje šikmo nahoru nebo je úhel mezi bércem a stehnem větší, je to známka toho, že vaše svaly jsou zkrácené a je nutné začít je protahovat. Poradíme vám teď několik jednoduchých a zároveň účinných cviků na doma. 

Cviky na uvolnění kyčlí

1. Zaujměte pozici tureckého sedu a proveďte předklon. Další možnou variantou je tzv. motýlek, kdy jsou chodidla u sebe. Důležité je, abyste se nehrbili v bedrech. A pokud se chcete protáhnout ještě důkladněji, zatlačte předloktím nohy do podložky. 

2. Proveďte hluboký a široký dřep. Nezapomínejte na to, že pohyb musí být pomalý a plynulý. Jestli to zvládnete, můžete přidat ještě předklon.

3. V sedu na podložce položte jedno chodidlo co nejblíž k rozkroku a koleno vytočte do strany. Druhá noha je natažená. Otočte se hrudníkem k natažené noze a s nádechem se vytáhněte z pasu, hlavu mějte v prodloužení páteře. S výdechem proveďte předklon.

4. V sedu na podložce položte nohy před sebe a rozkročte je. S nádechem se vytáhněte z pasu a s výdechem zvolna přecházejte do předklonu.

5. Tento velmi příjemný cvik vás bude bavit. Pozorovali jste někdy malé děti v postýlce, jak se chytají rukama za palečky u nohou? Udělejte to stejně. Vleže si chyťte palce, nebo i celá chodidla a mírně je přitahujte k tělu. Přitom zhluboka a pravidelně dýchejte. 

Zacvičte si u kuchyňské linky

Jste před svátky v jednom kole? Zacvičit si můžete i při pečení cukroví. Postavte se čelem ke kuchyňské lince a položte na ni nohu. Pokrčte ji a protlačte pánev směrem vpřed. Ucítíte protažení na zadní straně stehna u zvednuté nohy a na přední straně stehna u stojné nohy. Nyní zkuste stojnou nohu postavit na špičku, pokrčit koleno a protlačit pánev ještě víc vpřed. Při tomto cviku aktivujete i bedrokyčlostehenní sval, který se táhne od kolene až do břicha a jehož zkrácení mívá za následek nesprávné držení těla, nadměrné zatěžování břišních svalů a potažmo i bolest v zádech.

Podpořte tvorbu kolagenu

Zdraví svých kyčlí můžete podpořit i na fyzické úrovni, například tím, že se budete snažit udržovat optimální tělesnou váhu, zařadíte víc pohybu (ideální jsou delší procházky klidným tempem), budete dbát na dostatek spánku a odpočinku, omezíte stres, ale také alkohol a nikotin. Do jídelníčku je vhodné přidat potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, který podporuje správnou tvorbu kolagenu v těle (rakytník, šípky, jahody, černý rybíz, červená paprika, citrusové plody, zelí, rajčata, brokolice, růžičková kapusta, exotické „špendlíky“ camu camu).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1