Bolest mezi lopatkami dokáže potrápit. Jaké jsou nejlepší cviky?

Bolest mezi lopatkami dokáže potrápit. Jaké jsou nejlepší cviky?

4 min. čtení Markéta Veselá
Jestliže sedíte často u počítače nebo se u své práce hrbíte, velmi brzo se může ozvat silná bolest v oblasti hrudní páteře. Často ji vnímáme i jako píchání mezi lopatkami. Jak se této bolesti a nepříjemných pocitů mezi lopatkami zbavit?

Jestliže sedíte často u počítače nebo se u své práce hrbíte, velmi brzo se může ozvat silná bolest v oblasti hrudní páteře. Často ji vnímáme i jako píchání mezi lopatkami. Jak se této bolesti a nepříjemných pocitů mezi lopatkami zbavit?

Co je příčinou bolesti mezi lopatkami?

Za bolest zad si nejčastěji můžeme sami. Je to dáno špatným držením těla při sezení, nekvalitní židlí a nedostatkem pohybu. Bolest pod lopatkou se ale může objevit i jako následek nošení těžkých tašek jen na jednom rameni. To se týká především žen, které často nosí objemnější kabelky. A nosit ji na druhém rameni, než jsme zvyklé, se téměř nedá.

Řešením na zablokované lopatky jsou jednoduché cviky

Pokud tento stav neřešíme, časem se mohou objevit změny, které nevypadají hezky a také nás potrápí bolestí. Nevhodným životním stylem dojde k ochabnutí mezilopatkových svalů a časem si můžeme všimnout i svěšených ramen dopředu, vystrčené brady a shrbených zad. I s tím se dá pomocí jednoduchých cviků proti bolesti zad mezi lopatkami bojovat. 

Jestliže začnete pravidelně, alespoň na chvíli každý den, cvičit, nejen že vám na zádech neporoste hrb, ale bude se vám i lépe dýchat a ulevíte srdci, které se bude v hrudníku cítit volněji. Podívejme se na tři velmi lehké cviky, jež vám v boji s bolestí lopatek pomohou.

Nejlepší cviky na bolest mezi lopatkami:

Stahování lopatek k sobě

Posaďte se do tureckého sedu a natáhněte ruce před sebe. S výdechem zapažte, myslete na to, abyste stáhli lopatky k sobě, a zároveň otočte ruce dlaní vzhůru. Tento cvik můžete provádět i na židli nebo balonu. Zacvičit si ho tak můžete třeba i v kanceláři.

Uvolnění napětí mezi lopatkami

  1. Dlaně spojte tak, že propletete prsty.

  2. Dejte ruce po celé délce předloktí k sobě. Už v této pozici můžete cítit mírný tah mezi lopatkami.

  3. Prodýchejte.

  4. Stále spojená předloktí zvedněte vzhůru, zhruba do takové výše, abyste měli loket v oblasti nosu či očí.

  5. Prodýchejte a opakujte.

  6. Postupně se snažte dostat do takového bodu než ucítíte odpor.

  7. Vraťte ruce do výchozí polohy a spojená předloktí teď naopak táhněte dolů. Opět až do bodu, kdy pocítíte odpor či nepříjemný tah.

  8. Opět prodýchejte.

  9. Pohyb nahoru i dolů opakujte v sérii po deseti. Postupem času můžete počet přidávat. Nezapomínejte na to, že pohyb byste měli vykonávat vědomě a silou.

Protažení deltového svalu

  1. Při tomto cviku můžete stát nebo sedět. Spojte napjaté paže za zády a propleťte prsty.
  2. Uvolněte ramena a tlačte je dolů.
  3. Spojené paže směřujte doleva, zároveň ukloňte doleva i hlavu a přikloňte levé ucho k levému rameni.
  4. Vydržte a prodýchejte.
  5. Celý cvik opakujte i na pravou stranu.

Pokud vás bolest zad či píchání pod nebo mezi lopatkami dlouhodobě a cnepomáhá ani cvičení, navštivte lékaře. Ten doporučí správnou rehabilitaci. Myslete však stále na to, že správné sezení a pohyb je základ. Můžete cvičit v kanceláři i doma a zárověň objevovat nepoužívané svaly pomocí Feldenkraisovy metody nebo pilates. Hodí se například i plavání, ale pozor na techniku, abyste si více neublížili.

 

Foto: Shutterstock

Zdroje: Fyzio svět, Aktin.cz

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1